Het waren best spectaculaire verkiezingen

Migratie, klimaat en de euro splijten Europese Unie | Frans Boogaard bericht over het armpje drukken tussen de Europese kantoren | Lucas Hartong ziet het somber in, als het roer niet omgaat bij de PVV | Bart Jan Spruyt ontwaart bij Forum voor Democratie een verdeeld huis | Hoe moet het met Paul en Annemarie? | Sponsor Wynia’s Week via backme.org


In landen om ons heen vielen ook klappen

door Syp Wynia

Wie afgaat op de Nederlandse uitslag van de verkiezingen voor het Europese parlement wordt op het verkeerde been gezet. In Nederland werd de PvdA de grootste en wisten CDA en VVD zich redelijk te handhaven. Grote verliezers waren de populisten van links en rechts (SP en PVV) en Forum voor Democratie kreeg minder stemmen dan verwacht. GroenLinks wint en D66 verliest. Het lijkt alsof de gevestigde orde weer rustig achterover kan leunen. Maar zo zeker is dat niet.

Lees verder…


En nu: machtsstrijd tussen de kantoren

door Frans Boogaard

Nu de Europese verkiezingen voorbij zijn en de stemmen geteld, ontbrandt in Brussel de echte strijd om de macht. Wie wordt, na Jean-Claude Juncker, de nieuwe ‘baas’ van Europa? En, bijna even belangrijk: wie wijst hem aan? Is dat voorbehouden aan het Europees parlement of hebben de premiers en presidenten het laatste woord?

Lees verder…


Wil de PVV blijven, dan moet het roer om

door Lucas Hartong

Deze verkiezingen voor het Europees parlement gingen over de vraag of we meer of minder EU willen. Tijdens de campagne werd daarop duidelijk ingezet door bijvoorbeeld Forum voor Democratie (minder!) en D66 (meer!). Het gegeven antwoord op de vraag of we die technocratische Brusselse moloch voorrang willen blijven verlenen boven onze eigen historisch gegroeide nationale structuur en wetgeving is echter lastiger te duiden. En de PVV? Zoals het daar nu gaat is de PVV gedoemd marginaal te worden, of zelfs te verdwijnen.

Lees verder…


Baudets Forum: zowel liberaal als conservatief

door Bart Jan Spruyt

Thierry Baudet publiceerde onlangs een essay over het oeuvre van de Franse schrijver Michel Houellebecq. Dat was een knap essay, maar het leidde in ons vaderland tot panische reacties. Sociaalliberalen van alle partijpolitieke denominaties krijsten om het hardst dat Baudet ‘verworvenheden’ als abortus, euthanasie en vrouwenrechten ter discussie stelde. Minister Van Engelshoven van D66 meldde op Twitter dat zij boos was – alsof zij de Kamer controleert en de Kamer niet haar.

Ondertussen had Baudet niet meer gedaan dan herinneren aan passages in het oeuvre van Houellebecq waarin de schaduwzijde van de liberale individualisering van onze samenleving aan de orde komt. Zou daar niet iets in zitten?, vroeg Baudet zich hardop af.

Lees verder…


Wordt Eerste Kamer ontdaan van belangenverstrengeling?

door Syp Wynia

Er is een nieuwe Eerste Kamer gekozen. Het wordt de eerste Eerste Kamer met een heuse integriteitscode. Of het gaat helpen? Voor YouTube maakte ik een filmpje over de toekomst van de lobbyklussen van Annemarie Jorritsma en Paul Rosenmöller. Als deze fractievoorzitters van de VVD en van GroenLinks hun betaalde lobbybanen mogen houden, stelt de kersverse integriteitscode niets voor. Kijken!


U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook. Lees hier meer recente publicaties →