Waarom gaat er zoveel belastinggeld naar Milieudefensie?

Het welvarende deel van het actiewezen leeft van ontwikkelingshulp. Ooit geweten dat Milieudefensie èn het COC leven van minister Sigrid Kaag? | Gemeenten kunnen nog een stokje steken voor de bazige rol die het kabinet hen toedichten bij het klimaatbeleid | In Amsterdam werden twee nieuwe moskeeën gebouwd, in één gebouw. En wie betaalde dat? Juist | Advocaten hebben het niet al te moeilijk in Nederland. Hun klanten wel | Wie was de grootste componist? Snobisten gingen er mee aan de haal | Nog geen sponsor van Wynia’s Week? Meld je hier.

Minister Sigrid Kaag houdt met geld van ontwikkelingshulp een hele reeks Nederlandse actiegroepen in leven.

Laat Sigrid Kaag stoppen met het sponsoren van actiegroepen

Vele tientallen actiegroepen krijgen samen honderden miljoenen euro’s van de regering, vooral van ontwikkelingshulp. Waarom is dat? Wie heeft bedacht dat alles wat ‘maatschappijkritisch’ heet te zijn geen leden hoeft te hebben en op belastinggeld mag draaien? Waarom vindt iedereen dat maar gewoon?

door Syp Wynia

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is een onoverzichtelijke geldpomp. Dat geldt al helemaal voor de portefeuille van minister Sigrid Kaag (ontwikkelingssamenwerking, D66) die jaarlijks zo’n 6 miljard euro mag uitgeven. Honderden miljoenen daarvan komen terecht bij actiegroepen die weinig of geen leden hebben en vooral van dit overheidsgeld leven. Met dat geld bestoken ze zowel de overheid als de samenleving met acties, lobby’s en rechtszaken.

Lees verder…

Gemeenten kúnnen hun regiefunctie bij het klimaatbeleid nu nog wegstemmen

Wie zich ergert aan het gasverbod van RutteDrie kan de eigen gemeenteraad opporren om er niet aan mee te werken. Het rommelt namelijk al bij de verzamelde gemeenten. Veel gemeenten hebben er weinig zin in om – net als eerder bij de Jeugdzorg – nu ook het klimaatbeleid over de schutting toegegooid te krijgen.

door Theo Jongedijk

De gemeenten in ons land stellen bij het Rijk keiharde voorwaarden aan het Klimaatakkoord: haalbaarheid en betaalbaarheid voor de samenleving en voor zichzelf voldoende bevoegdheden en een tegemoetkoming in de uitvoeringslasten.

Lees verder…
De met subsidies gebouwde dubbelmoskee in de Amsterdamse Joubertstraat

Hoe Amsterdam en de EU twee moskeeën bouwden

In Amsterdam werden met liegen en bedriegen twee gesubsidieerde moskeeën (een Turkse en een Marokkaanse) nieuw gebouwd. Ook de Europese Commissie betaalde mee, in de veronderstelling dat het een gemeentelijk wijkgebouw betrof. Het fraudeonderzoek belandde in de doofpot.

door Lucas Hartong

Een regenachtige morgen in Rotterdam. Met auteur-journalist Robbert van Lanschot blik ik terug op een politiek gevoelige kwestie, die te maken heeft met de scheiding van Kerk en Staat die wij in Nederland en binnen de Europese Unie kennen. Er mag geen overheidsgeld gebruikt worden om religie te financieren. Als dat wel wordt geconstateerd, dan is er de mogelijkheid om daarvan melding te doen.

Lees verder…

Bij Nederlandse advocaten betaal je altijd

De burgers van Nederland zijn bij iets grotere rechtszaken verplicht een advocaat in te schakelen. Maar garanties voor een goede rechtsgang biedt dat absoluut niet. De gedwongen winkelnering draagt zelfs bij aan schandelijke situaties. En betalen moet je, ook als de advocaat niets klaarspeelt: no cure but pay.

door Paul Ruijs

Lees verder…
Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Snobisme in de muziekwereld

Als je zelden gespeelde moderne componisten laat stemmen over wie de beste componisten uit de geschiedenis zijn krijg je vreemde uitkomsten. Voor de keuzes van het publiek is dan al helemaal weinig aandacht.

door Eduard Bomhoff

‘De 50 grootste componisten’ luidt het openingsverhaal deze maand van BBC Music Magazine, wereldwijd het meest populaire tijdschrift voor klassieke muziek. 174 actieve moderne componisten brachten  ieder vijf stemmen uit en dat resulteerde in een rangorde aangevoerd door Johann Sebastian Bach. 

Lees verder…

Tot de volgende Wynia’s Week! U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via FacebookLees hier meer recente publicaties →