In Haagse kantoren willen ze niets doen aan het reguleren van asiel en migratie. Alles wordt getraineerd. ‘Het is echt Justitiemaffia daar’ | De instanties die toezicht houden op de overheid spelen onder één hoedje met die overheid. ‘Men wil rust in de polder’ | De Berlijnse muur schudde aan de Europese geldboom | Bestaat Het Westen nog wel? | Hoe Nederland de grootste sponsor van Brussel werd. En we komen er maar niet van af | Wilt u ook sponsor worden van Wynia’s Week? Dat kan hier.

Tekening René van Asselt

Asiel: Waar bleef het plan-Buma? En de motie-Dijkhoff?

Ambtenaren van Justitie bedrogen niet alleen de Tweede Kamer, maar ook de eigen staatssecretaris Mark Harbers. Het staat niet op zichzelf. De Haagse bureaucratie houdt steevast daadkracht bij immigratie en asiel tegen. Want waar blijft het plan-Buma? En de motie-Dijkhoff? ‘Het is echt Justitiemaffia daar.’

door Syp Wynia

Het derde kabinet-Rutte beloofde twee jaar geleden om uit te zoeken of het asielverdrag van Genève uit 1951 niet bij de tijd moet worden gebracht. Dat verdrag was immers bedoeld voor al die Europeanen die na de Tweede Wereldoorlog ronddoolden over het continent. Inmiddels is het vooral een ticket voor niet-Europeanen om naar Europa te komen.

Lees verder…
De vuurwerkramp in Enschede, 13 mei 2000

Hoe onafhankelijk is de toezichthouder?

De hele Europese Commissie moest twintig jaar geleden opstappen na onthullingen van klokkenluider Paul van Buitenen. Nu heeft hij zich vastgebeten in de Enschedese vuurwerkramp. Van Buitenen heeft niet veel op met het ‘onafhankelijk’ toezicht op de overheid. ‘Daar wordt vooral het belang van de overheid bewaakt. Men wil rust in de polder.’

Door Lucas Hartong

Lees verder…
De Brandenburger Tor in Berlijn, november 1989

De Berlijnse Muur schudde aan de Europese geldboom

Op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur. Dat had twee monetaire gevolgen. Eerst in Duitsland zelf, waar een half jaar later de Oost-Duitsers hun geld mochten inwisselen voor West-Duitse marken. En twee jaar na De Muur kwam het Verdrag van Maastricht, waar West Duitsland tegen heug en meug akkoord ging met de euro als prijs voor Europese goedkeuring van de hereniging.

Beide monetaire beslissingen kregen harde kritiek. Hoe kijken we daar nu dertig jaar later tegen aan?

door Eduard Bomhoff

Lees verder…
Merkel en Trump

Bestaat ‘het Westen’ nog wel?

Europese landen trekken niet samen op in hun relatie met het Amerika van Donald Trump. Integendeel. Er lijkt een Navo à la carte in de maak: iedereen danst op eigen houtje met of tegen Trump. Bestaat ‘het westen’ nog wel?

door Ronald Havenaar

Lees verder…
Nederland betaalt al tientallen jaren de rekening van het Verdrag van Maastricht

Hoe Nederland de grootste sponsor van Brussel werd

Er is slaande ruzie uitgebroken tussen Brussel en Den Haag, met felle verwijten van beide kanten. Brussel wil meer geld, Den Haag vindt het wel mooi zo. Hoe kon dat zo komen? Het begon dertig jaar geleden. En het hield nooit op.

door Syp Wynia

De Val van de Muur, nu dertig jaar geleden, had ook gevolgen die zich toen niet lieten voorspellen. De Duitse bondskanselier Helmut Kohl wilde in hoog tempo de vereniging met de DDR, maar terwijl er feest werd gevierd bij de Muur vreesden de meeste van Kohls collega-Europese leiders de vorming van dat grote Duitsland. Dus niet alleen de Franse president Francois Mitterrand, de Britse premier Margaret Thatcher en de Italiaanse premier Giulio Andreotti, maar ook de Nederlandse premier Ruud Lubbers.

Lees verder…

Tot de volgende Wynia’s Week!

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook. Lees hier meer recente publicaties →

Volgens het kabinet is het eigen klimaatbeleid ‘haalbaar’ en ‘betaalbaar’. Maar de groteske doelstellingen van RutteDrie zijn juist onhaalbaar en onbetaalbaar. Goed nieuws: wetenschappers spreken zich uit. Slecht nieuws: bij PBL en CPB moet je niet zijn | Er werden dertig jaar geleden schimmige spelletjes gespeeld, ten tijde van de Val van de Berlijnse Muur. De gevolgen zijn nog steeds voelbaar | Die rechters van ons zijn helemaal niet zo onpartijdig als we zouden willen | De vlegeljaren van Boris Johnson in Brussel | Wilt u ook Wynia’s Week sponsoren? Graag! Het kan hier https://backme.org/content-creator/sypwynia/

Esso-fabriek in Rijnmond. De eigenaar, Exxon Mobil, zou graag zien dat hun CO2 onder de Noordzeebodem wordt gestopt.

Het helpt niet, het is duur, het is ongezond, het is vies

Veel wetenschappers waren lang bang om voor ‘klimaatontkenner’ te worden uitgemaakt als ze kritiek hadden op het kabinetsbeleid of het klimaatakkoord. Maar nu steeds duidelijker wordt dat het beleid van RutteDrie wel duur is en het klimaat niet helpt maar wel veel schade aanricht komen steeds meer critici uit hun schulp.

door Syp Wynia

Medici van tien GGD’s in Nederland keren zich tegen de gezondheidsrisico’s van het klimaatbeleid. Tegen de geluidshinder en de slagschaduwen van windmolens, tegen de luchtverontreiniging van houtgestookte elektriciteitscentrales en warmtecentrales, tegen de ongezonde slechte ventilatie van over-geïsoleerde woningen met warmtepompen. Het is maar een van de voorbeelden waaruit blijkt dat wetenschappers geen klimaatontkenners hoeven te zijn om zich tegen het klimaatbeleid van de Rutte-kabinetten te keren.

Lees verder…
De Franse president Francois Mitterrand (links) en Michail Gorbatsjov, leider van de Sovjet-Unie

Wat hebben de komst van de euro en de val van de Sovjet-Unie met elkaar te maken?

Dertig jaar geleden viel de Berlijnse Muur. Die gebeurtenis kan niet los worden gezien van het leiderschap van Michail Gorbatsjov van de Sovjet-Unie. Minder bekend is dat Gorbatsjov met zijn ‘perestrojka’ de linkse politiek in heel Europa wilde steunen. De gevolgen zijn tot op de dag van vandaag voelbaar.

door Sander Boon

Op zondag 27 oktober overleed Vladimir Bukovsky op 76-jarige leeftijd. Bukovsky was een Russische dissident, die in de jaren zestig en zeventig onder het Sovjetregime in totaal twaalf jaar zonder aanklacht in verschillende detentiekampen heeft gezeten. Hij protesteerde tegen de Sovjet-praktijk om tegenstanders van het regime als psychisch ziek te bestempelen en hen onder dwangbehandeling tot andere, ‘gezondere’ gedachten te bewegen.

Lees verder…

Hoe onpartijdig is de onafhankelijke rechtspraak?

