Laat Mark Rutte toch gaan


Mark Rutte laat niets na om in de smaak te vallen voor het geval hij een Brusselse topbaan zou kunnen krijgen. Als ze hem willen en hij wil – wat verstandig is – moeten CDA en D66 niet gaan dwarsliggen. Verder: De Statenverkiezingen gaan ergens over: over klimaat en koopkracht. En: Ontbijten met Tunahan Kuzu.

 


Waarom Rutte naar Brussel moet gaan (als ze hem willen)

Door Syp Wynia

Klaas Dijkhoff, de VVD-fractieleider in de Tweede Kamer, liet zich tijdens het eerste RTL-verkiezingsdebat van 2019 een paar keer ontvallen dat er na het kabinet RutteDrie ook nog een ‘RutteVier’ zou komen. Dat doet zo’n Dijkhoff niet zomaar. Dat is campagnetaal met een lading: het kabinet valt niet na de Statenverkiezingen, Mark Rutte is niet aan het eind van zijn latijn, Rutte gaat niet naar Brussel.
Maar ja, als je er zoveel behoefte hebt omdat allemaal te ontkennen, dan geef je ook voedsel….

Lees verder...


Wynia’s Week op YouTube: hier gaan de verkiezingen over

Ook zo moe van al die mensen die zeggen dat provinciale verkiezingen over provinciale onderwerpen moeten gaan? Dan is er geen landelijk debat meer te voeren, terwijl de Statenverkiezingen bepalend zijn voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Daarom in de nieuwste Wynia’s Week via Café Weltschmerz de vraag: waar gaan die verkiezingen over? Welnu, alles afgepeld: over klimaat en koopkracht. Of, beter nog: over de relatie tussen het klimaatbeleid van RutteDrie en de stagnerende koopkracht van de Nederlanders.


Op de vroege morgen met Tunahan Kuzu

Omroep WNL vroeg mij als collega-gast van DENK-leider Tunahan Kuzu in het ochtendprogramma Goedemorgen Nederland. Het zat er al in dat de uitzending – van 6 maart 2019 – turbulent zou worden, omdat de leiding van WNL te elfder ure had besloten Kuzu niet – zoals andere politici – uit te nodigen als ‘gasthoofdredacteur’. Dat was uiteraard koren op de molen van Kuzu, die geen kans geen kans voorbij laat gaan om de indruk te wekken dat zijn partij en zijn achterban worden gediscrimineerd. Dat is een hoogst succesvolle werkwijze. Het bindt de achterban van Denk in slachtofferschap. En slachtofferschap, gekwetst zijn, gediscrimineerd worden – of zeggen gediscrimineerd te worden – daar is in Nederland doorgaans heel weinig weerwoord tegen.
Kuzu liet de kans dus niet voorbij gaan om zijn slachtofferschap in de WNL-uitzending te benadrukken. Het leverde WNL trouwens ook wat op: unieke extra kijkcijfers, zeker ook via YouTube, sociale media en Uitzending Gemist. En een volgende keer ga ik graag zelf met Kuzu in debat over de bestaansgrond en de werkwijze van zijn partij (want daar kwam het nu niet van).

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook.

Lees hier meer recente publicaties →