Wynia’s Week – Archief 2015

Wynia's Week archiefWekelijks bericht ik op deze website over mijn laatste publicaties: columns, artikelen, video’s. Wilt u automatisch per e-mail op de hoogte worden gehouden van Wynia’s Week? Vul uw e-mailadres in en u krijgt de bevestigingsmail.
• Wynia’s Week archief 2019 vindt u hier.
• Wynia’s Week archief 2018 vindt u hier.
• Wynia’s Week archief 2017 vindt u hier.
• Wynia’s Week archief 2016 vindt u hier.


• Consument protesteert tegen gloeilampendictaat EU
In 2009 werd het gloeilampenverbod in de Europese Unie van kracht. Dat was zogenaamd bedoeld om het klimaat te redden. In werkelijkheid was het een deal tussen de klimaatbeweging van Al Gore en Greenpeace met de grote gloeilampenfabrikanten, geleid door Philips (dat Al Gore sponsorde). Philips maakte nauwelijks nog winst op gloeilampen, wilde de impopulaire spaarlampen een duwtje in de rug geven en de ledlampen en led-armaturen in de markt zetten.
Inmiddels is Philips bezig zijn hele lichtdivisie te verkopen. Het gloeilampenverbod heeft Philips dus ook al niet geholpen. En de woningen van Nederland en de rest van de EU zitten nog vol met gloeilampen. Die zorgen niet alleen voor warm licht en zijn goedkoop in aanschaf, maar het opstandige consumentengedrag is ook een opgestoken vinger naar het gloeilampendictaat uit Brussel, ingestoken door de industrie en de klimaatbeweging.

• Waarom heeft VARA monopolie op tv-praatshows (en tv-cabaret)?
Al tientallen jaren heeft de Vereniging Arbeiders Radio Omroep het monopolie op tv-cabaret (en daarmee op een deel van de meningsvorming via de Publieke Omroep). Minstens zo opvallend is, dat de VARA nu ook het bijna-monopolie heeft op de informatieve meningsvorming via de populaire tv-zender NPO1: de avond begint met De Wereld Draait Door en eindigt met het praatprogramma Pauw.
Alleen in het laagseizoen (winter, zomer) schuift de VARA ‘s avonds laat even op: eerst voor Knevel en Van den Brink van de EO (maar die mogen niet meer van de NPO-leiding) en nu voor Jinek. Het is niet alleen knap hoe de VARA zich in deze positie heeft kunnen manoeuvreren, het is ook vreemd dat andere omroepen dit tolereren.

• Gewetensvrijheid wordt bedreigd door Rutte-2
Het zelfstandige Nederland kwam vier en een halve eeuw geleden tot stand op basis van een strijd voor de gewetensvrijheid. Burgers en vooraanstaanden van Nederland verzetten zich tegen de denkpolitie van de Spaanse koning Philips II die eiste dat iedereen de katholieke kerk aanhing. Wie dat niet wilde liep het risico levend te worden verbrand.
De historicus Mark Rutte en de jurist Lodewijk Asscher lijken de oprichtingsgeschiedenis van Nederland totaal te zijn vergeten. Zij leggen immigranten een verplicht te ondertekenen (en te betalen) verklaring voor, die de vrijheid van geweten aantast. Dat is extra ernstig, omdat wat bij immigranten kan worden afgedwongen, van alle Nederlanders kan worden geeist. Iedereen is immers gelijk, volgens de wet.
Over deze belangrijke, zeer principiele affaire gaat mijn essay in het nieuwe nummer van het maandblad Elsevier Juist. Tot dusver werd ik in mijn roep om aandacht voor de denkpolitie van Asscher en Rutte alleen gesteund door de vrienden van D66 en GroenLinks in de Tweede Kamer. Maar waar zijn de (andere) liberalen? Waar zijn de CDA’ ers, die – ook vanuit hun geschiedenis – beter zouden moeten weten? Waarom laat de PVV toe dat als onderdeel van de integratie van buitenlanders ook Nederlanders zich moeten voegen naar de inperking van de Nederlandse gewetensvrijheid?

Mijn essay in Juist is helaas niet – nog niet – digitaal beschikbaar, tenminste niet voor niet-abonnees. Juist ligt uiteraard wel in de kiosk, bij de sigarenboer en bij de boekhandel.

