Onvrede is meer dan hesjes

Wynia's WeekWekelijks bericht ik op deze website over mijn laatste publicaties: columns, artikelen, video’s. Soms kunt u gratis doorlinken, soms moet u geregistreerd zijn om het doorgelinkte artikel te lezen. Wilt u automatisch per e-mail op de hoogte worden gehouden van Wynia’s Week? Vul uw e-mailadres in en u krijgt de bevestigingsmail.


Je kunt niet alle burgers steeds weer voor de gek houden, zei Abraham Lincoln. Hij had gelijk. Daarover deze Wynia’s Week. Met: Mr. Harbers goes to Marrakesh. Hesjes zijn overal, ook in Nederland. De lobbycratie? Verbieden! En: de VVD, verpieterd na 8 jaar regeren. Net als toen.

• Hesjes hebben ook kiesrecht. En zij niet alleen
Langzaam maar zeker bouwt het ongenoegen zich op. Burgers mogen stemmen, maar worden verder genegeerd. Wetten komen niet van onderop, maar uit Brussel, Genève en Straatsburg. Als het crisis is, betaalt de burger, als er welvaart is weer. Politici zijn met van alles in de weer, maar niet met hun eigen achterban. Is het vreemd dat kiezers weglopen? Is het vreemd dat ze de straat op gaan?
Lees mijn commentaar voor Elsevier Weekblad
Of hier, via Blendle

• Laten we de lobbycratie verbieden (te beginnen met een staatscommissie)
We vinden het gewoon in Nederland, dat je politici kunt inhuren om particuliere belangen te bepleiten bij ministers en ambtenaren. We vinden het dus gewoon, die handel in invloed. Terwijl het volgens internationale verdragen gewoon corruptie is: vrijwel altijd ten koste van gewone mensen en vrijwel altijd ten bate van organisaties en bedrijven die wel invloed kunnen kopen. Het moest niet mogen. Laten we, net als andere landen, handel in invloed strafbaar stellen. Laat een staatscommissie ons voorgaan.
Lees mijn column bij Elsevier Weekblad
Of hier, via Blendle

• Filmpje! Met Willeke Slingerland, bij Café Weltschmerz
Al enkele jaren voer ik bij het YouTube-programma Café Weltschmerz gesprekken over actuele en brandende onderwerpen, en dan met name over lobbycratie. Deze keer werden de rollen (gedeeltelijk) omgedraaid, want nu stelde ik vooral de vragen – aan corruptie-expert dr Willeke Slingerland.

• Filmpje 2! Daar krijgen we spijt van, van Marrakesh
Coen de Jong interviewde mij, ook voor Café Weltschmerz, over het omstreden migratiepact van Marrakesh. Over bureaucraten die, losgezongen van de werkelijkheid, vooral naïeve regeringen van Europese landen opzadelen met verplichtingen voor hun burgers en rechten van immigranten. Meer dan 10.000 kijkers gingen u voor, and counting.

• ‘Marrakesh’ is tegen het Nederlandse belang
Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) gaat naar Marrakesh. Het Kamerdebat was vechten tegen de bierkaai. Links (GroenLinks, D66, ChristenUnie) wil het migratiepact graag, want het leidt tot meer migratie. Regeringspartijen zwichtten voor het machtswoord van premier Rutte, die internationaal niet graag uit de toon valt. Het worden iconische beelden, van Harbers in Marrakesh. En verder is het vooral treurig.
Lees mijn commentaar
.
• Wie stuurt de uitnodigingen voor de achterkamertjes?
Het is in de mode: tafels in het leven roepen, waar belanghebbenden over de hoofden van Nederlandse burgers heen hun onderlinge belangen uitvechten. Maar wie bepaalt er eigenlijk wie er aan tafel zit (en wie niet). Welnu, voor een deel bepalen de genode gasten zelf wie er nog meer mogen praten.
Lees mijn column voor Elsevier Weekblad
Of hier, via Blendle

• De euro wil een Europees leger
Frankrijk en Duitsland zijn druk in de weer met het opleggen van hun wil in de Europese Unie. Ze willen de rest onder meer een Europees leger opdringen. Dat komt opvallend goed uit. Want de muntunie zoals we die kennen, heeft eigenlijk onvoldoende centraal gezag. Dat leger komt dus goed van pas.
Lees mijn column in Elsevier Weekblad
Of hier, via Blendle

• VVD? Geen Idee!
Twintig jaar geleden schreef ik een analyse over de VVD van Hans Dijkstal. Die stond er treurig voor. Maar mogelijk nog niet eens zo treurig als de VVD van Mark Rutte: uitgeblust, kleurloos en smaakloos na acht jaar regeren. Mijn stuk van toen staat op Facebook.
Zoek de verschillen

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook.

Lees hier meer recente publicaties →