Máxima baant de weg voor Mark


Zonder Máxima is het voor Rutte heel lastig, om nog een plaatsje bij de G20 te krijgen, al helemaal in Saoedi-Arabië | De Groenen lijken het tij mee te hebben, maar misschien is het tij al weer voorbij, ziet Eduard Bomhoff | Frans Boogaard bericht over moord en hoogverraad in Brussel | De SGP, de ChristenUnie en Forum voor Democratie – interessante ménage à trois | Warmtepompen bezorgen het land slaaptekort | Ook sponsor worden van Wynia’s Week? Backme.org


Rutte heeft Máxima nodig voor plaatsje bij de groten

Wat hebben Jamal Kashoggi, koningin Máxima en Nederlands internationaal prestige met elkaar te maken? Daarvoor moeten we terug naar een prinselijk bezoek aan de Obama’s, in 2009. En vooral moeten we op zoek naar ‘de Máxima-factor’. De koningin gaat niet voor niets door voor één van de invloedrijkste personen van de wereld.

door Syp Wynia

Het land was te klein, toen koningin Máxima een week geleden in Japan op de foto werd gezet, kalm koutend met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman, vaak gezien als de feitelijke heerser van het land. De koningin had namelijk met geen woord gesproken over het afslachten van de Saoedische journalist Jamal Kashoggi, waarvoor de kroonprins verantwoordelijk wordt gehouden.

Lees verder…


Groen wint echt niet altijd overal

Het leek de afgelopen jaren wel of er in de hele westerse wereld een klimaatgestuurde groene opmars gaande was. Maar de kentering is daar. In Angelsaksische landen deinzen kiezers terug, als het op al te woeste klimaatplannen aankomt. In Duitsland is groen sterk omdat rood zwak is. In Frankrijk ging geel de straat op. Eduard Bomhoff scant de groene velden.

Lees verder…


Hoogverraad in Brussel

Deze Europese Unie gaat de strijd met de populisten niet winnen, zegt Brussel-watcher Frans Boogaard. Er was de moord op de Spitzenkandidaten. De Spaanse premier pleegde zelfs hoogverraad, ten koste van zijn rode kameraad Frans Timmermans. Het wekenlange gevecht kende ook winnaars.

Lees verder…


SGP’ers flirten met Thierry Baudet

Het beweegt, in klein-christelijk en conservatief Nederland. De ChristenUnie wordt steeds linkser en als gevolg daarvan drijven SGP en ChristenUnie uit elkaar. De SGP is mede daardoor aan het aftasten of het wat kan worden met Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Lucas Hartong ziet zelfs al een LAT-relatie.

Lees verder…


Klimaatbeleid kijkt niet over de dijken

door Syp Wynia

In Wynia’s Week op YouTube – bij Café Weltschmerz – lopen Coen de Jong en ik langs de maatregelen die Nederland neemt tegen de opwarming van de aarde. Wat ik al zei: het is getuigenispolitiek, irrationeel en onnadenkend. Het is duur en het werkt niet.

De kosten voor het van het gas halen van woningen en bedrijfspanden zijn gigantisch en renderen veel minder dan bijvoorbeeld besparingen van de CO2 uitstoot in de landbouwsector. Het Nederlandse klimaatbeleid vertoont religieuze en post-religieuze trekken. Laat dat maar aan ChristenUnie, D66 en een deel van het CDA over. En de VVD? Daar is veel afkeer. Maar ook veel opportunisme.

47 minuten heldere taal bij Café Weltschmerz.


Steenkoolsubsidie neemt toe!

In De Bicker onder meer het verbazingwekkende bericht dat de subsidies op kolengestookte elektriciteitscentrales de afgelopen jaren niet minder is geworden, maar juist is verveelvoudigd! Terwijl in Nederland hypermoderne kolencentrales worden gesloten, subsidiëren China, India en Indonesië hun kolencentrales met steeds grotere bedragen. Hoezo klimaatverdrag van Parijs? Hoezo schoon milieu? Het goede nieuws is dan weer dan de subsidies op de kolenwinning wèl afneemt.

Meer bij De Bicker