De leiding van de Nederlandse rechtspraak citeert neponderzoek om de eigen voortreffelijkheid aan de man te brengen. Helaas heeft onze rechtspraak teveel feiten tegen.

door Paul Ruijs

Je vraagt je af voor wie gunstige berichten als die van de Raad voor de Rechtspraak over onafhankelijke Nederlandse rechtspraak zijn bedoeld. Goede wijn hoeft toch geen krans?  Onlangs stelde het World Economic Forum nog vast dat Nederland de meest concurrerende economie van Europa heeft en dat de sterke onafhankelijke rechtspraak daar een belangrijke bijdrage aan levert. Huh?

Lees verder…
Boris Johnson in 1992

Toen Boris nog een jonge Boris was

Het tv-programma ‘Andere Tijden’ wijdde een aflevering aan de Brusselse jaren van de Britse premier Boris Johnson. Het werd een levendige uitzending.

door Syp Wynia

Andere Tijden meldde zich ook bij mij, voor een terugblik op de tijd (1989-1994) dat Boris Johnson – een twintiger, nog – Brussels correspondent was van The Daily Telegraph. Boris’ tijd in Brussel overlapte namelijk mijn eigen tijd als EU-correspondent in Brussel (1991-1997).

Lees verder…

Tot de volgende Wynia’s Week!

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook. Lees hier meer recente publicaties →

Wie komt er eigenlijk nog op voor de burgers, bouwers en boeren van Nederland? Het succes van het Malieveld tekent het failliet van de polder | Politici en media vrezen het klimaat, burgers vrezen de immigratie | Als het kabinet RutteDrie klaar is, betalen we allemaal 900 euro per jaar meer voor de zorg | Een Haarlemse wethouder met een gat van twee kilometer in zijn portemonnee | Laat activisten van de Nederlandse geschiedenis afblijven | Sponsort u ook Wynia’s Week? Dat kan hier

Het succes van het Malieveld is het failliet van de vergaderaars

De Rutte-kabinetten zijn kampioen in het sluiten van akkoorden. Zorgakkoorden, sociale akkoorden, klimaatakkoorden – wat niet al. Als zo’n akkoord er eenmaal is, tekent de Tweede Kamer bij het kruisje en is het klaar. Maar wie zijn eigenlijk die vergaderaars, waar Nederland zich aan heeft uitgeleverd? Al die belangenbehartigers vertegenwoordigen vooral zichzelf, maar niet de burgers van land. Ziedaar de populariteit van acties en het succes van het Malieveld.

door Syp Wynia

Het FNV heeft nu minder dan een miljoen leden en alle vakbonden samen hebben er amper 1,6 miljoen. Daarvan is meer dan 1 op de 6 AOW’er. Vergelijk dat eens met het totale aantal werkenden in Nederland. Dat zijn er 9 miljoen. Minder dan 18 procent van de werknemers vindt het dus de moeite en de kosten waard om lid te zijn van een vakbond. Toch hebben die vakbonden veel macht in Nederland. De vraag is of ze die macht wel volledig hebben ingezet voor de belangen van hun achterban.

Lees verder…
Greta Thunberg stak de ocean over per zeilboot, voor het klimaat.

Politici en media vrezen het klimaat, burgers de migratie

Burgers hebben andere zorgen dan politici. Politici en media maken zich druk over het klimaat, maar bij burgers komt dat op de laatste plaats – bij de jeugd al helemaal. Immigratie en de multiculturele samenleving – daar maken mensen zich wél druk over. Maar daar willen politici en media graag opgewekt over doen. Zo is het tenminste in Duitsland, maar het zal in Nederland niet veel anders zijn.

door Willem Melching

Een van de aardigste dingen die ik ken, is het jaarlijkse onderzoek naar de Angsten van Duitsers. Een grote Duitse verzekeringsmaatschappij publiceert elk jaar een onderzoek naar ‘Die größten Ängste der Deutschen’. Angst is de grondstof van de verzekeringsbranche, maar is ook politiek en maatschappelijk relevant.

Lees verder…
De zorgbewindslieden. Vlnr staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie), minister Bruno Bruins (VVD) en minister Hugo de Jonge (CDA).

Rust in de gezondheidszorg wordt duur betaald

Komende week verdedigen de drie bewindslieden van VWS voor de tweede keer hun begroting in de Tweede Kamer. Het kabinet Rutte III is halverwege de rit, tijd voor een tussenbalans. Hoe goed doet het VWS trio het? Kort samengevat: heel actief maar weinig effectief. En als RutteDrie klaar is betaalt de gemiddelde Nederland 900 euro extra voor de zorg.

door Wim Groot en Henriëtte Maassen van den Brink

Het aantal bewindslieden voor volksgezondheid is in dit kabinet met de helft uitgebreid. De twee bewindslieden in het vorige kabinet – Edith Schippers en Martin van Rijn – drukten echter meer hun stempel op de zorg dan de drie huidige bewindslieden.

Lees verder…
‘Routekaart’ voor ‘gasvrij Haarlem’

Een Haarlemse wethouder met een gat van 2100 meter in zijn portemonnee

Jan Zandbergen vervolgt zijn rondreis langs de doldwaze zegeningen van het klimaatbeleid in het algemeen en die van het gasverbod in het bijzonder. In deze Wynia’s Week: ook Haarlem heeft een prestigeproject. Hier moet de warmte uit de grond komen – diep uit de grond.

door Jan Zandbergen

Robbert Berkhout is jongste wethouder in de geschiedenis van Haarlem en heeft de portefeuille Duurzaamheid, Economie en Mobiliteit. Let ook op de interessante volgorde: duurzaamheid voorop; de economie komt op het tweede plan.

Lees verder…
Een nieuwe lichting Nederlandse militairen komt eind jaren veertig aan in toenmalig Nederlands-Indië

Laat activisten en politici van de geschiedenis afblijven

Geschiedschrijving bestaat deels uit mythes. Winnaars en overlevers schrijven hun versie van gebeurtenissen op, want geschiedschrijving is een effectief politiek wapen. Ook activisten, immigratie-onderzoekers als Leo Lucassen en een historicus als Geert Mak plakken graag hun eigen mythologie uit het heden op het verleden. Dat leidt dan tot historische inzichten als ‘Nederland was altijd al een immigratieland en een multiculturele samenleving’, inzichten die aansluiten bij de politieke voorkeur van de boodschapper.

Door Coen de Jong

Een voorbeeld van een historische kwestie die sterk gepolitiseerd is geraakt is de dekolonisatie van Nederlands-Indië in 1945-49. Nederland kon deze periode moeilijk verkroppen, maar waarheidsvinding zoals in 1968 door ooggetuige Joop Hueting en recent onderzoek van Rémy Limpach bracht dat proces verder.

Lees verder…

Tot de volgende Wynia’s Week!

