Hoe Facebook de nieuwe vakbond wordt

Wie komt er eigenlijk nog op voor de burgers, bouwers en boeren van Nederland? Het succes van het Malieveld tekent het failliet van de polder | Politici en media vrezen het klimaat, burgers vrezen de immigratie | Als het kabinet RutteDrie klaar is, betalen we allemaal 900 euro per jaar meer voor de zorg | Een Haarlemse wethouder met een gat van twee kilometer in zijn portemonnee | Laat activisten van de Nederlandse geschiedenis afblijven | Sponsort u ook Wynia’s Week? Dat kan hier

Het succes van het Malieveld is het failliet van de vergaderaars

De Rutte-kabinetten zijn kampioen in het sluiten van akkoorden. Zorgakkoorden, sociale akkoorden, klimaatakkoorden – wat niet al. Als zo’n akkoord er eenmaal is, tekent de Tweede Kamer bij het kruisje en is het klaar. Maar wie zijn eigenlijk die vergaderaars, waar Nederland zich aan heeft uitgeleverd? Al die belangenbehartigers vertegenwoordigen vooral zichzelf, maar niet de burgers van land. Ziedaar de populariteit van acties en het succes van het Malieveld.

door Syp Wynia

Het FNV heeft nu minder dan een miljoen leden en alle vakbonden samen hebben er amper 1,6 miljoen. Daarvan is meer dan 1 op de 6 AOW’er. Vergelijk dat eens met het totale aantal werkenden in Nederland. Dat zijn er 9 miljoen. Minder dan 18 procent van de werknemers vindt het dus de moeite en de kosten waard om lid te zijn van een vakbond. Toch hebben die vakbonden veel macht in Nederland. De vraag is of ze die macht wel volledig hebben ingezet voor de belangen van hun achterban.

Lees verder…
Greta Thunberg stak de ocean over per zeilboot, voor het klimaat.

Politici en media vrezen het klimaat, burgers de migratie

Burgers hebben andere zorgen dan politici. Politici en media maken zich druk over het klimaat, maar bij burgers komt dat op de laatste plaats – bij de jeugd al helemaal. Immigratie en de multiculturele samenleving – daar maken mensen zich wél druk over. Maar daar willen politici en media graag opgewekt over doen. Zo is het tenminste in Duitsland, maar het zal in Nederland niet veel anders zijn.

door Willem Melching

Een van de aardigste dingen die ik ken, is het jaarlijkse onderzoek naar de Angsten van Duitsers. Een grote Duitse verzekeringsmaatschappij publiceert elk jaar een onderzoek naar ‘Die größten Ängste der Deutschen’. Angst is de grondstof van de verzekeringsbranche, maar is ook politiek en maatschappelijk relevant.

Lees verder…
De zorgbewindslieden. Vlnr staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie), minister Bruno Bruins (VVD) en minister Hugo de Jonge (CDA).

Rust in de gezondheidszorg wordt duur betaald

Komende week verdedigen de drie bewindslieden van VWS voor de tweede keer hun begroting in de Tweede Kamer. Het kabinet Rutte III is halverwege de rit, tijd voor een tussenbalans. Hoe goed doet het VWS trio het? Kort samengevat: heel actief maar weinig effectief. En als RutteDrie klaar is betaalt de gemiddelde Nederland 900 euro extra voor de zorg.

door Wim Groot en Henriëtte Maassen van den Brink

Het aantal bewindslieden voor volksgezondheid is in dit kabinet met de helft uitgebreid. De twee bewindslieden in het vorige kabinet – Edith Schippers en Martin van Rijn – drukten echter meer hun stempel op de zorg dan de drie huidige bewindslieden.

Lees verder…
‘Routekaart’ voor ‘gasvrij Haarlem’

Een Haarlemse wethouder met een gat van 2100 meter in zijn portemonnee

Jan Zandbergen vervolgt zijn rondreis langs de doldwaze zegeningen van het klimaatbeleid in het algemeen en die van het gasverbod in het bijzonder. In deze Wynia’s Week: ook Haarlem heeft een prestigeproject. Hier moet de warmte uit de grond komen – diep uit de grond.

door Jan Zandbergen

Robbert Berkhout is jongste wethouder in de geschiedenis van Haarlem en heeft de portefeuille Duurzaamheid, Economie en Mobiliteit. Let ook op de interessante volgorde: duurzaamheid voorop; de economie komt op het tweede plan.

Lees verder…
Een nieuwe lichting Nederlandse militairen komt eind jaren veertig aan in toenmalig Nederlands-Indië

Laat activisten en politici van de geschiedenis afblijven

Geschiedschrijving bestaat deels uit mythes. Winnaars en overlevers schrijven hun versie van gebeurtenissen op, want geschiedschrijving is een effectief politiek wapen. Ook activisten, immigratie-onderzoekers als Leo Lucassen en een historicus als Geert Mak plakken graag hun eigen mythologie uit het heden op het verleden. Dat leidt dan tot historische inzichten als ‘Nederland was altijd al een immigratieland en een multiculturele samenleving’, inzichten die aansluiten bij de politieke voorkeur van de boodschapper.

Door Coen de Jong

Een voorbeeld van een historische kwestie die sterk gepolitiseerd is geraakt is de dekolonisatie van Nederlands-Indië in 1945-49. Nederland kon deze periode moeilijk verkroppen, maar waarheidsvinding zoals in 1968 door ooggetuige Joop Hueting en recent onderzoek van Rémy Limpach bracht dat proces verder.

Lees verder…

Tot de volgende Wynia’s Week!

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook. Lees hier meer recente publicaties →