Asiel en migratie? Nederland mag het niet weten

In Haagse kantoren willen ze niets doen aan het reguleren van asiel en migratie. Alles wordt getraineerd. ‘Het is echt Justitiemaffia daar’ | De instanties die toezicht houden op de overheid spelen onder één hoedje met die overheid. ‘Men wil rust in de polder’ | De Berlijnse muur schudde aan de Europese geldboom | Bestaat Het Westen nog wel? | Hoe Nederland de grootste sponsor van Brussel werd. En we komen er maar niet van af | Wilt u ook sponsor worden van Wynia’s Week? Dat kan hier.

Tekening René van Asselt

Asiel: Waar bleef het plan-Buma? En de motie-Dijkhoff?

Ambtenaren van Justitie bedrogen niet alleen de Tweede Kamer, maar ook de eigen staatssecretaris Mark Harbers. Het staat niet op zichzelf. De Haagse bureaucratie houdt steevast daadkracht bij immigratie en asiel tegen. Want waar blijft het plan-Buma? En de motie-Dijkhoff? ‘Het is echt Justitiemaffia daar.’

door Syp Wynia

Het derde kabinet-Rutte beloofde twee jaar geleden om uit te zoeken of het asielverdrag van Genève uit 1951 niet bij de tijd moet worden gebracht. Dat verdrag was immers bedoeld voor al die Europeanen die na de Tweede Wereldoorlog ronddoolden over het continent. Inmiddels is het vooral een ticket voor niet-Europeanen om naar Europa te komen.

Lees verder…
De vuurwerkramp in Enschede, 13 mei 2000

Hoe onafhankelijk is de toezichthouder?

De hele Europese Commissie moest twintig jaar geleden opstappen na onthullingen van klokkenluider Paul van Buitenen. Nu heeft hij zich vastgebeten in de Enschedese vuurwerkramp. Van Buitenen heeft niet veel op met het ‘onafhankelijk’ toezicht op de overheid. ‘Daar wordt vooral het belang van de overheid bewaakt. Men wil rust in de polder.’

Door Lucas Hartong

Lees verder…
De Brandenburger Tor in Berlijn, november 1989

De Berlijnse Muur schudde aan de Europese geldboom

Op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur. Dat had twee monetaire gevolgen. Eerst in Duitsland zelf, waar een half jaar later de Oost-Duitsers hun geld mochten inwisselen voor West-Duitse marken. En twee jaar na De Muur kwam het Verdrag van Maastricht, waar West Duitsland tegen heug en meug akkoord ging met de euro als prijs voor Europese goedkeuring van de hereniging.

Beide monetaire beslissingen kregen harde kritiek. Hoe kijken we daar nu dertig jaar later tegen aan?

door Eduard Bomhoff

Lees verder…
Merkel en Trump

Bestaat ‘het Westen’ nog wel?

Europese landen trekken niet samen op in hun relatie met het Amerika van Donald Trump. Integendeel. Er lijkt een Navo à la carte in de maak: iedereen danst op eigen houtje met of tegen Trump. Bestaat ‘het westen’ nog wel?

door Ronald Havenaar

Lees verder…
Nederland betaalt al tientallen jaren de rekening van het Verdrag van Maastricht

Hoe Nederland de grootste sponsor van Brussel werd

Er is slaande ruzie uitgebroken tussen Brussel en Den Haag, met felle verwijten van beide kanten. Brussel wil meer geld, Den Haag vindt het wel mooi zo. Hoe kon dat zo komen? Het begon dertig jaar geleden. En het hield nooit op.

door Syp Wynia

De Val van de Muur, nu dertig jaar geleden, had ook gevolgen die zich toen niet lieten voorspellen. De Duitse bondskanselier Helmut Kohl wilde in hoog tempo de vereniging met de DDR, maar terwijl er feest werd gevierd bij de Muur vreesden de meeste van Kohls collega-Europese leiders de vorming van dat grote Duitsland. Dus niet alleen de Franse president Francois Mitterrand, de Britse premier Margaret Thatcher en de Italiaanse premier Giulio Andreotti, maar ook de Nederlandse premier Ruud Lubbers.

Lees verder…

Tot de volgende Wynia’s Week!

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook. Lees hier meer recente publicaties →