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook. Lees hier meer recente publicaties →

Nederland was ooit een land van keuterboeren maar werd en land van kunstmestboeren. En nu moet Nederland weer een land van keuterboeren worden | Frans Timmermans, die wil de Europese subsidies overhevelen van boeren naar bossen | We krijgen een democratische dictatuur, via de financiële achterdeur | Nederlandse geldwereld heeft betere toezichthouders nodig | Onze universiteiten liggen aan de leiband van de Verenigde Naties | Wilt u Wynia’s Week ook steunen? Dat kan hier

Bekentenissen van een boerenzoon

Hoe de boer eerst zoveel mogelijk, en nu zo weinig mogelijk moet produceren. Want Nederland laat de stikstofemissies liever over aan het buitenland. Zodat Nederland geen vlees, melk en eieren meer exporteert, maar die juist importeert. Want Nederland moet een stedenland worden, omringd door zonnepanelen en windmolens. Met hier en daar een plukje natuur – als décor.

door Syp Wynia

Ik weet heus wel wat stikstof is, en fosfaat. En wat die met de natuur doen. Stikstof en fosfaat doen met de natuur hetzelfde als wat ze met weidegrond doen: ze laten het gras groeien. Dat is precies waarom mijn vader dol was op stikstof, en op fosfaat.

Lees verder…

Frans Timmermans

Dweilen met de kraan open in ’s werelds eerste ‘klimaatneutrale’ continent

Ursula von der Leyen, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, heeft Frans Timmermans er mee belast om van Europa ‘het eerste klimaatneutrale continent’ te maken. Of het klimaat daar baat bij heeft valt te bezien. Wel moeten er Europese subsidies van boeren naar bossen.

door Lucas Bergkamp

Daar was ie dan, de ‘Green Deal for Europe’. Het ideetje was uiteraard overgewaaid uit Amerika, niet vanwege het grote succes aldaar (de onhaalbaarheid ervan staat vast), maar omdat het visioenen oproept van een sociale, groene, duurzame wereld. Dat doet het politiek altijd goed, zoals Frans Timmermans in het Europese Parlement demonstreerde, en valt in de smaak bij de schijnbaar uitdijende groep klimaatactivisten.

Lees verder…

De Zuidas in Amsterdam, hart van de Nederlandse financiële wereld

Hebben we een democratische dictatuur, via de financiële achterdeur?

Onze politici, democratisch gekozen en wel, dienen inmiddels twee heren: het internationaal georganiseerde bedrijfsleven en de nationaal georganiseerde bevolking. De laatsten, wij burgers, hebben het nakijken.

door Sander Boon

Er is in westerse democratieën een enorme kloof ontstaan tussen ons technocratisch bestuur en de beleving en wensen van de bevolking. Syp Wynia identificeerde maar liefst 19 ontwikkelingen die een bedreiging vormen voor de democratie. Hoewel dit een vrij uitputtende opsomming is, moet er volgens mij nog een 20ste aan worden toegevoegd: de toegenomen macht van de centrale overheid als gevolg van de vervlechting tussen de publieke sector en de mondiale financiële sector.

Lees verder…

Laura van Geest

Ondeskundigheid kan ook gevaarlijk zijn

Nederlandse banken krijgen de ene na andere grote boete, omdat ze niet goed opletten. De financiële sector heeft betere toezichthouders nodig.

door Eduard Bomhoff

Laura van Geest  stapt op bij het Centraal Planbureau (CPB) en wordt op 1 maart 2020 hoofd van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het is het Franse model: hoge ambtenaren wisselen soepel en snel van topfunctie, niet vanwege deskundigheid en relevante ervaring, maar omdat ze een goed netwerk hebben van politici en topambtenaren.

Lees verder…

Universiteiten aan de leiband van de VN

De Nederlandse universiteiten blijken achter instructies van de Verenigde Naties aan te moeten lopen. In de praktijk blijkt de wetenschap zo te verworden tot een vehikel om windmolens en zonnepanelen aan de man te brengen.

door Sebastien Valkenberg

Officieel telt Nederland drie technische universiteiten – in Delft, Eindhoven en Twente. Straks zijn dat er veertien. Ook van de algemenere universiteiten wordt verwacht dat ze met oplossingen voor maatschappelijke problemen komen. Ze hebben zich te voegen naar de Sustainable Development Goals (SDG), oftewel de ‘duurzame ontwikkelingsdoelen’ van de Verenigde Naties. De academische vrijheid staat zo onder druk.

Lees verder…

Tot de volgende Wynia’s Week!

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook. Lees hier meer recente publicaties →

Waarom zijn zoveel politici voor natuur en klimaat, maar vinden ze ook bevolkingsgroei goed? Een groen taboe regeert |Voortdurend nemen onderzoekers uit Europa of van de VN Nederland de maat, vanwege al het racisme hier. De feiten geven hen ongelijk | China pakt het in Afrika slimmer aan dan de Europese landen. Die kijken nu de kunst af | Trotskisten weten in Nederland stiekem de toon te zetten | Wilt u Wynia’s Week steunen? Graag!

Hoeveel mensen kan het klimaat aan?

Ook dit jaar neemt het aantal inwoners van Nederland weer met honderdduizend toe, net als de afgelopen jaren. Het overgrote deel van de groeiende bevolking is het gevolg van immigratie. Maar bijna niemand die het heeft over de gevolgen voor natuur, milieu en klimaat. Als die in het geding zijn, lijkt het nooit aan de bevolkingsgroei te liggen. Hoe lang nog?

door Syp Wynia

Het is een van de grootste raadsels van de Nederlandse politiek. Dezelfde partijen die het meest voor de bescherming van het klimaat, de natuur en het milieu zijn, zijn ook de partijen met de royaalste opvattingen over open grenzen voor immigranten. Geen wonder dat politici van partijen als GroenLinks en D66 als een wesp gestoken reageren, als het verband tussen bevolkingsdruk enerzijds en klimaat, natuur en milieu anderzijds ter sprake wordt gebracht. Bevolkingsdruk en migratie is een groen taboe.

Lees verder…

China infiltreert in Afrika. Hier de Chinese president Xi Jinping, twee jaar geleden op bezoek in Zimbabwe. De Europese Unie overweegt ‘op zijn Chinees’ terug te komen in Afrika.

Ook Brussel wil nu waar voor zijn geld in Afrika

De Chinezen eruit, de Afrikanen erin, de Europeanen er bovenop. Zo hard zeggen ze het in Brussel niet, maar deze variant op een oude Navo-slogan vat wel redelijk goed samen hoe het nieuwe Europese Afrika-beleid er moet komen uit te zien. Met een stroomlijning en betere besteding van zijn miljardenstromen wil Europa zijn dominante rol op het continent terugwinnen.

door Frans Boogaard

Met de klassieke ontwikkelingshulp – ook al komt wereldwijd 56 procent daarvan uit de zakken van Europese belastingbetalers – lukt het de Europeanen niet meer om weer de baas te spelen in Afrika. Hulpverleners komen al jaren tot diep in de Afrikaanse rimboe Chinezen tegen, die op grote schaal investeren in bruggen, wegen, viaducten en de ontginning van kostbare grondstoffen, die vervolgens maar al te vaak met grote spoed naar China verdwijnen. Europese en andere westerse, aan de overheid gelinkte investeerders kunnen daar niet tegenop.

Lees verder…

Kwakoe-festival in Amsterdam-Zuidoost

Maar hoe zit het met het allochtoon racisme?

door Herman Vuijsje

Hoe valt de wederopleving van racismekritiek , te verklaren? En hoe kunnen we begrijpen dat die opvattingen door zovelen worden overgenomen of zelfs enthousiast omhelsd?

