Altijd loopt het westen achter de Saoedi’s aan


Waarom loopt Nederland toch altijd – samen met de Amerikanen – achter de Saoedi’s aan, de zelfden die bij ons de salafisten sponsoren? | Nederland was ooit een welvarend wereldrijk, maar dat mag geen Gouden Eeuw meer heten | In Canada, daar gaan ze heel wat slimmer om met de rekenrente voor pensioenen | Brief aan de kinderen, over het klimaat. Ook heel geschikt voor volwassenen | Pamela Hemelrijk (1947-2009) overleed tien jaar geleden, maar mag niet worden vergeten. Pamela’s zus vertelt | Nederland heeft van alles teveel: CO2, stikstof – en inwoners | Wilt u ook Wynia’s Week steunen? Dat kan hier

In februari 1945 sloot de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt een historische deal met de Saoedische koning Abdul Aziz: bescherming in ruil voor olie. Die uitruildeal bestaat anno 2019 nog altijd.

Hoe Nederland in de oorlog tegen het terrorisme verdwaald raakte in de woestijn

Sinds de aanslagen van 9/11 in de Verenigde Staten in 2001 voeren de Verenigde Staten een oorlog tegen het terrorisme, met Nederland in de bijwagen. Met als resultaat dat Nederland al 18 jaar oorlog voert in Afghanistan, betrokken raakte bij regime-change operaties in Irak en Libië en meehielp de opstand in Syrië tegen president Assad te financieren. En altijd met Saoedi-Arabië als partner in de strijd – hetzelfde land dat bij ons het salafisme sponsort. Waarom toch?

door Coen de Jong

Feit en fictie lopen in de oorlog tegen het terrorisme door elkaar. We gingen overal ter wereld het islamitische terrorisme van Al Qaida – gesteund door staten of groeperingen als de Taliban – bestrijden. Het Soennitische extremisme was de grote vijand. Al het soennitische extremisme? Wie oplet en verder terugkijkt dan 2001 ziet dat de VS al decennia regelmatig de beste vriend zijn van soennitische extremisten. Nergens is dat duidelijker dan in het strategische partnerschap met Saoedi-Arabië, waar Nederland trouw bij aanhaakt.

Lees verder…


Johan Huydecoper, 1599-1661, burgemeester van Amsterdam: ‘Telg van een bekende uitbuitersfamilie’

De Gouden Eeuw zal en moet herschreven worden

Het is niet voor het eerst, dat instanties de geschiedenis wensen te herschrijven. In het communistische Oostblok was het ook goed gebruik. Piet Emmer neemt volgens dat anti-kapitalistische mechanisme Johan Huydecoper (1599-1661) onder handen: ‘Hij bezat veel te veel woonruimte’.

door P.C. Emmer

Het Amsterdam Museum – voorheen Amsterdams Historisch – heeft het begrip ‘Gouden Eeuw’ in de ban gedaan. De term zou geen recht doen aan de grote armoede in Nederland in de zeventiende eeuw. Voor een groot deel van de bevolking had die periode niets met goud, maar alles met honger en uitbuiting te maken.

Ook zou deze term verhullen dat Nederland overzee allerlei vreselijks uitvoerde zoals slavenhandel, de uitroeiing van de bevolking van het eiland Banda en de hardhandige kolonisatie van delen van Noord- en Zuid-Amerika, Afrika (de Kaap) en de Indonesische Archipel.

De meeste mensen in het Europese en overzeese Nederland werden met honger, ziekte, geweld en uitbuiting geconfronteerd. Goud was die eeuw hoogstens voor een kleine bovenlaag, die van dat geweld, de lage lonen, de slavenarbeid en de koloniale handel profiteerde. Weg dus met dat begrip.

Lees verder…


Canadezen hebben wél verstandige rekenrente

Het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, moet maar eens ruggengraat tonen, zegt Eduard Bomhoff. Ze hebben bij het ABP voldoende inzicht om op te staan tegen de lage rekenrente die wordt gedicteerd door De Nederlandsche Bank. Waarom niet het Canadese voorbeeld gevolgd?

door Eduard Bomhoff

Brief ontvangen van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds: ‘De kans dat ABP de pensioenen volgend jaar moet verlagen is zeer waarschijnlijk.’ Geen mooi Nederlands: een kans is groot of klein, niet ‘waarschijnlijk’ – maar een mooie inhoud is het ook niet. Verstuurd door het bestuur dat mijn pensioen sinds 2009 al met vijftien procent heeft verlaagd door niet te compenseren voor de inflatie van de afgelopen tien jaar.

