De groene CO2-staatsgreep is begonnen


Het Europese klimaatbeleid krijgt revolutionaire trekken. Willen we dat eigenlijk wel? | Frank Karsten signaleert dat onze westerse democratieën zichzelf ondermijnen: we zijn op weg naar de totalitaire democratie | Eduard Bomhoff waarschuwt: het verhogen van de gasprijs is niet het antwoord op Wilders en Baudet | Wim Voermans stelt vast dat RutteDrie bang is voor de burger | Wilt u Wynia’s Week ook steunen? Dat kan via Backme.org


Angela Merkel en Ursula von der Leyen

Brussel wordt snel radicaler qua klimaat

Binnen enkele maanden is het klimaatbeleid in de Europese Unie geradicaliseerd. Voor Nederland zullen de gevolgen aanzienlijk zijn. Volgende kabinetten kunnen niet meer een tandje lager gaan zitten, want Brussel kijkt toe. De groene staatsgreep is nog maar net begonnen.

door Syp Wynia

Bij de verkiezingen voor het Europees parlement in mei werden de Duitse Groenen de na de christendemocraten de grootste partij. Begin juni bleek uit peilingen dat de Groenen nu zelfs Angela Merkel en haar christendemocraten hadden ingehaald: de Groenen waren nu virtueel de grootste partij in het volkrijkste land van de Europese Unie.

Zoiets laat zich voelen, al was het maar omdat Angela Merkel eerder gevoelig is geweest voor succes van de groene concurrentie. In 2011 ging ze plotseling over tot de ‘Atomausstieg’ – het gaandeweg sluiten van de Duitse kerncentrales. Ze deed dat officieel in reactie op de kernramp in Japan, maar Merkel zou Merkel niet zijn als ze er geen electorale motieven voor had. De Groenen dreigden op dat moment namelijk succes te boeken bij deelstaatverkiezingen. Merkel poogde met de Atomausstrieg de Groenen het gras voor de voeten weg te maaien.

Lees verder…
Anti-discriminatiebureaus pleiten voor inperken van de meningsvrijheid

Op weg naar de totalitaire democratie

De greep van de staat op de burgers neemt toe en de vrijheden van de burgers nemen af – de vrijheid van meningsuiting voorop. Ook westerse democratieën blijken zich in totalitaire richting te kunnen ontwikkelen. Frank Karsten trekt aan de bel. Een vrij land kan, geheel democratisch, veranderen in een politiestaat waarin de angst regeert.

door Frank Karsten

‘Op pleuren, lekker in je coccus noten boom gaan zitten’, schreef een man op Facebook over Sylvana Simons in 2017. Simons had namelijk gepleit voor de afschaffing van Zwarte Piet en dat viel niet bij iedereen goed. Een rechtszaak volgde, waarin de man enkele honderden euro’s boete kreeg opgelegd. Ook 21 andere mensen kregen in dezelfde rechtszaak soortgelijke geldstraffen.

Vreemd genoeg volgde geen publieke verontwaardiging over deze inperking van de vrije meningsuiting. Toch zouden mensen dit twintig jaar geleden belachelijk hebben gevonden. Ze zouden menen dat alleen totalitaire landen straffen uitdelen aan burgers die stellen dat iemand beter in een boom kan gaan zitten. We maken we ons hierover echter geen zorgen, want we leven immers in een democratie, en dat betekent automatisch ‘vrijheid’.

Maar als in Nederland onaardige meningen worden bestraft met boetes, hoe vrij is onze democratie dan? Drijven we langzamerhand af richting een totalitaire democratie of kunnen alleen autocratische dictaturen totalitair zijn?

Lees verder…


Het centrum van Emmen (Drenthe)

Hoezo: hogere gasrekening als antwoord op Wilders en Baudet?

Is het wel zo verbazingwekkend dat de partijen van Thierry Baudet en Geert Wilders veel meer aanslaan in Emmen dan in Utrecht? In steden aan de rand van het land voelen mensen zich in de steek gelaten door politici die zich wel druk maken over het klimaat, maar niet over wat hen dwars zit. Gevestigde partijen moeten beginnen de kosten en baten van het klimaatbeleid eerlijk uit te rekenen, zegt Eduard Bomhoff.

door Eduard Bomhoff

De nieuwe ‘Atlas voor Gemeenten’ geeft een rangorde aan van de 50 grootste gemeenten van Nederland. Onderaan staat Emmen, zowel voor de economie als voor het wonen: 30 procent van de beroepsbevolking heeft een lage opleiding; bijna tien procent van de jongeren is werkloos; er is weinig aanbod in de kunsten – idem dito restaurants en andere voorzieningen.

Lees verder…


Kabinet vindt de burger een probleem

Het kabinet RutteDrie vindt de burger maar hinderlijk en ondankbaar. De burgers moeten da nook dringend worden heropgevoed. Wim Voermans geloofde zijn ogen niet, toen hij las hoe het kabinet tegen de democratie aankijkt.

door Wim Voermans

December 2018: Minister Ollongren neemt het rapport-Remkes in ontvangst

De tragiek van een liberale democratie is dat het veelal zittende, gevestigde partijen zijn die over de toekomst van het bestel beslissen. En dat kunnen ze natuurlijk niet doen in het voorbijgaan van hun eigen belangen. Denken over democratische vernieuwingen is daarbij altijd een rekensom: waar komen wij straks uit? Dat fenomeen is fraai terug te lezen in het Kabinetsstandpunt over het advies van de Staatscommissie parlementair stelsel dat begin deze zomer verscheen. Maar zelden gebeurde dat zo schaamteloos.

Lees verder…