Waarom werken zo weinig asielzoekers?


Raar maar waar: asielzoekers hebben het zo druk met inburgeren dat ze aan werken niet toekomen. Vijf vuistregels om daar mee op te houden | Politici hebben het druk met drukte maken en komen niet toe aan doen waar ze voor zijn | Het China van Xi lijkt meer op Mao dan goed voor ons is | Wynia’s Week doet een één-tweetje met De Bicker | Sponsor Wynia’s Week via backme.org


Inburgering zit integratie in de weg

door Syp Wynia

Bijna vier jaar geleden, vanaf de zomer van 2015, kwam er een grote golf asielzoekers, waaronder veel Syriërs, naar West-Europa. Bekende Nederlanders, maar ook diverse autoriteiten, reageerden sussend: de Syriërs heetten goed opgeleid te zijn en zouden een verrijking voor Nederland vormen. De hoogste baas van de asielopvang voorzag ‘een enorme empowerment voor Nederland’.

In werkelijkheid verging het de Syriërs over het geheel genomen niets beter dan andere asielzoekers. Slechts een enkeling bleek voldoende opgeleid om naar het hoger onderwijs te kunnen, het merendeel is werkloos en wie wel werkt heeft doorgaans een klein baantje.

Lees verder…


Herrie maken van politici moet leegte verbergen

door Coen de Jong

De afgelopen verkiezingscampagne voor het Europees parlement gaf de tekenen des tijds perfect weer. Er is een dominante maatschappelijke sfeer ontstaan die we Hegemonia zullen noemen, waar de politieke ideologie flinterdun is en de meeste politici slechts in hun verschijningsvorm van elkaar verschillen. Mark Rutte of Jesse Klaver, ziet u het verschil? Van ideologieën als socialisme en liberalisme is weinig meer over. Wat resteert is een soort hyperindividualisme, aangelengd met identiteiten gebaseerd op slachtofferschap.

Lees verder…


China is nog steeds het China van Mao

door Ronald Havenaar

In januari 2016 werd de bevolking van de kalme Centraal-Chinese provincie Henan overvallen door een spectaculaire gebeurtenis. Van de ene op de andere dag verrees midden op het platteland een 37 meter hoog standbeeld van Mao Zedong, de ook officieel bewierookte partijleider (van 1935 tot 1976) die in de jaren ’60 met zijn draconische politiek alleen al in deze streek meer dan 8 miljoen slachtoffers maakte.

Vermoedelijk had het regionale bedrijfsleven met dit project eens flink willen uitpakken, maar de levensduur van het goudkleurige monument bedroeg slechts een paar dagen. Toen werd het overdekt met een zwart zeil en door overheidsbeambten snel afgebroken. De boodschap van hogerhand was duidelijk: eerbetoon aan de grote leidsman was voorbehouden aan de partij, particulier initiatief werd niet op prijs gesteld.

Lees verder…


Nieuw!

De Bicker is de dagelijkse nieuwsbrief van Michiel Bicker Caarten, oprichter en voormalig hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. Onze websites en onze nieuwsbrieven vullen elkaar aan. Wynia’s Week gaat vooral over politiek, economie en diplomatie. De Bicker gaat meer over technologie, geld en wetenschap, met veel berichten van overzee. Michiel Bicker Caarten en ik gaan elkaars artikelen tippen. Reacties welkom!

Deze week onder meer in De Bicker: het internationale voetbalcircuit is gelijk het wilde westen en oliegeld zet de toon. De Franse topclub Paris St. Germain is eigendom van een investeringsfonds uit Qatar, Manchester City is eigendom van de koninklijke familie van Abu Dhabi. En toen topvoetballer Paul Pogba in 2016 van Juventus naar Manchester United ging, kreeg zijn agent bijna de helft van de transfersom van 105 miljoen euro.

Meer in De Bicker