Niet vanwege een explosie van racistische incidenten. In Engeland zijn sinds 1975 tientallen moorden met een racistische achtergrond gepleegd. In Duitsland woedde een debat over de vraag of er sinds de Duitse hereniging ruim zestig of meer dan achthonderd racistische moorden hebben plaatsgevonden. In 2013 stelde Die Zeit het aantal op 152.

Lees verder…

Trotskistische activisten zien altijd racisme en islamofobie

Communistische splinter zet de toon in Nederland

door Syp Wynia

Al dertig jaar laten naïeve Nederlandse politici zich op het verkeerde been zetten door een communistische splintergroepering, de ‘Internationale Socialisten’. Het gaat om een groep Trotskistische activisten die hooguit enkele honderden actieve leden heeft, maar wel altijd de voorhoede vormt van allerlei acties en demonstraties.

Zelfs Wim Kok en Frits Bolkestein liepen mee in demonstraties van deze extreem-linkse activisten. Onder het mom tegen racisme te zijn en voor het klimaat, trekken ze ‘nuttige idioten’ – zoals Lenin zei – aan voor hun strijd tegen een communistische, niet-democratische wereld.

Dan weer gaat het tegen Israël, dan weer tegen Fortuyn, Verdonk, Wilders of Baudet, dan weer tegen Zwarte Piet of de slavernij van vroeger. En altijd zijn de Internationale Socialisten vriendelijk voor islamistische groepen als de Moslim Broederschap. Kijk hier naar het YouTube-filmpje dat ik (met behulp van Café Weltschmerz) maakte over de invloed van de Trotskisten in Nederland.

Klimaatkampioen Purmerend raakt niet van het gas af

door Syp Wynia

Enkele weken geleden portretteerde ik de gemeente Purmerend, die net als veel andere gemeenten er een gooi naar doet om als eerste van het gas af te raken. Wat dergelijke gemeenten drijft is een raadsel, maar Purmerend is wel een heel bijzonder geval.

Lees verder…

Betty Asfalt Complex

Noteren! Op 2 februari 2020 viert Wynia’s Week feest in het Betty Asfalt Complex

Wynia’s Week heeft wat te vieren. De eerste verjaardag van het onafhankelijke digitale weekblad Wynia’s Week wordt gehouden op zondag 2 februari 2020 om 15.00 uur in het Betty Asfalt Complex aan de Nieuwezijds Voorburgwal 282 1012 RT in Amsterdam.  Presentatie: Roderick Veeloo.

Roderick Veeloo

Het Betty Asfalt Complex is het sfeervolle theater van Paul Haenen en Dammie van Geest, vlakbij het Paleis op de Dam en goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Abonnees van Wynia’s Week zijn van harte welkom op deze speciale zondagmatinee waar verschillende auteurs van Wynia’s Week aan het woord komen. Het is – ook in de foyer – dé gelegenheid om de vragen te stellen waar u eerder nooit de gelegenheid voor had.

Nadere mededelingen – zoals over het reserveren van kaarten – volgen begin november. Maar noteer vast de datum: 2 februari 2020 (022020) om 15.00 uur in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam.

Tot de volgende Wynia’s Week!

Zo portretteerde het Duitse weekblad Der Spiegel Nederland een kwart eeuw geleden: als een moreel afgegleden narcoland. In Nederland werd boos gereageerd.

Drugs waren al nooit onschuldige hippie-handel

Ruim twintig jaar geleden noemde een Franse senator Nederland  een ‘narcostaat’ van een soort dat in Europa niet hoorde te bestaan. De Nederlandse woede was groot: het was een schande dat een bevriend EU-land zoiets over ons zei. Nu, 23 jaar later, zeggen Nederlandse autoriteiten het zelf: de drugsmaffia is Nederland boven het hoofd gegroeid. Maar eigenlijk was dat al heel lang zo. We wilden het alleen niet zien.

door Syp Wynia

De fundamenten voor de narcostaat Nederland werd eigenlijk al een kleine halve eeuw geleden gelegd, al ging het toen nog niet zozeer om pillen en cocaïne, als wel om grootschalige smokkelimport van hasjiesj. Niet veel later zond Koos Zwart, zoon van PvdA-minister Irene Vorrink, wekelijks op de radio de ‘beursberichten’ uit over de prijs van Rode of gele Libanon, Maroc of Afghaan.

En in 1976 kondigde Vorrink samen met CDA-minister Dries van Agt het Nederlandse gedoogbeleid af. Er werd een onderscheid gemaakt tussen hard en softdrugs. Die softdrugs konden geen kwaad, was het idee. Alleen harddrugs mochten niet, maar werden vooral als een verslavingsprobleem gezien.

Lees verder…

Ziggo’s kip met gouden eieren

Hoe kabelaar Ziggo de kijker linksom of rechtsom miljoenen laat betalen, hetzij aan stroom – hetzij aan een duurder abonnement. Over een gloeiend hete converter die 120 euro kost aan stroomgebruik. Ook als je niet kijkt.

door Jan Zandbergen

Kabelaanbieder Ziggo is een opvallend bedrijf in deze tijden, waarin de overheid en de politiek aandringen op matiging energiegebruik. Ziggo is met 7,2 miljoen aansluitingen en bijna vier miljoen klanten de grootste aanbieder van televisie en internet. Wat minder bekend is, is dat de klanten van Ziggo zonder het te weten grote afnemers zijn van elektriciteit. De standaard digitale ‘converter’ van Ziggo is al tien jaar de XL (daarvoor ‘Horizon’ genoemd) en gebruikt een ouderwetse hoeveelheid stroom: 58 Watt.

Lees verder…

Waartoe zijn onze advocaten op aarde?

Neem eens kijkje in een parkeergarage op de Amsterdamse Zuidas. In de hoofdstedelijke grachtengordel met gouden naambordjes, maatpakken en horloges krijg je ook een aardige indruk. Er wordt dankzij het wettelijke procesmonopolie met de verplichte winkelnering ten gunste van advocaten goed verdiend aan recht en onrecht. En aan zware criminaliteit. En dat is niet zonder risico.

door Paul Ruijs

Sterker nog, zelfs die keurige ietwat hysterische mevrouw Benedicte Ficq bedreigde nota bene Willem Holleeder met de dood als die niet ontlastend over haar klant drugscrimineel Dino S.  zou verklaren. Aldus Holleeders advocaat Stijn Franken en diens kantoorgenoot Zuur, die getuige waren van die doodsbedreiging.

Lees verder…

minister Ingrid van Engelshoven

Hoe de minister de verengelsing bevordert

Minister Van Engelshoven doet met haar wetsvoorstel ‘Taal & Toegankelijkheid’ een poging om internationalisering en verengelsing binnen het hoger onderwijs een halt toe te roepen, door de term ‘noodzakelijk’ te vervangen door  ‘meerwaarde’. Maar werkt het wel?

Door Sujet Shams

Universiteitsbestuurders trekken zich tot op heden weinig aan van de in de wet voorgeschreven term ‘noodzakelijk’ om opleidingen te doen verengelsen en internationale studenten aan te trekken. Zou de term ‘meerwaarde’ – die juist een financiële connotatie heeft – wel recht doen aan verbetering? Nee, de minister maakt juist ruimte voor verdere vercommercialisering van het hoger onderwijs.

