We lijken wel gek geworden

Misschien niet aardig om te zeggen, maar zou het kunnen dat de waanzin bij ons regeert? | Willem Melching ziet overeenkomsten tussen het Europese klimaatbeleid en de Oost-Duitse planeconomie | Ronald Havenaar ziet het zo maar gebeuren dat de Democraten in de VS wederom de presidentsverkiezingen verliezen | Chris Rutenfrans ziet na eeuwen van vooruitgang het stammendenken terugkeren in Nederland | Hoe milieuvriendelijk zijn zonnepanelen eigenlijk? | Aanmelden voor de Matinee van Wynia’s Week kan nog, maar wacht niet te lang | Wilt u ook Wynia’s Week sponsoren? Graag! Het kan hier

De waanzin regeert

Het wordt natuurlijk wel vaker gezegd, maar de vraag of we in Nederland gek zijn geworden wordt in 2019 toch echt vaker gesteld dan gangbaar was. De politieke situatie, wellicht de maatschappelijke situatie – er zijn tal van redenen om je te verbazen. Een beknopt overzicht.

door Syp Wynia

Tegen het eind van het jaar 2019 is het bijna gewoon geworden, dat delen van de overheid en de collectieve sector deels gesloten zijn. Basisscholen die gedeeltelijk sluiten, vanwege gebrek aan personeel. Ziekenhuisafdelingen die dicht gaan. Politiebureaus deels dicht, want teveel werk en te weinig mensen. Het komt alvast niet omdat de overheid te weinig geld heeft. De overheid geeft namelijk meer geld uit dan ooit tevoren.

Lees verder…
De nieuwe Europese Commissie, met in het midden voorzitter Ursula von der Leyen en vice-voorzitter Frans Timmermans

Timmermans’ ‘Green Deal’ doet denken aan DDR-beleid

De megalomane klimaatplannen van Ursula von der Leyen en haar rechterhand Frans Timmermans zijn een mengeling van loze symboolpolitiek en ouderwetse planeconomie. Je kunt de corruptieschandalen nu al ruiken.

door Willem Melching

Juist mislukte politici weten vaak een prachtige carrière te maken. Door gebrek aan gewicht vallen ze onweerstaanbaar naar boven. Zo ook de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. Als Duitse minister van Defensie was ze een erkende brokkenpiloot.

Lees verder…
De Democratische presidentskandidaten bij de aftrap in september 2018: te oud, te onervaren of te links.

En weer wordt Trump door de Democraten onderschat

Hillary Clinton maakte de fatale fout de massamigratie te negeren, alleen maar oog te hebben voor minderheden en anderen als ‘deplorables’ af te doen. In 2020 zouden de Democraten moeten kunnen winnen. Of toch niet?

door Ronald Havenaar

Goed nieuws voor het legioen Trump-haters: hij gaat volgend jaar de presidentsverkiezingen verliezen. Stanley Greenberg doet deze voorspelling in zijn zwaar gedocumenteerde boek over verschuivingen binnen het Amerikaanse  electoraat.

Lees verder…
Ayaan Hirsi Ali

Het stammendenken is terug van weggeweest

Het doet er steeds vaker niet toe wat je doet, vindt of zegt. Steeds vaker doet het er slechts toe wat je huidskleur of je religie is. Stamverbanden zijn terug. Die kant moeten we niet op.

door Chris Rutenfrans

Lees verder…
Drijvende zonnepanelen

Hoe schoon is het zonnepaneel?

Van zonnepanelen wordt beweerd dat ze winstgevend zijn, omdat de zon een energiebron is die nooit opraakt. Ook heten ze milieuvriendelijk te zijn.

Lees verder…
Het Betty Asfalt Complex

Zondagmatinee met Wynia’s Week!

Op zondag 2 februari 2020 viert Wynia’s Week in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam om 15.00 uur de eerste verjaardag: met auteurs, lezers, abonnees, sponsors en andere sympathisanten. Presentatie: Roderick Veelo.

U kunt zich nu aanmelden (maximaal twee personen per aanmelding) via dit e-mailadres: matinee2020@xs4all.nl Aarzel niet, want op = op. De kaarten zijn gratis, maar aanmelden is echt nodig.

Het Betty Asfalt Complex bevindt zich aan de Nieuwezijds Voorburgwal 282 in Amsterdam: dichtbij de Dam en op loopafstand (of twee tramhaltes) van het Centraal Station. Wees welkom!

Roderick Veelo

Tot de volgende Wynia’s Week!

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via FacebookLees hier meer recente publicaties →