Wetenschappers tegen Rutte’s klimaatbeleid

Volgens het kabinet is het eigen klimaatbeleid ‘haalbaar’ en ‘betaalbaar’. Maar de groteske doelstellingen van RutteDrie zijn juist onhaalbaar en onbetaalbaar. Goed nieuws: wetenschappers spreken zich uit. Slecht nieuws: bij PBL en CPB moet je niet zijn | Er werden dertig jaar geleden schimmige spelletjes gespeeld, ten tijde van de Val van de Berlijnse Muur. De gevolgen zijn nog steeds voelbaar | Die rechters van ons zijn helemaal niet zo onpartijdig als we zouden willen | De vlegeljaren van Boris Johnson in Brussel | Wilt u ook Wynia’s Week sponsoren? Graag! Het kan hier https://backme.org/content-creator/sypwynia/

Esso-fabriek in Rijnmond. De eigenaar, Exxon Mobil, zou graag zien dat hun CO2 onder de Noordzeebodem wordt gestopt.

Het helpt niet, het is duur, het is ongezond, het is vies

Veel wetenschappers waren lang bang om voor ‘klimaatontkenner’ te worden uitgemaakt als ze kritiek hadden op het kabinetsbeleid of het klimaatakkoord. Maar nu steeds duidelijker wordt dat het beleid van RutteDrie wel duur is en het klimaat niet helpt maar wel veel schade aanricht komen steeds meer critici uit hun schulp.

door Syp Wynia

Medici van tien GGD’s in Nederland keren zich tegen de gezondheidsrisico’s van het klimaatbeleid. Tegen de geluidshinder en de slagschaduwen van windmolens, tegen de luchtverontreiniging van houtgestookte elektriciteitscentrales en warmtecentrales, tegen de ongezonde slechte ventilatie van over-geïsoleerde woningen met warmtepompen. Het is maar een van de voorbeelden waaruit blijkt dat wetenschappers geen klimaatontkenners hoeven te zijn om zich tegen het klimaatbeleid van de Rutte-kabinetten te keren.

Lees verder…
De Franse president Francois Mitterrand (links) en Michail Gorbatsjov, leider van de Sovjet-Unie

Wat hebben de komst van de euro en de val van de Sovjet-Unie met elkaar te maken?

Dertig jaar geleden viel de Berlijnse Muur. Die gebeurtenis kan niet los worden gezien van het leiderschap van Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie. Minder bekend is dat Gorbatsjov met zijn ‘perestrojka’ de linkse politiek in heel Europa wilde steunen. De gevolgen zijn tot op de dag van vandaag voelbaar.

door Sander Boon

Op zondag 27 oktober overleed Vladimir Bukovsky op 76-jarige leeftijd. Bukovsky was een Russische dissident, die in de jaren zestig en zeventig onder het Sovjetregime in totaal twaalf jaar zonder aanklacht in verschillende detentiekampen heeft gezeten. Hij protesteerde tegen de Sovjet-praktijk om tegenstanders van het regime als psychisch ziek te bestempelen en hen onder dwangbehandeling tot andere, ‘gezondere’ gedachten te bewegen.

Lees verder…

Hoe onpartijdig is de onafhankelijke rechtspraak?

De leiding van de Nederlandse rechtspraak citeert neponderzoek om de eigen voortreffelijkheid aan de man te brengen. Helaas heeft onze rechtspraak teveel feiten tegen.

door Paul Ruijs

Je vraagt je af voor wie gunstige berichten als die van de Raad voor de Rechtspraak over onafhankelijke Nederlandse rechtspraak zijn bedoeld. Goede wijn hoeft toch geen krans?  Onlangs stelde het World Economic Forum nog vast dat Nederland de meest concurrerende economie van Europa heeft en dat de sterke onafhankelijke rechtspraak daar een belangrijke bijdrage aan levert. Huh?

Lees verder…
Boris Johnson in 1992

Toen Boris nog een jonge Boris was

Het tv-programma ‘Andere Tijden’ wijdde een aflevering aan de Brusselse jaren van de Britse premier Boris Johnson. Het werd een levendige uitzending.

door Syp Wynia

Andere Tijden meldde zich ook bij mij, voor een terugblik op de tijd (1989-1994) dat Boris Johnson – een twintiger, nog – Brussels correspondent was van The Daily Telegraph. Boris’ tijd in Brussel overlapte namelijk mijn eigen tijd als EU-correspondent in Brussel (1991-1997).

Lees verder…

Tot de volgende Wynia’s Week!

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook. Lees hier meer recente publicaties →