Lees verder…


Greta Thunberg

Bericht aan kinderen, over klimaatverandering

Lieve kinderen,

Het spijt me dat grote mensen jullie bang hebben gemaakt voor klimaatveranderingen en voor wat jullie daar in de toekomst van kunnen merken. Misschien ben je minder bang als je een paar feiten kent die de volwassenen expres niet aan jullie voorleggen. Ik ga ze nu aan je vertellen.

Lees verder…


Pamela Hemelrijk, in 2008 aan het Gardameer in Noord-Italië.

Pamela Hemelrijk, mijn privé-columniste

Tien jaar geleden, op 28 september 2009, overleed journaliste en columniste Pamela Hemelrijk: stilistisch talent en dwarse, bevlogen verslaggever, altijd gedreven door rechtvaardigheid. Pamela Hemelrijk was relatief onbekend in haar eigen geboortestad Amsterdam, maar als columniste van het AD des te bekender in Rotterdam. ‘Your sister seems to be a celebrity here’, hoorde haar zuster Willy. Wynia’s Week herdenkt Pamela Hemelrijk (1947-2009), ook met columns en citaten uit haar werk.

door Willy Hemelrijk

Nog een hele poos nadat Pam plotseling dood was (hartaanval, onverbeterlijke kettingrookster), zocht mijn hand de telefoon als ik de krant zat te lezen. Ze was mijn zus. Jarenlang had ik een soort privé-columniste aan haar gehad, want we belden elkaar ’s morgens vaak op en bespraken dan het nieuws.

Ze kon dan tegen mij naar hartenlust complottheorieën ontvouwen die niet hard genoeg werden om de krant te halen. Ze is al tien jaar dood, maar ik zit hier nog steeds te wachten tot bijvoorbeeld uitkomt waarom de autoriteiten na de vuurwerkramp die hele wijk in Enschede hermetisch afgrendelden en uit het zicht hielden met hoge schuttingen.

Lees verder…


Het grommende hondenhok dat warmtepomp heet

Vorige week publiceerde Jan Zandbergen het relaas over Ruud met zijn elektrische kacheltje en Joost, die zijn warmtepomp laat grommen voor de buren. Helaas ontbrak toen de kop van het artikel. Daarom nu nog een keer, hier.


Wie klimaatkoploper wil zijn, moet de grenzen sluiten

door Syp Wynia

Er is in Nederland van alles teveel. Nederland is er trots op de (bijna) grootste landbouwexporteur van de wereld te zijn. Nederland is er trots op twee ‘mainports’ te hebben: Schiphol èn Rotterdam. Nederland zet de grenzen wijd open: ieder jaar komen er weer honderdduizend (100.000) mensen bij, vrijwel helemaal door immigratie – waaronder 30.000, vaak kansloze asielzoekers.

Maar Nederland wil ook klimaatkoploper van Europa zijn, en dus van de wereld. Nergens in Europa is er kabaal over teveel stikstofuitstoot, maar wel in Nederland. Zoals er eerder ook alleen in Nederland een mestoverschot was. Nederland wil misschien niet vol zijn, maar maakt zichzelf wel vol. En waar het vol is, is het al gauw vuil. Je kunt ook wel de koeien decimeren, maar wat helpt het als het aantal mensen sterk blijft groeien?

‘Berlijn aan de Rijn’

Het kan niet allemaal tegelijk, maar in Den Haag lijkt niemand dat te beseffen. Een vol land is een vuil land. Is dat niet de bedoeling? Vast niet. Dan moeten er keuzes worden gemaakt: een minder vol land, een minder welvarend land, een minder gastvrij land. Wat in ieder niet helpt is wat Rob Jetten van D66 wil. Die wil dat Nederland ‘Berlijn aan de Rijn’ wordt, waar de bouwkranen door de wolken steken, samen met de windmolens en iedereen divers en duurzaam is.

Ik maakte er samen met Coen de Jong een film van, voor YouTube, technisch mogelijk gemaakt door Café Weltschmerz. Kijken!

Hoe het Burgermanifest een petitie werd

Op YouTube staat er met behulp van Café Weltschmerz ook een oproep om het Burgermanifest tegen het klimaatbeleid te steunen.

Op bezoek bij Harry Mens

Op zondag 22 september was ik te gast bij Harry Mens, in zijn tv-programma ‘Businessclass’. Harry interviewde mij over het economisch beleid van het kabinet RutteDrie, over de steeds oplopende lasten onder de liberale premier, over de lafheid van de oppositie en over mijn onderneming, over Wynia’s Week en de website sypwynia.nl. Terugkijken? dat kan hier

Tot de volgende Wynia’s Week!

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook. Lees hier meer recente publicaties →