Eerste Kamer, de lobbycratenkamer

Eerste Kamerleden bepalen in het vervolg niet meer zelf of ze integer zijn. Gaat het helpen? Als lobbycraten hun banen mogen houden is het een dode letter. Verder: Mark Rutte en klimaatkoploper Nederland voor Belgen verklaard. Ook: na het weekend: extra editie van Wynia’s Week. Sponsor Wynia’s Week via backme.org


Mogen lobbyïsten Jorritsma en Rosenmöller hun banen houden?

Annemarie Jorritsma en Paul Rosenmöller

door Syp Wynia

De nieuwe Eerste Kamer wordt op 11 juni 2019 beëdigd. Er zal veel anders zijn aan die Eerste Kamer, en dan niet alleen de samenstelling. Want op 21 mei stelde de ‘oude’ Eerste Kamer een ‘Gedragscode Integriteit’ vast, waarin voor het eerst gecontroleerd wordt of de senatoren niet aan belangenverstrengeling doen. Dat werd de hoogste tijd, want belangenverstrengeling, dat was in de Eerste Kamer tot kunst verheven. Grote vraag is of het nu werkelijk anders wordt. Kan Paul Rosenmöller van GroenLinks bijvoorbeeld voorzitter van het voortgezet onderwijs blijven?

Lees verder…


Nederlandse politiek voor Belgen verklaard

door Syp Wynia

Van tijd tot tijd schrijf ik voor het Belgische weekblad Knack – het grootste opinieweekblad van de lage landen – een overzichtsartikel over Nederlandse toestanden. Zoals ik ook voor het Duitse maandblad Tichy’s Einblick artikelen schrijf over Nederland in Europa.

Voor een Nederlandse verslaggever biedt het publiceren in buurlanden de uitdaging om op een afstandje naar Nederland te kijken, waarmee andere zaken zichtbaar worden dan de in Nederland gangbare Waan van de Dag. Zo schreef ik voor Knack een artikel over Mark Rutte, die net doet of hij geen topfunctie in Brussel wil hebben, maar dat dat misschien ook wel moet doen als hij zo’n baan juist wil hebben. En verder is het verstandig dat Rutte de kans grijpt als die zich voordoet, want na 8, 9 jaar is je tijd voorbij en een Europese functie is wel zo ongeveer het mooiste dat er is, na het Nederlandse premierschap.
Lees mijn artikel over Mark Rutte (‘De gedoodverfde kandidaat’) hier.

Verder voorspel ik in Knack grote problemen voor het kabinet RutteDrie, en dan vooral door het klimaatbeleid. Nederland, de zelfbenoemde ‘klimaatkoploper’, staat op het punt te stranden, zo voorspel ik. Nog even, en het kan al zo ver zijn.
Lees mijn Knack-artikel hier


U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook. Lees hier meer recente publicaties →