Lees verder…

Zou Jezus werkelijk een klimaatalarmist zijn?

Het linkse imago van het protestantisme kreeg gestalte in de jaren ‘60. Een belangrijke bijdrage aan die verlinksing werd geleverd door de Wereldraad van Kerken: een bijzonder Marxistisch geïnspireerde organisatie die gretig de profetenmantel aantrekt. Henk-Jan Prosman vervolgt zijn serie over de linkse kerk.

door Henk-Jan Prosman

Kort na de Tweede Wereldoorlog, in 1948, werd  in Amsterdam de Wereldraad van Kerken opgericht. Na de oorlog leefde sterk de overtuiging dat ook kerken zich moesten vernieuwen en verenigen om een rol te kunnen spelen in de opbouw van een nieuw Europa.

Lees verder…

Over de klimaatpetitie

door Syp Wynia

Trouwe lezers van Wynia’s Week weten dat er in reactie op het ‘BURGERMANIFEST’ van enkele weken geleden spontaan een petitie is opgezet om Tweede Kamer en kabinet RutteDrie te attenderen op de vele onzinnigheden in het klimaatbeleid. Hoe onzinnig het is, bleek deze week weer eens uit publicaties, nu ten overvloede blijkt dat houtstook (‘biomassa’) geen bijdrage levert aan het klimaatbeleid, terwijl Nederland nou juist vele miljarden in die houtstook steekt.

De petitie tegen het klimaatbeleid en voor het Burgermanifest leidde een tamelijk sluipend bestaan, maar werd toch massaal ondersteund. Hier nog eens de website van de petitie. https://petities.nl/petitions/burgermanifest-tegen-het-klimaatbeleid-stop-de-klimaat-roller-coaster?locale=nl

Tot de volgende Wynia’s Week!

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook. Lees hier meer recente publicaties →


Waarom loopt Nederland toch altijd – samen met de Amerikanen – achter de Saoedi’s aan, de zelfden die bij ons de salafisten sponsoren? | Nederland was ooit een welvarend wereldrijk, maar dat mag geen Gouden Eeuw meer heten | In Canada, daar gaan ze heel wat slimmer om met de rekenrente voor pensioenen | Brief aan de kinderen, over het klimaat. Ook heel geschikt voor volwassenen | Pamela Hemelrijk (1947-2009) overleed tien jaar geleden, maar mag niet worden vergeten. Pamela’s zus vertelt | Nederland heeft van alles teveel: CO2, stikstof – en inwoners | Wilt u ook Wynia’s Week steunen? Dat kan hier

In februari 1945 sloot de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt een historische deal met de Saoedische koning Abdul Aziz: bescherming in ruil voor olie. Die uitruildeal bestaat anno 2019 nog altijd.

Hoe Nederland in de oorlog tegen het terrorisme verdwaald raakte in de woestijn

Sinds de aanslagen van 9/11 in de Verenigde Staten in 2001 voeren de Verenigde Staten een oorlog tegen het terrorisme, met Nederland in de bijwagen. Met als resultaat dat Nederland al 18 jaar oorlog voert in Afghanistan, betrokken raakte bij regime-change operaties in Irak en Libië en meehielp de opstand in Syrië tegen president Assad te financieren. En altijd met Saoedi-Arabië als partner in de strijd – hetzelfde land dat bij ons het salafisme sponsort. Waarom toch?

door Coen de Jong

Feit en fictie lopen in de oorlog tegen het terrorisme door elkaar. We gingen overal ter wereld het islamitische terrorisme van Al Qaida – gesteund door staten of groeperingen als de Taliban – bestrijden. Het Soennitische extremisme was de grote vijand. Al het soennitische extremisme? Wie oplet en verder terugkijkt dan 2001 ziet dat de VS al decennia regelmatig de beste vriend zijn van soennitische extremisten. Nergens is dat duidelijker dan in het strategische partnerschap met Saoedi-Arabië, waar Nederland trouw bij aanhaakt.

Lees verder…


Johan Huydecoper, 1599-1661, burgemeester van Amsterdam: ‘Telg van een bekende uitbuitersfamilie’

De Gouden Eeuw zal en moet herschreven worden

Het is niet voor het eerst, dat instanties de geschiedenis wensen te herschrijven. In het communistische Oostblok was het ook goed gebruik. Piet Emmer neemt volgens dat anti-kapitalistische mechanisme Johan Huydecoper (1599-1661) onder handen: ‘Hij bezat veel te veel woonruimte’.

door P.C. Emmer

Het Amsterdam Museum – voorheen Amsterdams Historisch – heeft het begrip ‘Gouden Eeuw’ in de ban gedaan. De term zou geen recht doen aan de grote armoede in Nederland in de zeventiende eeuw. Voor een groot deel van de bevolking had die periode niets met goud, maar alles met honger en uitbuiting te maken.

Ook zou deze term verhullen dat Nederland overzee allerlei vreselijks uitvoerde zoals slavenhandel, de uitroeiing van de bevolking van het eiland Banda en de hardhandige kolonisatie van delen van Noord- en Zuid-Amerika, Afrika (de Kaap) en de Indonesische Archipel.

De meeste mensen in het Europese en overzeese Nederland werden met honger, ziekte, geweld en uitbuiting geconfronteerd. Goud was die eeuw hoogstens voor een kleine bovenlaag, die van dat geweld, de lage lonen, de slavenarbeid en de koloniale handel profiteerde. Weg dus met dat begrip.

Lees verder…


Canadezen hebben wél verstandige rekenrente

Het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, moet maar eens ruggengraat tonen, zegt Eduard Bomhoff. Ze hebben bij het ABP voldoende inzicht om op te staan tegen de lage rekenrente die wordt gedicteerd door De Nederlandsche Bank. Waarom niet het Canadese voorbeeld gevolgd?

door Eduard Bomhoff

Brief ontvangen van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds: ‘De kans dat ABP de pensioenen volgend jaar moet verlagen is zeer waarschijnlijk.’ Geen mooi Nederlands: een kans is groot of klein, niet ‘waarschijnlijk’ – maar een mooie inhoud is het ook niet. Verstuurd door het bestuur dat mijn pensioen sinds 2009 al met vijftien procent heeft verlaagd door niet te compenseren voor de inflatie van de afgelopen tien jaar.

Lees verder…


Greta Thunberg

Bericht aan kinderen, over klimaatverandering

Lieve kinderen,

Het spijt me dat grote mensen jullie bang hebben gemaakt voor klimaatveranderingen en voor wat jullie daar in de toekomst van kunnen merken. Misschien ben je minder bang als je een paar feiten kent die de volwassenen expres niet aan jullie voorleggen. Ik ga ze nu aan je vertellen.

Lees verder…


Pamela Hemelrijk, in 2008 aan het Gardameer in Noord-Italië.

