Het wordt weer zo’n echte gedoogzomer

Het ondermijnen van het boerkaverbod is het ondermijnen van de rechtsstaat. Het staat niet op zichzelf| Het Nederlands buitenlands beleid zit vol mooie bedoelingen, die particuliere belangen en opportunisme verbergen | Zijn kinderen van 14, 15, 16 nu wel of niet verantwoordelijk te houden voor hun gedrag? | Wilt u Wynia’s Week ook steunen? Dat kan via Backme.org


Boerka en nikab zijn met ingang van 1 augustus 2019 verboden in openbaar vervoer, ziekenhuizen, scholen en overheidsgebouwen

Handhaven is uit, gedogen is weer helemaal in

Wetten die je niet handhaaft, werken averechts. Ze worden een alibi voor de wetsovertreder, die de handhaver kan uitlachen. Dat dreigt nu ook met het boerkaverbod. Het werkt al zo met het sisverbod, het gebiedsverbod en het besnijden-verbod.

door Syp Wynia

Pal voor kerst 2005 nam de Tweede Kamer een motie aan van Geert Wilders, die toen nog in zijn eentje in de Tweede Kamer zat. De motie behelsde het buitenshuis verbieden van de boerka. Nu, dertien en een half jaar later, wordt dat boerkaverbod ook daadwerkelijk ingevoerd. Zij het dat het een gedeeltelijk verbod is – op straat is de boerka toegestaan – en dat het verbod alle gezichtsbedekking betreft, dus ook bivakmutsen en integraalhelmen. Maar dan nog: allerlei instanties hebben er geen zin in.

Lees verder…


Rutte bij Trump

Nederland doet buitenslands zelden wat het beweert te doen

Het Nederlandse buitenlandse beleid is vaak een façade, zegt Coen de Jong. Achter al de beweerde principes en goede doelen schuilen hele andere bedoelingen, eigenbelang en opportunisme. Militaire missies volgen doorgaans Washington, staatsbezoeken dienen grote bedrijven. En ontwikkelingshulp ontlast in de eerste plaats het eigen geweten.

door Coen de Jong

Oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve vatte het Nederlandse buitenlandse beleid veertig jaar geleden samen als Peace, Profit en Principles: vrede, handel en principes. In de praktijk brengt het Nederlandse beleid bepaald niet altijd vrede, is het vaak éénzijdig gericht op geld verdienen en is het – ondanks grote woorden – weinig principieel. De spottende vuistregel dat het Nederlandse buitenlandse beleid wordt bepaald in Washington, dan wel in de bestuurskamer van Shell is niet helemaal uit de lucht gegrepen.

Lees verder…


Scholieren spijbelen voor het klimaat

Zijn pubers nou volwassen of niet?

Kinderen zijn niet de zieners waar velen ze voor houden, zegt Sebastien Valkenberg. Stop met dat romantisch gedweep. Kinderen kunnen niet onvolwassen zijn als ze misdaden plegen èn tegelijkertijd voor volwassen worden gehouden als ze politieke ideeën blijken te hebben.

door Sebastien Valkenberg

Mag je kinderen verantwoordelijk houden voor hun gedrag? Of zijn het onrijpe wezens die nog niet volgens dezelfde normen mogen worden beoordeeld als volwassenen? Het is net hoe het ons uitkomt.

Als kinderen een misdrijf hebben begaan, zijn ze maar half toerekeningsvatbaar. Onlangs zetten de ouders van de in 2017 vermoorde Romy Nieuwburg, Savannah Dekker en Nick Bood een petitie online. ‘Wij als ouders hebben er onze missie van gemaakt de duur van de jeugddetentie omhoog te krijgen.’ Nu kwamen de daders weg met lichte straffen omdat ze destijds minderjarig waren.

Lees verder…