Ursula von der Leyen is wel heel erg Frans

De Franse president Macron heeft nu een Franse pion met een Duits paspoort in Brussel. Want Ursula von der Leyen, die komt de Fransen wel heel graag tegemoet | Nederlandse rechters, die klagen graag en veel over de werkdruk. Maar velen hebben er banen bij. En die geven ze lang niet altijd op | In de Zeeuwse wateren zou het bodemleven dood zijn. Maar is dat wel zo? | Dertig jaar na de ‘overwinning’ in de Koude Oorlog staat het westen op verlies | Wilt u Wynia’s Week steunen? Graag!


Emmanuel Macron verwelkomt Ursula von der Leyen op het Elysée

Een Fransgezinde Duitse in Brussel

De Franse president Emmanuel Macron beschikt nu over een pion met een Duits paspoort bij de Europese Commissie in Brussel. Minder bekend is, dat deze Franse pion – Ursula von der Leyen – als Duits minister van Defensie er al alles aan deed om de Franse autoriteiten ter wille te zijn. Systematisch gaf ze Duitse belangen weg.

door Markus C. Kerber

Er is al veel over het merkwaardige schaakspel van de Duitse bondskanselier Angela Merkel geschreven. Aanvankelijk was zij voorstander van het idee van de ‘Spitzenkandidaat’ bij de benoeming van de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Zodoende steunde Merkel de kandidatuur van Manfred Weber, de voorzitter van de EVP-fractie in het Europees parlement.

Maar toen de Franse president Emmanuel Macron zich faliekant tegen Merkels aanvankelijke protegé verzette, bond Merkel in. Ze liet zich zonder veel moeite door Macron op de knieën dwingen, toen die met Merkels all-time kameraad en toenmalig Duits minister van Defensie Ursula von der Leyen op de proppen kwam als kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Daarmee maakte Merkel het ook mogelijk, dat Von der Leyen zich uit de voeten kon maken, zonder zich te verantwoorden over het mismanagement op haar ministerie.

Lees verder…


Potsierlijke borstklopperij van rechters

Belangenverstrengeling was bij Nederlandse rechters de gewoonste zaak. Al meer dan twintig jaar moet dat gecontroleerd kunnen worden, maar het ‘register’ is nog steeds niet sluitend. Rechters klagen ook graag over werkdruk, maar velen hebben nevenwerkzaamheden – en ook dubieuze. En politici, die branden hun vingers niet graag aan de rechtspraak.

door Paul Ruijs

De latere minister Ard van der Steur verzuchtte al in 2013 dat ‘….het niet meer valt uit te leggen aan de burger’ toen voor de zoveelste keer, dit keer door het Financieele Dagblad van 8 februari 2013, werd onthuld dat nogal wat rechters het nog steeds (sinds 1997) vertikten om hun bijbanen te registreren.

Het idee achter die registratie was dat burgers vooraf – maar ook achteraf – konden checken of er wellicht sprake was van belangenverstrengeling. Pardon: de schijn van belangenverstrengeling, want alle zich aandienende deskundigen waren het er over eens dat partijdige rechtspraak alleen in het buitenland voorkwam – en dan vooral in landen met palmbomen.

Lees verder…


Flamingo’s in de Grevelingen

Nepnieuws: Is de Grevelingen werkelijk dood?

Achter de Deltadammen wordt er gevochten tussen de duurzamen, want de ene natuur is de andere niet en dan zijn er ook nog de belangen van de energietransitie. Het verscheurt plaatselijke partijen. Best slim, om in komkommertijd de Grevelingen dood te verklaren. Maar klopt het ook?

door Lucas Hartong

Nepnieuws, wie kent het niet? Bijna dagelijks komt er wel een bericht langs in de eindeloze stroom nieuws dat ons de wenkbrauwen doet fronsen. Klopt het wel wat hier wordt beweerd? Wie heeft dit bericht eigenlijk geschreven of heeft er belang bij? Wat is de bron en hoe loopt de mogelijke geldstroom?

Zo kwam het AD plotseling met een alarmerend artikel dat er ‘massale zeedierensterfte’ plaatsvond in het Grevelingenmeer. ‘Het is daar een deathzone.’ Toe maar! De extreme temperaturen van afgelopen weken en werkzaamheden aan de spuisluis in de Grevelingendam zouden ervoor gezorgd hebben dat er de afgelopen maanden ‘massaal zeedieren in het Grevelingenmeer zijn doodgegaan’.

Lees verder…


Zomer 1989: Oostenrijkse en Hongaarse minister knippen samen het IJzeren Gordijn door

Het westen verliest in rap tempo’

door Syp Wynia

Met enige regelmaat treed ik bij het programma ‘Opiniemakers’ op NPO1 op zaterdag tussen 18.00 en 19.00 op als de opiniemaker van dienst. Op zaterdag 17 augustus gaat het onder meer over het einde van de Koude Oorlog, bijna dertig jaar geleden. Ter gelegenheid daarvan reist de Duitse bondskanselier Angela Merkel naar het Hongaarse stadje Sopron, op de grens met Oostenrijk.

In Sopron herdenkt Merkel samen met de Hongaarse premier Viktor Orbán – met wie ze verder een gespannen contact heeft, onder meer over het opnemen van asielzoekers – dat dertig jaar geleden het ‘IJzeren Gordijn’ bij Sopron voor het eerst enkele uren open ging, met name voor Oost-Duitsers die naar West-Duitslad wilden. Enkele maanden later viel de Berlijnse Muur, twee jaar later bestond de Sovjet-Unie niet meer en kwam er ook een eind aan de Koude Oorlog.

Aanvankelijk leek het in die dagen of het westen een totale overwinning had geboekt, ook qua westerse waarden. Maar na de eeuwwisseling pakte dat anders uit. Lees hier verder