Pamela Hemelrijk, mijn privé-columniste

Tien jaar geleden, op 28 september 2009, overleed journaliste en columniste Pamela Hemelrijk: stilistisch talent en dwarse, bevlogen verslaggever, altijd gedreven door rechtvaardigheid. Pamela Hemelrijk was relatief onbekend in haar eigen geboortestad Amsterdam, maar als columniste van het AD des te bekender in Rotterdam. ‘Your sister seems to be a celebrity here’, hoorde haar zuster Willy. Wynia’s Week herdenkt Pamela Hemelrijk (1947-2009), ook met columns en citaten uit haar werk.

door Willy Hemelrijk

Nog een hele poos nadat Pam plotseling dood was (hartaanval, onverbeterlijke kettingrookster), zocht mijn hand de telefoon als ik de krant zat te lezen. Ze was mijn zus. Jarenlang had ik een soort privé-columniste aan haar gehad, want we belden elkaar ’s morgens vaak op en bespraken dan het nieuws.

Ze kon dan tegen mij naar hartenlust complottheorieën ontvouwen die niet hard genoeg werden om de krant te halen. Ze is al tien jaar dood, maar ik zit hier nog steeds te wachten tot bijvoorbeeld uitkomt waarom de autoriteiten na de vuurwerkramp die hele wijk in Enschede hermetisch afgrendelden en uit het zicht hielden met hoge schuttingen.

Lees verder…


Het grommende hondenhok dat warmtepomp heet

Vorige week publiceerde Jan Zandbergen het relaas over Ruud met zijn elektrische kacheltje en Joost, die zijn warmtepomp laat grommen voor de buren. Helaas ontbrak toen de kop van het artikel. Daarom nu nog een keer, hier.


Wie klimaatkoploper wil zijn, moet de grenzen sluiten

door Syp Wynia

Er is in Nederland van alles teveel. Nederland is er trots op de (bijna) grootste landbouwexporteur van de wereld te zijn. Nederland is er trots op twee ‘mainports’ te hebben: Schiphol èn Rotterdam. Nederland zet de grenzen wijd open: ieder jaar komen er weer honderdduizend (100.000) mensen bij, vrijwel helemaal door immigratie – waaronder 30.000, vaak kansloze asielzoekers.

Maar Nederland wil ook klimaatkoploper van Europa zijn, en dus van de wereld. Nergens in Europa is er kabaal over teveel stikstofuitstoot, maar wel in Nederland. Zoals er eerder ook alleen in Nederland een mestoverschot was. Nederland wil misschien niet vol zijn, maar maakt zichzelf wel vol. En waar het vol is, is het al gauw vuil. Je kunt ook wel de koeien decimeren, maar wat helpt het als het aantal mensen sterk blijft groeien?

‘Berlijn aan de Rijn’

Het kan niet allemaal tegelijk, maar in Den Haag lijkt niemand dat te beseffen. Een vol land is een vuil land. Is dat niet de bedoeling? Vast niet. Dan moeten er keuzes worden gemaakt: een minder vol land, een minder welvarend land, een minder gastvrij land. Wat in ieder niet helpt is wat Rob Jetten van D66 wil. Die wil dat Nederland ‘Berlijn aan de Rijn’ wordt, waar de bouwkranen door de wolken steken, samen met de windmolens en iedereen divers en duurzaam is.

Ik maakte er samen met Coen de Jong een film van, voor YouTube, technisch mogelijk gemaakt door Café Weltschmerz. Kijken!

Hoe het Burgermanifest een petitie werd

Op YouTube staat er met behulp van Café Weltschmerz ook een oproep om het Burgermanifest tegen het klimaatbeleid te steunen.

Op bezoek bij Harry Mens

Op zondag 22 september was ik te gast bij Harry Mens, in zijn tv-programma ‘Businessclass’. Harry interviewde mij over het economisch beleid van het kabinet RutteDrie, over de steeds oplopende lasten onder de liberale premier, over de lafheid van de oppositie en over mijn onderneming, over Wynia’s Week en de website sypwynia.nl. Terugkijken? dat kan hier

Tot de volgende Wynia’s Week!

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook. Lees hier meer recente publicaties →Er komt niet meer, maar minder democratie. Burgers zijn dus steeds minder in tel. En dat is geen exotisch verschijnsel, maar ook in opkomst in ons eigen Nederland | De Noordzee, de Noordzee – wat wordt er van de Noordzee? Een windmolenpark! |Amerikaanse toestanden: onze universiteiten verworden tot ‘safe spaces’ en ‘knuffel rooms’ | En onze basisscholen vallen ook al ten prooi aan Sunny Bergman en Jerry Afriyie | De warmtepomp is een grommend hondenhok | Wilt u ook Wynia’s Week steunen? Dat kan hier

Het kabinet RutteDrie is bang voor de burger.

19 actuele risico’s voor onze eigen democratie

De vanzelfsprekendheid van de democratie is voorbij. Steeds meer landen worden steeds minder democratisch. Het westen kan de wereld ook moeilijk de maat nemen, want zo goed staat de democratie er in ons deel van de wereld ook niet voor. Democratie wordt maar wat vaak als een hinderlijk obstakel gezien. En dat is heus niet alleen de schuld van de populisten. Ook traditionele partijen – ja, ook de linkse – kunnen het zich aanrekenen. En wat te denken van de pleidooien voor klimaatdictatuur? En van volksangst?

door Syp Wynia

Met kleine stapjes worden rechten en vrijheden ingeperkt. Een krantenartikel met klimaat-sceptische opmerkingen wordt van Facebook gehaald, nota bene op voorspraak van de redactie van NU.nl, de grootste nieuwssite van Nederland die kennelijk als de censor van Facebook in Nederland is aangesteld.

Het krantenartikel was van De Telegraaf, een concurrent van NU.nl. Het ene mediaconcern – NU.nl is van het Finse Sanoma – censureert het andere mediaconcern – De Telegraaf is van het Belgische Mediahuis – in opdracht van een van ’s werelds grootste en invloedrijkste bedrijven, net Amerikaanse Facebook.

Lees verder…


De Noordzee wordt bedreigd door windmolens

De zee, de zee – wat zou Nederland zijn zonder de zee? Maar diezelfde zee, de Noordzee, wordt ernstig bedreigd – in de eerste plaats door de gesubsidieerde windindustrie. Die zegt het klimaat te helpen, maar zorgt voor milieuverontreiniging, verschraling van de natuur, aantasting van het landschap en de veiligheid op zee. De visserij kan het ook wel vergeten. Waar zijn we mee bezig?

door Lucas Hartong

Onder aanvoering van oud VVD-politicus Nijpels is aan de klimaattafels van alles afgesproken om Nederland van de traditionele energievormen af te halen. Gas moest verdwijnen, kernenergie is onbespreekbaar en dus kwam men uit bij de meest dure vormen: zonne- en winenergie.

Ons land werd en wordt vol gepoot met het open landschap aantastende windmolenparken, maar nu is de zee serieus aan de beurt. Staan er al enkele honderden in het zeewater, binnen afzienbare tijd moeten dat er duizenden zo niet tienduizenden worden, tot zo’n 20% van het totale oppervlak van de Noordzee.

Lees verder…


Hondjes aaien op de Universiteit van Amsterdam
Foto: Monique Kooijmans

Universiteiten in ban van safe spaces en knuffelhondjes

door Sebastien Valkenberg

Vergeet diversiteit, universiteitsbestuurders hebben een nieuw Hoera!-woordje. Het speerpunt voor het nieuwe collegejaar is ‘veiligheid. Dat wil, tussen twee haakjes, niet zeggen dat diversiteit op haar retour is. Het is alleen onnodig om zo hard op die trom te slaan als de afgelopen jaren. Met de aanstelling van verschillende ‘diversity officers’ is dat thema inmiddels verankerd in de organisatie. Dat geldt niet voor veiligheid. Nóg niet, want dat gaat veranderen.

