Haags partijkartel kraakt


De Haagse machtsmachine implodeert. CDA, PvdA en VVD hebben nog steeds de baantjes, maar steeds minder aanhang. Hoe lang nog? Josse de Voogd raapt de scherven op na de Statenverkiezingen. Bart Jan Spruyt ziet de oorzaak van de kiezersopstand: welvaart van anderen, daar schiet je niets mee op. En: Straatsburg wordt herverkaveld.

De machtspolitiek versplintert: samen nog maar 36%

door Syp Wynia

Er werd de afgelopen jaren vaak wat lacherig gedaan als Thierry Baudet het over ‘het partijkartel’ had, maar het lachen is het kartel aan het vergaan. Als de drie ‘volkspartijen’ (CDA, PvdA, VVD) samen als ‘het kartel’ kunnen worden beschouwd – al dan niet samen met D66 – dan is het kartel de macht aan het kwijtraken. Nog zitten ze in alle haarvezels van de macht. Maar met een steeds verder wegkwijnende volksgunst kan dat moeilijk zo blijven….

Lees verder…


Politiek genivelleerd en geshuffeld

Alleen in het oosten van het land en in delen van Noord-Brabant en Limburg zijn er nog gemeenten waar de traditionele machtspartijen CDA, PvdA en VVD samen een meerderheid halen, signaleert Josse de Voogd. Hij sluit voor de toekomst een driestrijd niet uit: links, rechts en populistisch?

door Josse de Voogd

Na de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019 waren de ogen vooral gericht op de winst van Forum voor Democratie; de partij die in één klap de grootste werd in de Eerste Kamer en in de drie provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland. Maar de winst van Forum is onderdeel van een groter verhaal, namelijk dat van de voortgaande versnippering en nivellering van het partijlandschap. Forum werd de grootste partij met slechts 14,4 procent van de stemmen. En naast Forum wonnen ook GroenLinks en de Partij voor de Dieren, terwijl DENK haar entree maakte.

Lees verder…


Niets verrassends aan Baudets revolutie

Columnist Bart Jan Spruyt praatte de lezers van het Nederlands Dagblad na enige weken bij over de Provinciale Statenverkiezingen, die Forum voor Democratie tot de grootste van het land maakte. Daar was wel enige reden voor. Wynia’s Week laat u graag meegenieten van Spruyts verklaring voor deze kiezersopstand.

Lees verder…


Het Straatsburgse landschap herverkaveld

Hoe gaan al die populisten, nationalisten, eurosceptici en andere nieuw- en oudlichters straks met elkaar om in het Europees parlement? Doen ze er toe of zijn ze veel te verdeeld? En werken Baudet en Wilders daar nou samen, of niet?

Lees verder…


U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook. Lees hier meer recente publicaties →