Niet Willen Weten

Wynia's WeekWekelijks bericht ik op deze website over mijn laatste publicaties: columns, artikelen, video’s. Wilt u automatisch per e-mail op de hoogte worden gehouden van Wynia’s Week? Vul uw e-mailadres in en u krijgt de bevestigingsmail.


Minister Ollongren onthult taboe. Het gasverbod rafelt, nu al. En: Afscheid van Elsevier. In Wynia’s Week.

• Kajsa Ollongren en het raadsel van de ongewenste kennis
Begin 2018 hield de kersverse minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren van D66, in Nijmegen de Burgemeester Dales-lezing. Daar deed zij een opmerkelijke uitspraak. Ze vertelde dat ‘één van de weinige taboes’ waar zij ‘als progressief liberaal’ aan hecht, bestaat uit ‘het praten over rassen in het politieke debat’. Ze deed dat in een buitenparlementaire aanval op Kamerlid Thierry Baudet, wat niet vanzelfsprekend is voor een minister. Maar daar gaat het nu niet om.
Gevoeligheden
De uitlating van Ollongren is wat mij betreft vooral interessant, omdat ze een weinig besproken thema aanroerde: het bestaan van taboes in het (politieke) debat. Want die taboes bestaan wel degelijk, en niet alleen in het politieke debat. Het ogenschijnlijk zo open Nederland barst van de ongewenste kennis, van de onbespreekbaarheden, van het Niet Willen Weten. En wie toch raakt aan deze gevoeligheden loopt grote kans aan de zijlijn te belanden.
Zo is er nauwelijks een tak van wetenschap die in Nederland niet is ontsnapt aan kwestieuze moralisering: van geschiedenis tot economie, van biologie tot psychologie. Nauwelijks een tak van wetenschap die om die reden geen onderzoek nalaat of zich niet bezondigt aan het presenteren van gewenste resultaten.
Correctheid
In mijn essay voor het Eindejaarsnummer 2018 van Elsevier Weekblad geef ik daar verschillende voorbeelden van. Ik waarschuw ook voor een geheel nieuwe categorie onbespreekbaarheden in debat en wetenschap, namelijk de onververkwikkelijkheden die via identity politics uit de Verenigde Staten worden geïmporteerd. De uitlating van minister Ollongren raakt daar aan. Maar een minister die zoveel waarde hecht aan ‘de open samenleving’, die zou geen taboes moeten koesteren, maar zou kennis en waarheid moeten omarmen. Een open samenleving kan niet zonder.
Lees het hier in Elsevier

• Spijt van het gasverbod
Ik wist niet wat ik hoorde, toen ik onlangs te gast was op een symposium over het Klimaatbeleid van het derde kabinet-Rutte. Daar liet een gedeputeerde van D66-huize zomaar weten, dat de twaalf provincies gezamenlijk hebben besloten om de regionale gasleidingen intact te houden, ondanks het landelijke – oplopende – gasverbod voor woningen en andere gebouwen dat in 2018 van start ging.
Dat was een verrassing van de eerste orde. Nog binnen het jaar dat aardgas door Nederland (maar ook alleen in Nederland) werd verketterd als bij uitstek oorzaak van klimaatverandering, deinzen de autoriteiten al weer terug. Terecht natuurlijk, want gas is naar verhouding de schoonste, klimaatvriendelijkste brandstof die er is. En Nederland heeft – nog wel – de beste gasinfrastructuur ter wereld.
Slopen gestopt
Die gasinfrastructuur zou ook ten gronde gaan, zo was bijvoorbeeld de achterliggende gedachte van Milieudefensie, dat een groot succes boekte met het gasverbod. Want: zonder leidingen kan Nederland redelijkerwijs gesproken nooit meer aan het gas, zo was het idee. Maar dat idee gaat alvast niet door. Het slopen van het Nederlandse gasnet wordt geschrapt.
Lees mijn column via Elsevier Weekblad

Nieuwe rondes, nieuwe kansen!

Met ingang van het nieuwe jaar begin ik mijn eigen bedrijfje. Ik word zelfstandig gevestigd publicist, analist, columnist, commentator, spreker en gastdocent op de van mij bekende terreinen: politiek, economie en diplomatie. En wellicht breid ik mijn activiteiten nog uit. We zullen zien.
Daarmee komt vooralsnog ook een einde aan mijn relatie met Weekblad Elsevier. Het was een vruchtbare tijd, de meer dan twee decennia dat ik in Elsevier (plus nevenuitgaven) publiceerde: enkele duizenden artikelen, waaronder (sinds 2002) meer dan 830 weekbladcolumns en ook enkele honderden vlogs (2008-2012).

Bij die publicaties voor Elsevier waren er gelukkig vele die op bovengemiddelde aandacht konden rekenen. Zoals de productie over Ziek Nederland (de WAO, 2000), de Europese Grondwet (nee beter dan ja, 2005), lobbycratie (sinds 2005), de miljardenkosten van het immigratiebeleid (2009), Nederland verbiedt gas (2017, 2018) en het Marrakesh-pact (2018).
Ik dank de redactie van Elsevier (en de afdeling documentatie, plus het redactiesecretariaat) voor de samenwerking. Ik wens hen het allerbeste.
Evenzeer dank ik de lezers van Elsevier, waaronder velen die in de loop der jaren via talloze reacties van zich lieten horen. We‘ll meet again, some sunny day!
Ik trek dus verder. De komende jaren zal ik te horen, te zien en te lezen zijn op andere en ook nieuwe platforms. Waarover later meer.

Info, reacties: CONTACT

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook.

Lees hier meer recente publicaties →