Lees verder…


Amsterdamse basisschool

Vervalt het basisonderwijs nu ook al in identiteitspolitiek?

Activisten als Sunny Bergman en Jerry Afriyie stellen dat als leerlingen een te laag schooladvies krijgen dat aan racisme ligt, dan wel aan ‘witte superioriteit’. Erger: er wordt ook nog naar ze geluisterd.

door Sujet Shams

De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman (PvdA) maakte kort voor de zomer haar nieuwe onderwijsplan bekend. Ze laat in dit plan zien, te hebben geleerd van het verleden. De identiteitskoers over huidskleur, afkomst en religie waar de PvdA eerder aan meedeed – en die leidde tot een grote terugval – lijkt op dit punt verleden tijd.

Lees verder…


Het Burgermanifest is nu ook een petitie

door Syp Wynia

In de vorige Wynia’s Week publiceerde ik het Burgermanifest tegen het Klimaatbeleid van het kabinet RutteDrie. Lezers van Wynia’s Week hebben spontaan een petitie opgezet, gericht aan kabinet en Tweede Kamer, waarin die worden opgeroepen zich te bezinnen. Het Nederlandse klimaatbeleid is immers overambitieus, helpt het klimaat niet of nauwelijks en helpt burgers aan de bedelstaf.

En zo’n petitie is zo’n beetje de enige manier om als burgers op te staan, want voor het klimaatbeleid zijn allerlei bedrijven en belangengroepen geraadpleegd, maar de burgers stonden steeds buitenspel. De petitie wordt dus niet door Wynia’s Week georganiseerd, maar heeft uiteraard mijn sympathie. Kijk hier hoe u de petitie kunt ondertekenen. Van harte aanbevolen!

Filmpje! Mocht u nog niet overtuigd zijn van het Burgermanifest: voor mijn wekelijkse gesproken column op YouTube (via Café Weltschmerz) maakte ik er ook een verhaal over.

Tot de volgende Wynia’s Week!Eindelijk: het BURGERMANIFEST tegen het Klimaatbeleid van RutteDrie! Doe mee aan de ‘publieksconsultatie’ – en doe het snel | Het wordt steeds gekker met de rekenrente voor pensioenfondsen | Politiek en rechtsgang botsen in het Wilders-proces | Een dure zaak voor Nederland, al die buitenlandse studenten | P.C. Emmer over de vergeten strijd tegen de Arabische slavenhandel | 19 risico’s voor de democratie | Wilt u Wynia’s Week steunen? Dat kan hier

Aan de ministers Rutte, Wiebes en Ollongren,

Uw kabinet is begonnen aan een jarenlange publiekscampagne, waarin de burgers van Nederland wordt opgeroepen deel te nemen aan uw klimaatbeleid. We zullen er vast nog veel van merken. Maar toen uw kabinet op 24 augustus 2019 een ‘publieksconsultatie’ uitschreef over dat klimaatbeleid werd dat zorgvuldig buiten beeld gehouden. Voor het eerst mochten de burgers van Nederland iets zeggen over het klimaatbeleid dat zo ingrijpend is voor hun levens, maar niemand die er van weet. Daar willen we in dit Burgermanifest, deze open brief aan u en uw collega-ministers, wat aan doen.

Lees verder…


De Nederlandsche Bank in Amsterdam

Het wordt steeds gekker met de rekenrente voor de pensioenfondsen

Zelfs bij een lage rente hebben de pensioenfondsen voldoende reserves om aan hun verplichtingen te voldoen, zegt Eduard Bomhoff. Waarom eigenheimerig vasthouden aan een krappe rekenrente? Bomhoff pleit voor een rekenrente die niet eenzijdig kijkt naar de rente op staatsschuld.

door Eduard Bomhoff

Nieuwe kortingen op de pensioenen dreigen, tenzij de regering en De Nederlandsche Bank (DNB) inschikken over de zogenaamde rekenrente. DNB is niet zo van inschikken, want de cultuur daar is er nog steeds een van ‘wij maken de regels, wij zien toe op de uitvoering en wie daarmee een probleem heeft kan bij ons in beroep gaan’. Toch neemt de spanning toe, want PvdA en GroenLinks willen een andere rekenrente en de steun van die partijen is onmisbaar voor het Pensioenakkoord in de Eerste Kamer.

Lees verder…


De website GeenStijl monteerde het proces-Wilders ook visueel tot een politiek proces.

Politiek en recht botsen in het Wilders-proces

Het tweede Wilders-proces verwordt tot een ‘Wildersgate’. Paul Ruijs loopt langs de achilleshielen van de rechtsstaat. En dat zijn er vele: van rechters die geen PVV-stemmende collega willen, tot de slager-miljonair die wel veroordeeld werd, maar al meteen wist dat hij niet hoefde te zitten.

door Paul Ruijs

In Wales houden ze ieder jaar een wedstrijd wie het beste kan liegen. Advocaten en politici mogen niet meedoen, want het is wel een amateurwedstrijd. In Nederland zouden ook justitieambtenaren uitgesloten zijn. Want een onbedoeld maar zeer nuttig neveneffect van het optreden van Geert Wilders is, dat hij het gênante, niet ophoudend gelieg, gedraai en de hypocrisie van onder andere justitieambtenaren – met en zonder toga – blootlegt.

Lees verder…


Minister Ingrid van Engelshoven

Meer, of toch liever minder buitenlandse studenten?

Moeten er meer of minder buitenlandse studenten aan onze universiteiten en hogescholen komen? Is het aantal buitenlandse studenten doorgeschoten zoals minister Van Engelshoven vindt of moeten we om de schatkist te spekken zo veel mogelijk buitenlandse studenten hier naartoe te halen?

door Wim Groot & Henriëtte Maassen van den Brink

Minister Van Engelshoven heeft aangekondigd, de groei van het aantal buitenlandse studenten aan Nederlandse universiteiten en hogescholen te willen indammen. Ze wil het minimum collegegeld voor niet-EU studenten verhogen en de mogelijkheid bieden dat opleidingen het aantal buitenlandse studenten beperken.

Lees verder…


Uitgehongerde Afrikaanse slaven, door de Britse marine op een Arabische dow aangetroffen

De vergeten strijd tegen de Arabische slavenhandel

Na de afschaffing van de slavenhandel van Afrika naar Amerika bleef de Arabische slavenhandel nog lang bestaan. P.C. Emmer over een vergeten hoofdstuk: hoe de Engelsen poogden ook die slavenhandel te beëindigen.

door Piet Emmer

‘Slavernij bestond overal.’ Die constatering is langzamerhand een platitude geworden en het is dan ook geen wonder dat de grote tv-serie over de geschiedenis van slavenhandel en slavernij uit 2010 van de NTR met deze constatering begon.

Vandaar dat er in de eerste aflevering aandacht besteed werd aan de honderdduizenden Europese slaven in Noord-Afrika, meestal matrozen en passagiers van schepen, die door de Arabische zeerovers gevangen waren genomen. De NTR-serie zweeg over de Arabische slavenhandel in Oost-Afrika. Toch was de kritiek op het internet niet van de lucht.

