Nederland verliest alleen maar in ‘Marrakesh’

Wynia's WeekWekelijks bericht ik op deze website over mijn laatste publicaties: columns, artikelen, video’s. Wilt u automatisch per e-mail op de hoogte worden gehouden van Wynia’s Week? Vul uw e-mailadres in en u krijgt de bevestigingsmail.


Staatssecretaris Mark Harbers kan beter wegblijven uit Marrakesh. De bobo’s van Nederland vinden de burgers verwend. Welkom in Nijpels’ klimaatgekkenhuis. En: Sterft de mens uit? In Wynia’s Week.

• Met het ‘pact’ van Marrakesh worden de sluizen open gezet
Tot voor kort had bijna niemand er van gehoord. En in Brussel, Genève en New York hadden ze dat graag zo gehouden. Maar op de valreep dringt het toch tot media, parlementen en regeringen in Europa en elders door, dat het ‘mondiaal migratiepact’ van de Verenigde Naties niet pluis is. Onder het mom dat het ‘niet-bindend’ is en er ‘geen souvereiniteit wordt overgedragen’ steekt vooral een land als Nederland het hoofd in de strop. Wat niet-bindend heet, is het binnen de kortste keren toch. Niet in Nigeria, wel in Nederland. Ik dook in de oorsprong van het migratiebeleid van de Verenigde Naties, de praktische betekenis van ‘soft law’ en wat Nederland aan risico’s loopt met dit verdrag dat geen verdrag mag heten.
Lees mijn verhaal hier via de website van Elsevier Weekblad
Of hier via Blendle

• Hoge heren vinden burgers maar verwend
De hooggeplaatsten van Nederland klagen over het volk. Volgens bijna alle lijstjes doet Nederland het goed, soms heel goed. Maar waarom klagen de Nederlanders dan, zo vragen de hooggeplaatsten zich af. En waarom lopen ze weg, zo vragen ze zich ook af. Want dertig jaar geleden hadden de ‘bestuurders’-partijen (VVD, CDA, PvdA, D66) nog bijna alle Kamerzetels, nu amper de helft. Het klanttevredenonderzoek van Nederlanders over hun hooggeplaatsten ziet er dus behoorlijk alarmerend uit. Maar klagen dat je klandizie klaagt, dat is het begin van het einde.
Mijn column voor Elsevier Weekblad staat hier
Of hier, via Blendle

• Welkom in het klimaatgekkenhuis
In Nederland moeten burgers van het gas af, maar krijgen burgers ook subsidie voor hun houtkachel. De aanschaf van een stekkerauto wordt door minister Wiebes met 70.000 euro gesubsidieerd, terwijl hij twee jaar geleden de 6 miljard die in stekkerauto’s was gestoken weggegooid geld vond. Nederland houdt op met de Groningse gaswinning omdat het aardbevingen veroorzaakt, maar steekt veel geld in het onder de zeebodem stoppen van CO2 en het onttrekken van warmte aan de bodem – alsof dat niet riskant zou zijn. Enzovoort, enzovoort. Lees mijn column voor Elsevier Weekblad hier
Of hier, via Blendle

• Bij Goedemorgen Nederland
Van tijd tot tijd sta ik extra vroeg op om mijn gezicht te laten zien in het WNL-programma Goedemorgen Nederland. Deze keer ging het onder meer over het onnavolgbare Klimaatakkoord. Daar worden omwonenden van windmolenparken en promotors van kernenergie van weggehouden, want daar heb je volgens klimaatlobbyïst Ed Nijpels niets aan.
Kijk hier (een deel van) de uitzending terug

• Troelstra verloor, en won toch ook
Mijn terugblik op het einde van de Eerste Wereldoorlog en de mislukte revolutiedagen van 1918 in Nederland staat nu ook op Blendle.
Lees hier

• Sterft de mens uit?
Anders dan vaak gedacht, neemt de groei van de wereldbevolking af. Zelfs in Afrika worden er nu per vrouw minder kinderen geboren dan tientallen jaren geleden (al blijven er wel veel meer in leven). Waar niemand aan denkt: als de trend doorzet kan de mens uitsterven, met vermoedelijk gunstige effecten voor milieu en biodiversiteit. Ik schreef dit essay al vier jaar geleden, maar voor menigeen blijft het verrassend.
Lees hier, via Facebook [maar wel vrij toegankelijk]

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook.

Lees hier meer recente publicaties →