Burgermanifest tegen het Klimaatbeleid


Eindelijk: het BURGERMANIFEST tegen het Klimaatbeleid van RutteDrie! Doe mee aan de ‘publieksconsultatie’ – en doe het snel | Het wordt steeds gekker met de rekenrente voor pensioenfondsen | Politiek en rechtsgang botsen in het Wilders-proces | Een dure zaak voor Nederland, al die buitenlandse studenten | P.C. Emmer over de vergeten strijd tegen de Arabische slavenhandel | 19 risico’s voor de democratie | Wilt u Wynia’s Week steunen? Dat kan hier

Aan de ministers Rutte, Wiebes en Ollongren,

Uw kabinet is begonnen aan een jarenlange publiekscampagne, waarin de burgers van Nederland wordt opgeroepen deel te nemen aan uw klimaatbeleid. We zullen er vast nog veel van merken. Maar toen uw kabinet op 24 augustus 2019 een ‘publieksconsultatie’ uitschreef over dat klimaatbeleid werd dat zorgvuldig buiten beeld gehouden. Voor het eerst mochten de burgers van Nederland iets zeggen over het klimaatbeleid dat zo ingrijpend is voor hun levens, maar niemand die er van weet. Daar willen we in dit Burgermanifest, deze open brief aan u en uw collega-ministers, wat aan doen.

Lees verder…


De Nederlandsche Bank in Amsterdam

Het wordt steeds gekker met de rekenrente voor de pensioenfondsen

Zelfs bij een lage rente hebben de pensioenfondsen voldoende reserves om aan hun verplichtingen te voldoen, zegt Eduard Bomhoff. Waarom eigenheimerig vasthouden aan een krappe rekenrente? Bomhoff pleit voor een rekenrente die niet eenzijdig kijkt naar de rente op staatsschuld.

door Eduard Bomhoff

Nieuwe kortingen op de pensioenen dreigen, tenzij de regering en De Nederlandsche Bank (DNB) inschikken over de zogenaamde rekenrente. DNB is niet zo van inschikken, want de cultuur daar is er nog steeds een van ‘wij maken de regels, wij zien toe op de uitvoering en wie daarmee een probleem heeft kan bij ons in beroep gaan’. Toch neemt de spanning toe, want PvdA en GroenLinks willen een andere rekenrente en de steun van die partijen is onmisbaar voor het Pensioenakkoord in de Eerste Kamer.

Lees verder…


De website GeenStijl monteerde het proces-Wilders ook visueel tot een politiek proces.

Politiek en recht botsen in het Wilders-proces

Het tweede Wilders-proces verwordt tot een ‘Wildersgate’. Paul Ruijs loopt langs de achilleshielen van de rechtsstaat. En dat zijn er vele: van rechters die geen PVV-stemmende collega willen, tot de slager-miljonair die wel veroordeeld werd, maar al meteen wist dat hij niet hoefde te zitten.

door Paul Ruijs

In Wales houden ze ieder jaar een wedstrijd wie het beste kan liegen. Advocaten en politici mogen niet meedoen, want het is wel een amateurwedstrijd. In Nederland zouden ook justitieambtenaren uitgesloten zijn. Want een onbedoeld maar zeer nuttig neveneffect van het optreden van Geert Wilders is, dat hij het gênante, niet ophoudend gelieg, gedraai en de hypocrisie van onder andere justitieambtenaren – met en zonder toga – blootlegt.

Lees verder…


Minister Ingrid van Engelshoven

Meer, of toch liever minder buitenlandse studenten?

Moeten er meer of minder buitenlandse studenten aan onze universiteiten en hogescholen komen? Is het aantal buitenlandse studenten doorgeschoten zoals minister Van Engelshoven vindt of moeten we om de schatkist te spekken zo veel mogelijk buitenlandse studenten hier naartoe te halen?

door Wim Groot & Henriëtte Maassen van den Brink

Minister Van Engelshoven heeft aangekondigd, de groei van het aantal buitenlandse studenten aan Nederlandse universiteiten en hogescholen te willen indammen. Ze wil het minimum collegegeld voor niet-EU studenten verhogen en de mogelijkheid bieden dat opleidingen het aantal buitenlandse studenten beperken.

Lees verder…


Uitgehongerde Afrikaanse slaven, door de Britse marine op een Arabische dow aangetroffen

De vergeten strijd tegen de Arabische slavenhandel

Na de afschaffing van de slavenhandel van Afrika naar Amerika bleef de Arabische slavenhandel nog lang bestaan. P.C. Emmer over een vergeten hoofdstuk: hoe de Engelsen poogden ook die slavenhandel te beëindigen.

door Piet Emmer

‘Slavernij bestond overal.’ Die constatering is langzamerhand een platitude geworden en het is dan ook geen wonder dat de grote tv-serie over de geschiedenis van slavenhandel en slavernij uit 2010 van de NTR met deze constatering begon.

Vandaar dat er in de eerste aflevering aandacht besteed werd aan de honderdduizenden Europese slaven in Noord-Afrika, meestal matrozen en passagiers van schepen, die door de Arabische zeerovers gevangen waren genomen. De NTR-serie zweeg over de Arabische slavenhandel in Oost-Afrika. Toch was de kritiek op het internet niet van de lucht.

Lees verder…


‘Volksangst’ ondermijnt de democratie

door Syp Wynia

Mijn wekelijkse filmpje voor YouTube (via Café Weltschmerz) is deze week een overzicht van 19 actuele gevaren voor de democratie. Van het verlies van het westen (waar de democratie vandaan komt) tot elitisme – want ‘populisme’ is zeker niet de enige bron van zorg. Sterker nog: populisme is misschien wel meer gevolg dan oorzaak.

Voor het Belgische weekblad Knack schreef ik een ‘longread’ waarin de democratie ook al centraal staat, want de democratie raakt uit de gratie. Wie geen abonnee van Knack is kan het toch lezen, bijvoorbeeld na een registratie of een gratis proefabonnement op Knack voor een maand. Lees het hier

Omroep WNL besteedt ook uitvoerig aandacht aan mijn Knack-artikel en over de bedreigingen van de democratie. Lees dat hier

Meer audiovisueel: BNR Nieuwsradio heeft een nieuwe podcast, waar ik zo nu en dan ook te horen ben. Deze verse aflevering is samen met Ebru Umar en Geerten Waling. Over salafisme in het Nederlandse onderwijs en over Wildersgate (waar Paul Ruijs ook over schrijft, zie boven). Luister hier

Tot de volgende Wynia’s Week!


U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook. Lees hier meer recente publicaties →