Lees verder…


‘Volksangst’ ondermijnt de democratie

door Syp Wynia

Mijn wekelijkse filmpje voor YouTube (via Café Weltschmerz) is deze week een overzicht van 19 actuele gevaren voor de democratie. Van het verlies van het westen (waar de democratie vandaan komt) tot elitisme – want ‘populisme’ is zeker niet de enige bron van zorg. Sterker nog: populisme is misschien wel meer gevolg dan oorzaak.

Voor het Belgische weekblad Knack schreef ik een ‘longread’ waarin de democratie ook al centraal staat, want de democratie raakt uit de gratie. Wie geen abonnee van Knack is kan het toch lezen, bijvoorbeeld na een registratie of een gratis proefabonnement op Knack voor een maand. Lees het hier

Omroep WNL besteedt ook uitvoerig aandacht aan mijn Knack-artikel en over de bedreigingen van de democratie. Lees dat hier

Meer audiovisueel: BNR Nieuwsradio heeft een nieuwe podcast, waar ik zo nu en dan ook te horen ben. Deze verse aflevering is samen met Ebru Umar en Geerten Waling. Over salafisme in het Nederlandse onderwijs en over Wildersgate (waar Paul Ruijs ook over schrijft, zie boven). Luister hier

Tot de volgende Wynia’s Week!


U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook. Lees hier meer recente publicaties →


Gemeenten willen om het hardst van het gas af, maar hun burgers voelen daar weinig voor. Het gasverbod zorgt voor een clash tussen burgers en politiek | Overheden, Facebook en Google slaan de handen ineen om media te kortwieken | Ruud, portret van een handige Mokumer | Schrijf Geert Wilders niet af | Steunt u Wynia’s Week? Dat kan hier

Gas af SCP

Ook Purmerend wil klimaatkampioen worden

Nederlanders zijn steeds minder enthousiast over het gasverbod, dat huizen verplicht van het gasnet afkoppelt. Omdat ze het nut er niet van inzien en omdat ze er niet voor willen opdraaien. Nederlandse gemeenten spelen ondertussen juist een wedstrijdje wie zijn burgers het eerst van het gas afsluit. Hoe pakt dat uit, in Purmerend, bijvoorbeeld?

door Syp Wynia

Als zoveel andere gemeenten wil Purmerend de duurzaamste zijn en met de meeste klimaatambitie. Dat vertaalt Purmerend, net als veel Nederlandse gemeenten in: wij willen als eerste van het gas af. Als plaatselijke politici dat wedstrijdje duurzaamheid niet zelf bedenken, dan zijn het wel handige klimaatbureaus die hen op het idee brengen.
Maar werkt het wel? In Purmerend betalen de burgers wel de hoofdprijs, maar het klimaat schiet er niets mee op, de natuur al helemaal niet. En het aardgas, dat overal de schuld van krijgt, blijft broodnodig en het gebruik neemt nauwelijks af. Wat Purmerend in het klein is, dat is Nederland in het groot.

Lees verder…


De denktank Freedom House waarschuwde al in 2015 voor de vele bedreigingen van de persvrijheid

Overheidsoffensief tegen populisme is gevaarlijk voor kritische, onafhankelijke media

Grote bedrijven overheersen de media en de overheden mengen zich in wat media wel of niet moeten publiceren. De Europese Commissie is heel actief in het bestrijden of wegmasseren van onwelgevallig nieuws, zo ook minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Onder het mom van bestrijden van nepnieuws, van populisme en van Russische invloed wordt sluipenderwijs de persvrijheid ondermijnd, ook in samenwerking tussen bedrijven en overheid. Het echte doel: machtsbehoud.

door Coen de Jong

De Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders schreef onlangs in een artikel in de Columbia Journalism Review dat de pluriformiteit, de onafhankelijkheid en de relevantie van de journalistiek onder vuur liggen. Grote conglomeraten krijgen vrijwel alle media in handen, Facebook en Google domineren de digitale advertentiemarkt en hebben grote invloed op de vindbaarheid en verspreiding van nieuwsberichten.

In Nederland bestaat de situatie dat ruim 85 procent van de landelijke en regionale dagbladen in handen zijn van twee Belgische mediaondernemingen, Mediahuis en De Persgroep. Daarnaast bemoeien Europese overheden – hiertoe aangestuurd door de Europese Commissie – zich steeds meer met de nieuwsvoorziening op de sociale media.

Lees verder…


Ruud in zijn keuken

‘Ruud maakte zijn huurwoning aardgasvrij uit wraak’

Of: hoe lobbyisten namens de gemeente Amsterdam een progressief rolmodel op de sociale media introduceren. Maak kennis met de fictieve Amsterdamse held ‘Ruud’, die zich diep in de schulden stak om de nieuwe hoofdstedelijke aartsvijand het hoofd te bieden: aardgas.

door Jan Zandbergen

Wie op de sociale media ooit éénmaal op een bericht heeft geklikt met als onderwerp de energietransitie of het aardgasverbod kent het fenomeen: nadien word je overspoeld met soortgelijke berichten en vooral advertenties van lobbyisten, energieaanbieders en installateurs. De advertentie van de gemeente Amsterdam die ik onlangs op dit gebied kreeg voorgeschoteld is een absolute beauty. Het is de casus van een Amsterdamse huurder, genaamd ‘Ruud’ die tegen het advies van alles en iedereen in besloot van het aardgas af te gaan.

Lees verder…


Vijftien jaar Geert Wilders solo (en nog lang niet weg)

door Syp Wynia

Op 2 september 2004 stapte Geert Wilders uit de VVD – of werd hij uit de VVD gegooid. In ieder geval was Wilders al na het vertrek van Frits Bolkestein als VVD-leider in 1998 weliswaar een vooraanstaand Kamerlid, maar ook een wat wrevelig Kamerlid geworden. Onder politiek leider Hans Dijkstal voelde zich teveel gebonden. Dijkstal gaf hem een lage plaats op de Kamerlijst en Wilders was, tot zijn ontsteltenis, zelfs enkele maanden Kamerlid-af.

Onder de nieuwe fractievoorzitter, Jozias van Aartsen, groeide de onmin. Vanaf begin 2004 ging Wilders al op ramkoers – in ieder geval naar het idee van sommige Kamerleden, die zich beklaagden bij Van Aartsen. Die zag, samen met vice-premier Gerrit Zalm, uiteindelijk geen andere mogelijkheid dan om Wilders uit de fractie te zetten. Het formele breekpunt: Wilders wilde, anders dan de officiële partijlijn, Turkije hoe dan ook niet in de Europese Unie. Dat is nu overigens een breed gedeeld standpunt, zeker ook in de VVD-achterban.

In mijn column voor YouTube (via Café Weltschmerz) breng ik het vervolg in kaart: 15 jaar Geert Wilders solo. Voorlopige conclusie: Schrijf Geert nooit te vroeg af.

In dat verband is het ook interessant wat er zich afspeelt in en rond Forum voor Democratie, de dynamische rivaal van Wilders’ Partij voor de Vrijheid, waar het tegenwoordig wel heel erg dynamisch is. Ik sprak er over voor BNR Nieuwsradio. Die uitzending kunt u hier beluisteren


Tot de volgende Wynia’s Week!


Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: