Iemand Stef Blok nog gezien, de laatste tijd?


Nederlands minister van Buitenlandse Zaken: het was een baan met aanzien, maar is dat nog altijd zo? De premier doet meer buitenland dan hij, andere ministers lopen hem voorbij. Schets van een ooit deftig departement en zijn bewoners | Eduard Bomhoff over het nationalisme: is dat wel zo fout als modieus wordt beweerd? | Topdiplomaat Richard Holbrooke, afgebrand door zijn eigen tomeloze ambities | Sponsor Wynia’s Week via backme.org


Wie wil er nog diplomaat zijn?

door Syp Wynia

Stef Blok

Hij mag met de koning en de koningin mee op staatsbezoek, zoals net nog nog naar Ierland. Hij moet opdraven als Nederland weeskindjes van twee en vier jaar uit Syrië haalt, daags nadat een andere minister nog ontkend had dat zoiets Nederlands beleid was. Hij mag vertellen dat er niets mis is met de tweede gaspijp van Rusland naar Duitsland, waar zowel Brussel als de Amerikaanse president tegen ageren. Na eindeloos Haags onderhandelen komt hij met een China-strategie, die volgens een respectloze Tweede Kamer weinig voorstelt.

Hij is minister van Buitenlandse Zaken, maar premier en VVD-partijleider Mark Rutte doet heel wat grotere zaken in het buitenland dan hij. In het zelfde buitenland wordt hij straal voorbij gelopen door Wopke Hoekstra, de minister van Financiën van het CDA. In het binnenland wordt hij behalve door Rutte en Hoekstra ook nog overtroefd door zijn directe collega van ontwikkelingshulp en export, D66-minister Sigrid Kaag. Het leven van een minister van Buitenlandse Zaken gaat vaak niet over rozen. Dat geldt zeker voor Stef Blok, bankemployée in de diplomatie.

Lees verder…


Trump, het nationalisme (of liever supranationaal?)

door Eduard Bomhoff

President Trump sprak vorige week op de Amerikaanse erebegraafplaats in Normandië. Hij memoreerde de Britten die, trots op hun land, de nazi’s versloegen. De Canadezen, vanaf het eerste begin loyaal aan het moederland. De nobele Polen, de geharde Noren, de onvervaarde Australiers, de dappere Franse commandos en natuurlijk de Amerikanen: ‘Zij renden dwars door het hellevuur met het patriottisme van een vrij, trots en soeverein volk. Ze hielden vol uit liefde voor familie en hun vaderland’. De president eindigde met de belofte dat ‘al onze naties voor eeuwig sterk en verbonden zullen blijven’.

Lees verder…


Holbrooke: tragische zonnekoning in Washington

door Ronald Havenaar

Richard Holbrooke was de man van het in 1995 getekende Dayton-akkoord, dat Europa verloste van de oorlog in het verscheurde Joegoslavië. Bijna vijftien jaar later benoemde president Barack Obama (2009-2017) hem tot afgezant voor Afghanistan. Na de eerste ontmoeting in het Witte Huis zei Obama tegen zijn secretaris: wilt u ervoor zorgen dat ik voortaan met deze man zo weinig mogelijk in één ruimte hoef te zitten? Toen Holbrooke na hetzelfde treffen thuiskwam en zijn vrouw aan hem vroeg hoe het gesprek was verlopen, riep hij uit volle overtuiging: heel goed!

Lees verder…


Schonere schepen

Michiel Bicker Caarten en ik attenderen elkaars lezers op interessante stukken in elkaars nieuwsbrief. Michiel meldt deze week dat er over een half jaar wereldwijd een baanbrekende maatregel van kracht wordt, die de uitstoot van zwaveldioxiden door vrachtschepen sterk moet beperken. Daar is alle reden voor, want ‘s werelds 15 grootste schepen stoten samen meer SO2 uit dan alle auto’s over de hele wereld. Met een uitvoerige uitlegtekening.
Meer bij De Bicker