Syp Wynia. Zinsbegoochelend Taalballet, Kerstnummer Elsevier.• Weinig wetenschappelijks aan denken over immigratie
De afgelopen halve eeuw hebben autoriteiten en hun adviseurs voortdurend geprobeerd het ongemak over grootscheepse immigratie uit verre streken te bagatelliseren. Immigratie en verzorgingsstaat, ontkerkelijking en islamisering – het wrijft en het schuurt of gaat zelfs helemaal niet samen. Maar wetenschappers waren altijd wel bereid de ongemakken om te redeneren tot voordelen. Van iets bezwaarlijks werd iets goeds gesmeed.
Daarover gaat mijn essay in het Kerstnummer 2015 van weekblad Elsevier.
Lees dit stuk – ‘Zinsbegoochelend taalballet’ via Blendle

• Hoe Orwell in 2015 alsnog gelijk kreeg
George Orwell schreef in 1948 de roman ‘1984’. Hij schetste, vooral geïnspireerd door de Sovjet-Unie, een immorele, alwetende staat. Orwell voorzag zelfs al een ‘telescherm’ dat niet alleen gebruikt kan worden om de bevolking te indoctrineren, maar ook om de bevolking tot in zijn denken in de gaten te houden. Via een onverwachte route wordt 1984 in onze dagen alsnog bewaarheid. En ook bewindslieden als Eric Wiebes en Lodewijk Asscher leveren daar hun bijdrage aan.
Lees het via Blendle

• In de eurozone wordt de discipline al weer losgelaten
Drie jaar achtereen moest er in Nederland worden bezuinigd dat het een aard had, maar ziedaar: in 2015 en 2016 worden de remmen weer losgelaten. Dat staat niet op zichzelf. Frankrijk doet geen moeite zich aan de euroregels te houden en geen haan die er naar kraait. Zelfs Duitsland krijgt weer begrotingstekorten. Dat loopt mooi gelijk op met het beleid van de Italiaanse president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi. Die zorgt voor historisch lage rentes en doet er alles aan de inflatie op te jagen. Dan kost het euro-overheden als ook de Nederlandse vrijwel niets, die verwaarloosde begrotingstekorten. En wie betaalt dat eigenlijk?
Lees het via Blendle

• Miljarden gaat het kosten, de asielinstroom
Het kabinet-Rutte geeft eindelijk toe, dat er zowel dit jaar als volgend jaar zo’n 60.000 asielzoekers uit Azië en Afrika naar Nederland zullen komen. Dat is nooit eerder vertoond, zulke aantallen per jaar. Over de kosten is het kabinet echter buitengewoon schimmig. Reken maar op twee miljard euro per jaar.
Lees mijn commentaar via Blendle

• Hoe na 50 jaar het gasgeld uit de staatskas verdween
Halverwege de jaren zestig begon de grote uitstroom van aardgas uit Nederlandse bodem. De Nederlandse staat begon meteen met potverteren van het aardgasgeld. Maar in 2015 kwam er als gevolg van de aardbevingen een onverwacht snel einde aan het aardgasfeest. Twee jaar geleden leverde het gas nog 15 miljard euro op voor de staatskas, volgend jaar zal het hooguit 5 miljard zijn.
Lees het via Blendle

• Asscher’s verplichte ‘participatieverklaring’ deugt niet
Minister Lodewijk Asscher wil asielzoekers en andere immigranten nog voor het begin van hun inburgering een ‘participatieverklaring’ laten ondertekenen, waarin ze tegen betaling van 150 euro beloven Nederlandse ‘kernwaarden’ te omarmen en te zullen uitdragen. Als ze dat weigeren kan hen onder meer huisvesting worden geweigerd. Het is een hele ernstige misstap van Asscher en dat wordt nog onvoldoende ingezien. Ten eerste bestaan de ‘kernwaarden’ die Asscher heeft verzonnen helemaal niet en kunnen en mogen Nederlandse ingezeten helemaal niet worden gedwongen iets te vinden. En trouwens: als die waarden door Asscher aan immigranten kunnen worden opgelegd kunnen ze ook aan (andere) Nederlanders worden opgelegd, want die mogen volgens de wet niet anders worden behandeld. De participatieplicht van Asscher is een gedrocht.
Lees hier via Blendle

• Groepsdenkende wetenschappers kakelen elkaar na
Deskundigen kunnen nog zo deskundig zijn, maar al teveel deskundigen lijden aan tunnelvisie en groepsdenken. Al te vaak zijn ze groepsgewijs vatbaar voor hypes en apen ze elkaar na. Neem bijvoorbeeld de zogeheten ‘migratiedeskundigen’ in Nederland. Hoe zou het toch komen dat zij altijd, en in gezamenlijkheid, massale emigratie uit Afrika en Azië als goed voor Nederland voorstellen? En sinds wanneer worden uitkomsten van wetenschap overtuigender als die met meerderheid van stemmen tot stand komt, zoals in de klimaatwetenschap? Vroeger werden briljante wetenschappers door de kerk buiten de orde geplaatst, nu wordt hen door zelfcensuur in eigen kring het zwijgen opgelegd.

• Ooit bewaakten de Russen onze grenzen. Gratis.
Dertig jaar geleden besloten Duitsland, Frankrijk en de Benelux-landen om de onderlinge grenscontroles op te heffen. Aan het controleren van de ‘buitengrens’ werd niet al teveel woorden vuil gemaakt. Dat kan toen nog, want er liep nog een IJzeren Gordijn door Europa en de Russen zorgden er wel voor dat er niemand doorheen kwam. Maar ja, die klus verzorgen de Russen niet meer voor ons. En de Turken, die zijn veel duurder.

• Nederland is braver dan ooit in Brussel, want we zijn binnenkort voorzitter
Het kabinet-Rutte wrijft zich al geruime tijd in de handen, want de eerste helft van 2016 mogen Nederlandse bewindslieden zes maanden lang Europese ministerraden voorzitten. Een aantal van die bijeenkomsten heeft bovendien in Nederland plaats (nabij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam). Het kabinet is er zoveel aan gelegen om alles soepel te laten verlopen, dat Nederland zichzelf alvast wegcijfert aan de Europese vergadertafels. Premier Rutte volgt braaf Merkel (asielzoekers) en Hollande (terreur), minister Dijsselbloem betaalt zonder morren iedere naheffing uit Brussel. En minister Plasterk wil dat we niet lelijk doen over een raar plan van het Europees parlement voor de eigen verkiezingen, want ja, we zijn bijna voorzitter. Geen braver land dan Nederland.
Lees mijn artikel uit Elsevier via Blendle

• Directeuren en commissarissen: persoonlijk opdraaien voor wanbeleid
Veel bedrijfsdirecteuren doen zich voor als ondernemer, maar zijn dat helemaal niet. De meesten zijn bedrijfsleider, met geld van de eigenaar of de aandeelhouder. Echte eigenaren draaiden al zelf voor het verlies op als ze ondoordacht te werk gingen. Maar al die directeuren die wanbeleid voeren en anderen (aandeelhouders, personeel) daar voor laten opdraaien kunnen ook de klos zijn. Het Amsterdamse Gerechtshof veroordeelt ruïneuze bedrijfsdirecteuren en toezichthouders tot stevige straffen en persoonlijke schadevergoedingen. Wie er met andermans geld een potje van maakt weet wat er van kan komen.
Lees mij column uit Elsevier via Blendle

• Zonder de leegloop van Suriname had Nederland geen Zwarte Pieten-probleem
Dat Zwarte Piet verband zou houden met de slavernij in Suriname klopt van geen kant, maar is wel de basis van de klachten van Surinaamse Nederlanders over Zwarte Piet. Sommige Surinamers ontdekten na hun komst in Nederland dat slachtofferschap in Nederland zeer kan lonen. Zwarte Piet werd de icoon van dat slachtofferschap. Ook al heeft de knecht van Sinterklaas, die zijn leven begon als Moor, helemaal niets van doen met de slavernij van zwarte Afrikanen.
Lees het via Blendle

• Hulp helpt Afrika niet, maar kan migratie wel inperken
Ontwikkelingshulp helpt vaak niet en soms zelfs van de wal in de sloot. De hulp maakt hulpverslaafd en houdt dictators op de been. Europese landen die denken dat meer hulp Afrikanen er toe zal brengen thuis te blijven in plaats naar Europa te trekken hebben het mis. Sterker nog: als de hulp onverhoopt wel zou werken hebben Afrikanen meer geld om de dure reis naar Europa te betalen.
De enige ontwikkelingshulp die wel werkt om een massale toestroom vanuit Afrika naar Europa in te perken, is hulp die corrupte Afrikaanse leiders overtuigt om hun landgenoten te stimuleren thuis te blijven, in plaats van te vertrekken. Nu profiteren die leiders immers van de illegale vertrekkers: door zich om te laten kopen en door het geld dat uit Europa terugstroomt.
Niet dat ontwikkelingshulp nu wel werkt. Maar het omkopen van Afrikaanse leiders, desnoods onder het mom van ontwikkelingshulp – dat werkt wel degelijk.
Lees via Blendle

• Handjeklap is niet ongewoon, maar daarom nog niet normaal
ING en de andere banken krijgen een belastingvoordeel dat andere bedrijven niet krijgen en gewone burgers al helemaal niet. Minister Jeroen Dijsselbloem van de PvdA heeft het zelf bij elkaar geritseld, en wel zodanig dat het de Tweede Kamer niet zou opvallen. Wat is dat toch, met die onuitroeibare lobbycratie in Nederland?
Lees het via Blendle

• Kabinet struisvogelt wat af met de asielzoekers
Het kabinet-Rutte schuift de hete aardappel steeds voor zich uit. Op Prinsjesdag wilde premier Rutte geen extra geld uittrekken voor asielopvang, hoewel toen al duidelijk was dat er dit jaar geen 40.000, maar minstens anderhalf keer zoveel asielzoekers naar Nederland zouden komen. Volgens de Europese Commissie komen er volgend jaar weer anderhalf keer zoveel. Toch houdt het kabinet vast aan 26.000 asielzoekers volgend jaar, terwijl het er eerder 90.000 worden. Dat struisvogelbeleid van het kabinet zorgt niet alleen voor een voorspelbaar gat van twee miljard euro in de begroting van volgend jaar. Het betekent ook dat het kabinet zich volgend jaar weer laat verrassen door de extra toestroom, terwijl die zich al lang aftekent.
Lees het via Blendle

• Wensdenken en rekenfouten om de bittere asielpil te vergulden
Er wordt nogal veel gevonden dat je niet mag uitrekenen wat de asielzoekers Nederland gaan kosten, want het opnemen van asielzoekers wordt een morele plicht of een verdragsplicht gevonden. En dan kun je daar geen rekensommen op worden losgelaten, toch? Maar als dat zo is, waarom mag dan wel straffeloos en zonder berekening of onderzoek worden beweerd dat de asielzoekers het land komen verrijken?
Lees via Blendle

• Hoe nep zijn de Eerste en de Tweede Kamer?
Mijn verhaal over het ‘nepparlement’ is nu ook te lezen via Blendle.

• Geef fooi, dan betaal je minder
Je zou zeggen dat als we de fooi in de horeca afschaffen – in New York wordt er een begin mee gemaakt – dat tot lagere kosten van uitgaan leidt. Verrassing: het omgekeerde is het geval.
Lees hier mijn column uit Elsevier via Blendle

• Best een beetje een nepparlement
Zijn de Eerste en de Tweede Kamer eigenlijk wel zo’n voorbeeldige volksvertegenwoordiging? Nee, dat zijn ze niet. De Eerste Kamer is sowieso geen volksvertegenwoordiging, en voor zover het dat wel is, is het minstens evenzeer een platform dat gevestigde belangen – van benoemde burgemeesters tot zorgverzekeraars – in staat stelt overheidsbeleid te blokkeren.
En de Tweede Kamer? Dat is een gehandicapte volksvertegenwoordiging, met partijvertegenwoordigers in plaats van volksvertegenwoordigers.

Syp Wynia, de verslaving aan de smartphone gaat vanzelf over• De verslaving aan de smartphone gaat vanzelf over
De gewone telefoon was al een indringer van jewelste, maar dat geldt al helemaal voor de mobiele telefoon en nog meer voor de smartphone. Het mooie van de gewone mobiele telefoon was dat je iedereen overal vandaan kon bereiken, maar het leidde al gauw tot de merkwaardige veronderstelling dat je dan ook altijd en overal bereikbaar zou moeten zijn. De telefoon als elektronische enkelband, als het ware.
Met de smartphone kan iedere conversatie te allen tijde worden gestoord, en dan niet alleen en zelfs niet in de eerste plaats om te bellen, maar om via internet contact te houden met iedereen die niet bij je is.
Zou kan de vooruitgang natuurlijk niet bedoeld zijn. Gelukkig wijst de ervaring uit, dat de obsessieve fascinatie voor nieuwigheden verdwijnt als de nieuwigheid er af is. Ook rond het gebruik van de smartphone zal een nieuwe balans ontstaan. Mijn essay over de smartphone staat in het novembernummer van maandblad Juist, in de kiosk verkrijgbaar (en behalve voor abonnees niet digitaal beschikbaar – ook niet op de smartphone!).

• Rutte loopt achter Merkel aan
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft vanwege de migratiecrisis de grootste moeite haar regeringscoalitie bijeen te houden. Als ze de socialisten van de SPD te vriend wil houden vervreemdt ze zich van de conservatief-katholieke CSU – en andersom. Maar dat verdeelde, wispelturige Duitsland van Merkel is voor premier Mark Rutte wel de richtsnoer van zijn denken en doen over de massale toevloed van Aziaten en Afrikanen. Nu Nederland vanaf de jaarwisseling ook nog eens voor een half jaar voorzitter van de Europese Unie is, dreigt het kabinet-Rutte het Nederlandse belang helemaal ondergeschikt te maken aan Brussel en Berlijn.

• Angela Merkel maakt van Brussel een bijkantoor van Berlijn
Merkel maakt van de Europese Unie bij het voor Duitsland beheersbaar maken van de migratiecrisis ook nog eens een door Berlijn gedirigeerde organisatie. Zij laat de Brusselse topdogs Jean-Claude Juncker en Donald Tusk allerlei toppen beleggen, vooral over het verdelen van asielzoekers over Europa en het dealen en wheelen met Turkije. Merkel zet zo de door haar zo bewierookte Europese integratie op het spel.

• Mario Draghi bouwt in Frankfurt de volgende luchtbel op
De Europese Centrale Bank zou de inflatie in toom houden, maar doet nu vooral moeite om de inflatie op te jagen. Dat is een beproefd Frans en Italiaans recept, maar bepaald niet in het belang van Nederlandse burgers, die hun duurbetaalde pensioenen zien eroderen.

• Brusselse (Berlijnse) kerstman op Turkse tapijtmarkt
De Turkse autoriteiten waren verbaasd: zoveel welwillendheid hadden ze in jaren niet uit Europa vernomen. Oorzaak: de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft een asielzoekersprobleem en heeft de Turkse president Erdogan nodig voor althans een deel van de oplossing. Daar wist Erdogan wel raad mee. In mijn column in Elsevier schets ik de ongemakkelijke geschiedenis van Europese (Duitse, Nederlandse) relatie met Turkije.

• Boze burgers worden beloond
Politici van de meeste partijen zeggen al maanden dat de wassende stroom asielzoekers fatsoenlijk moet worden opgevangen, maar ook dat er een luisterend oor moet zijn voor ‘bezorgde’ burgers. Wat blijkt? Die burgers zijn niet alleen bezorgd, maar ook boos. En de boosheid loont: in de helft van de gemeenten waar protest klinkt tegen (grootschalige) opvang wordt de opvang stevig verkleind of zelfs helemaal geschrapt. Waardoor, dat spreekt, de opvangproblemen elders alleen maar groter worden.

• Het VN-vluchtelingenverdrag, dat gaat niet meer
Het VN-Vluchtelingenverdrag ging van origine helemaal niet over asielzoekers uit Afrika of Azië, maar over Europeanen, op drift in Europa. In 1967 werd het wel een wereldwijd verdrag, maar die uitbreiding werd door een land als Turkije niet overgenomen. Vandaar dat vluchtelingen in Turkije niet de rechten hebben die ze in de landen van de Europese Unie wel hebben. Geen wonder dat ze massaal deze kant op komen. CDA-leider Sybrand van Haersma Buma heeft de kat de bel aangebonden. Hij heeft gelijk.

• Nederlanders van het jaar: Willem Drees, Loe de Jong, Piet de Jong en Hans van Mierlo
Weekblad Elsevier bestaat 70 jaar en heeft voor al die jaren een Nederlander van het jaar geselecteerd. Ik leverde een bescheiden bijdrage aan deze productie, met portretjes van Willem Drees (1957), Loe de Jong (1960), Piet de Jong (1970) en Hans van Mierlo (1994). In 1957 werd de AOW ingevoerd, en Drees had daar de basis voor gelegd. In 1960 begon Loe de Jong aan zijn tv-serie ‘De Bezetting’ over Nederland en de Tweede Wereldoorlog, die het Nederland zelfbeeld veranderde en waarmee De Jong – zijns ondanks – de basis legde voor het Goed en Fout in Nederland dat veertig jaar de nationale moraal beheerste. Premier Piet de Jong had een rechts imago, maar voerde overwegend links beleid en moest toch weg omdat hij niet links genoeg zou zijn. En Hans van Mierlo van D66 had in 1994 zijn finest hour: een ‘paars’ kabinet, zonder CDA.

• Zo is ontmoedigen van asieltoestroom zinloos
VVD-fractieleider Halbe Zijlstra wil Nederland soberder maken voor asielzoekers, ook als middel om zo de toestroom te verminderen. Maar zijn partijleider, premier Mark Rutte, is samen met bondskanselier Angela Merkel en de Brusselse topman Jean-Claude Juncker nou juist bezig om alle asielzoekers die naar de Europese Unie komen door Brussel te laten verdelen. Dan maakt Brussel uit wie waar heen gaat en heeft de asielzoeker dat maar te accepteren. De plannen van Zijlstra zijn dus zinloos als de plannen van Rutte werkelijkheid worden (en die werkelijkheid is al begonnen).
Lees mijn artikel uit weekblad Elsevier via Blendle

• De islamisering van Nederland is vooral zelfislamisering
In 2007 schreef ik een omslagverhaal in Elsevier over de islamisering van Nederland. Wat blijkt? Nederland islamiseert vooral zichzelf, door het land bij voorbaat aan te passen om te voorkomen dat moslims boos worden, door stiekem moskeeën te subsidiëren en door zoete broodjes te bakken met islamitische dictaturen. Voor Elsevier schreef ik nu een update. Hoe verliep het verder met de zelfislamisering van Nederland? Met een lange lijst voorbeelden, een overzicht van de jihadi’s van de afgelopen jaren en een overzicht van de islamisering van andere westerse landen.
Lees hier, via Blendle

• Geloof ze niet, de krantenkoppen die beweren dat asielimmigratie profijtelijk is
Kranten berichten gretig, dat asielimmigratie heus heel profijtelijk is. Daarbij wordt verwezen naar rapporten van de OESO, IMF en Wereldbank. Maar dat schrijven die instellingen helemaal niet. Ze schrijven dat de nadelen onder zeer bijzondere omstandigheden misschien niet al te nadelig hoeven te zijn. Als, dan zou, misschien, eventueel, op termijn, het mee kunnen vallen. Voor Nederland heeft dat echter nog nooit gegolden.
Lees mijn column in Elsevier hier, via Blendle

cover_juist_22-2015• De emancipatie is nog maar net begonnen
Tot een halve eeuw geleden telden vrouwen in Nederland maar matigjes mee, al helemaal als ze gehuwd waren, en moeder bovendien. Dat werkte nog lang na, ook in de hoofden van de moeders en hun dochters. Maar inmiddels zijn vrouwen hoger opgeleid dan mannen en verdienen jonge vrouwen meer dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Het rolmodel van de thuiszittende moeder is vervangen door het rolmodel van de werkende moeder. Daarover gaat mijn omslagartikel in het oktobernummer van maandblad Elsevier Juist. Een verrassend verhaal, getuige de eerste reacties.
Lees het hier, via Blendle

• We hebben de portemonnee uit handen gegeven
De Tweede Kamer wordt gezien als het hart van de Nederlandse democratie. Maar diezelfde Tweede Kamer heeft drie jaar geleden voor honderd miljard euro aan geld en garanties in handen gesteld van noodfondsen waarmee problematische eurolanden kunnen worden gered. We hebben er niets meer over te vertellen als Nederland, want als de nood aan de man komt kan de Nederlandse regering worden overstemd, bij besteding van dat geld. En de Kamer? Die hoeft alleen maar te worden geïnformeerd.
Lees het hier, via Blendle

• Het Nederlandse beleid van de voldongen feiten
Wat heeft Nederland eigenlijk nog wel over zichzelf te vertellen? Eind september verbond premier Mark Rutte zich in New York namens Nederland aan nieuwe Global Goals van de Verenigde Naties. Het zijn doelstellingen waar Nederland zich tot 2030 aan te houden heeft, op het gebied van bijvoorbeeld ontwikkelingshulp en duurzaamheid. Maar is daar enig publiek debat gevoerd? In de Tweede Kamer in ieder geval niet. Daar spraken slechts 6 Kamerleden er even over met minister Lilianne Ploumen van ontwikkelingshulp. En dat was het dan.
Lees hier, via Blendle

• De illusie van de hoog opgeleide asielzoeker
Weken achtereen werd het er bij de Nederlanders ingedramd: de Syriërs die nu zo massaal het land binnenstromen, dat zouden hele andere asielzoekers zijn dan de vorige. Het bontst maakte Gerard Bakker het. Hij is directievoorzitter van het COA, het asielbedrijf van de Nederlandse overheid. Volgens Bakker is een derde van de nieuwe asielzoekers afgestudeerd aan de universiteit. Maar ook na weken aandringen kreeg ik van het COA nog steeds geen antwoord op de vraag hoe Bakker aan die cijfers komt.

• Te mooi om waar te zijn
Gerard Bakker, directievoorzitter van asielorganisatie COA, beweert dat de asielzoekers uit bijvoorbeeld Syrië die nu massaal naar Nederland komen ‘een verrijking’ voor Nederland kunnen zijn. Volgens hem is namelijk een derde afgestudeerd aan de universiteit. Dat is te mooi om waar te zijn. En als het al waar zou zijn, mag getwijfeld worden aan de betrouwbaarheid van de diploma’s. En dan nog: taalproblemen en andere aansluitingsproblemen op de Nederlandse samenleving maken het ook voor hoogopgeleiden lastig om in Nederland aan (passend) werk te komen.

• Kabinet schuift hete aardappel van de asielzoekers voor zich uit
Het kabinet trekt dit jaar maar 400 miljoen extra uit voor de extra toestromende asielzoekers, terwijl de instroom vermoedelijk minstens verdubbelt, vergeleken met vorig jaar. Alleen voor dit jaar zit er dan al een gat van een half miljard in de begroting. Dan denkt het kabinet ook nog, dat de instroom volgend jaar terugzakt naar het niveau van volgend jaar. Premier Mark Rutte wuift de zorgen weg: de asielstroom gaat volgens hem altijd wat op en neer. En als er meer geld nodig is, dan gaan we dat betalen zegt hij. Maar waarvan?
Lees mijn artikel in Elsevier hier via Blendle

• Politiebonden regeren de politie (en verdienen ze echt te weinig?)
Al een half jaar maken de politievakbonden de dienst uit bij de politie. Zij bepalen met hun acties wat de prioriteiten zijn en veroorzaken zelfs ordeproblemen die ze normaliter horen te bestrijden. Het is de vraag of het niet een vorm van muiterij is, strijdig met de rechtsstaat. Het is ook de vraag of hun salariseisen wel zo terecht zijn.
Lees mijn column in weekblad Elsevier via Blendle

Cover Elsevier 15-09-15• Na ‘de beelden’: Nederland wordt harder en armer
Beelden zorgden deze zomer voor heftige collectieve emoties over migratieleed aan de grenzen van Europa. Maar er zijn ook de andere beelden: die van massaal oprukkende migranten, richting Duitsland, Zweden en ook Nederland. Het effect van die laatste beelden wordt minder besproken, maar zorgt evenzeer voor sterke emoties. Bij ouders van jonge kinderen bijvoorbeeld, die zich afvragen in wat voor land hun nakomelingen gaan opgroeien. Voor weekblad Elsevier schreef ik een prognose voor 2025: de effecten van een mogelijk aanhoudende stroom migranten uit Afrika en Azië op Nederland.

• Moet dat wel, de sleutel van Nederland aan Brussel geven?
In crisissituaties worden in Brussel eerst alle bestaande afspraken opgeschort. Maar het eind van het liedje is dat er steeds weer nieuwe bevoegdheden naar Brussel gaan. Zo ging dat met de eurocrisis, zo gaat dat nu met de migratiecrisis. De Europese Commissie eist het recht op migranten over Europa te verdelen. Ik geef in Elsevier drie redenen, waarom Nederland daar tegen moet zijn.
Lees hier, via Blendle

• De kabinetten-Rutte: rem er op in de crisis, gas geven als het beter gaat
We zouden het bijna vergeten, maar drie jaar geleden viel het eerste kabinet-Rutte, omdat gedoogpartner PVV naar het oordeel van VVD en CDA te weinig haast wilde maken met het naar Brussels voorschrift verlagen van het begrotingstekort, onder het plafond van 3 procent. Diederik Samsom van de PvdA wilde destijds ook niet meedoen aan die Haagse tekort-obsessie, die wel gedeeld werd door D66, ChristenUnie en GroenLinks. Samsom voorspelde: er wordt nu even een sprint gemaakt onder die 3 procent en daarna gaan ze ‘plat op de mat’. Vervolgens deed Samsom daar zelf aan mee. In de haast om Brussel te bedienen werd eerder wel de crisis in Nederland verdiept. En nu – er zijn verkiezingen in aantocht – laat het kabinet van Rutte en Samsom het tekort weer oplopen, hoewel Europese afspraken ook verlangen dat het naar nul moet.

• Wie zijn dat toch, die ‘Europese elites’?
Fanatieke liefhebbers van ‘meer Europa’ noemen iedereen die hen in de weg loopt ‘populist’ of ‘extremist’ – en dat is niet complimenteus bedoeld. Omgekeerd hebben tegenstanders van invloedrijke eurofielen het over ‘de Europese elites’ die hun zin steeds maar weer doordrijven. Maar wie zijn dat eigenlijk, ‘de Europese elites’.

• Een surrealistisch gesprek, met Sylvana Simons
Het televisieprogramma WNL Opiniemakers nodigde mij uit om met tv-presentator Sylvana Simons in debat te gaan over kritiek van een comité van de Verenigde Naties op Nederland, dat te weinig zou doen tegen racisme. Het werd een merkwaardig gesprek. Over vrouwenquota, bijvoorbeeld. En over winter op Schiphol.
Kijk dit tv-debatje hier terug (begin op 16.30 minuten)

• Ahmed Aboutaleb heeft weinig oog voor de democratie
De burgemeester van Rotterdam was te gast in Amsterdam, waar hij de H.J. Schoo-lezing hield. Daar pleitte hij voor een kanteling van de macht: die kan beter niet bij de nationale staat (‘Den Haag’) blijven, maar in handen van de grote steden komen. Naar zijn idee houdt de staat de vooruitgang maar tegen. Aboutaleb lijkt nauwelijks te beseffen, dat hij eigenlijk ook pleit voor erosie van de democratie.
Lees hier de versie die ik voor weekblad Elsevier schreef (via Blendle)

• De schaduw van de Tweede Wereldoorlog blijft boven het migratiedebat hangen
In mijn column kom ik terug op het proefschrift van de Amsterdamse antropoloog Jan van de Beek, dat hij vijf jaar geleden publiceerde. Van de Beek vroeg zich af, hoe het toch kwam dat er toch zo weinig (economisch) onderzoek was naar de gevolgen van migratie naar Nederland. Dat werd hem door menige collega aan de Universiteit van Amsterdam niet in dank afgenomen: ‘Of hij misschien extreemrechts was?’ Er was al weinig economisch onderzoek uit angst dat het tot stigmatisering van immigranten zou leiden, maar ook omdat er nauwelijks een onderzoeker die zich er aan waagde, uit angst met de nek te worden aangekeken. En toen Van de Beek wilde onderzoeken hoe dat toch kwam trof hem juist dat lot. Zou Hitler inmiddels wel uit het migratiedebat zijn verdwenen?
Mijn column uit Elsevier hier via Blendle

• Waarom stemmen allochtonen op Geert Wilders?
Nog zo’n onderwerp waar onderzoekers zich zelden aan wagen. Toen ik er een Nederlandse wetenschapper die gespecialiseerd is in de achtergrond van kiezers van anti-immigratiepartijen naar vroeg bleef ook na aandringen een antwoord uit. Maar er is best wat anekdotisch materiaal, en een enkel bescheiden onderzoekje waaruit blijkt dat lang niet alle allochtonen Wilders een gevaar, maar juist als een oplossing zien. En er is het Nationaal Kiezersonderzoek naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Toen stemde 10,3 van de autochtonen op Wilders’ PVV. Onder niet-westerse allochtonen waren het er verhoudingsgewijs meer: 11,8 procent.
Lees mijn artikel uit weekblad Elsevier via Blendle

• Mentaliteitskloven in Europa
De Franse minister Macron zegt het nu zelf: bij het redden van euroland Griekenland wordt Europa verscheurd door culturele breuklijnen: tussen katholicisme en protestantisme, in dit geval. In de september-editie van maandblad Elsevier Juist schets ik een hele reeks religieuze, culinaire en andere breuklijnen. De Europese Unie gaat daar aan voorbij of probeert die weg te poetsen. Het zal niet lukken.
Lees mijn artikel (met veel kaartjes) via Blendle.

• Kabinet-Rutte klungelt maar wat aan met immigratie
Bij terugkeer van zomervakantie ging het kabinet niet alleen uitwaaien op het strand, maar ook brainstormen. Daar werd besloten dat een ‘taskforce’ van bewindslieden zich gaat werpen op nieuw beleid voor asielzoekers en andere immigranten. Wat minister Lilianne Ploumen en de fractievoorzitters van de regeringspartijen daar over te zeggen hebben is alvast weinig vertrouwenwekkend.
Lees mijn reactie in Elsevier hier via Blendle

• Het CDA laat zich niet meer de maat nemen over Europa
Het CDA is traditioneel erg gevoelig voor moralistisch getoonzette verwijten uit eigen kring en van buiten. Eerder verkrampte het CDA steevast bij het verwijt waar ‘het sociale gezicht’ was gebleven. En nu krijgt CDA-leider Sybrand Buma – nadat zijn fractie tegen weer een hulppakket voor Griekenland stemde – het verwijt dat het CDA van zijn Europese geloof zou zijn gevallen. Maar eigenlijk betoont het CDA zich met dit stemgedrag aardig consistent.
Lees mijn artikel uit Elsevier hier via Blendle

• Geld voor Griekenland wordt gepresenteerd als medicijn tegen alle kwalen
Voorstanders van voortgaande miljardenhulp voor Griekenland grijpen naar wel hele opvallende redenen. Het is nodig omdat anders onze AOW niet meer betaald kan worden of Rotterdamse havenarbeiders werkloos worden, zegt de PvdA. Het is nodig om China en Poetin buiten de deur te houden, zegt D66. Het is in het belang van Nederland, zegt premier Rutte.
Lees mijn column uit Elsevier hier via Blendle

Elsevier cover• 13 Misverstanden over migratie (de ene vluchteling is de andere niet)

Voor weekblad Elsevier schreef ik het omslagverhaal, waarin allerlei mythes over asielzoekers, Hardvochtig Nederland en Fort Europa worden opgeklaard. Waarom asielzoekers juist naar Europa komen, en vervolgens als asielzoeker – maar eigenlijk als economisch migrant – naar Noord-Europa trekken. En waarom Saoedi-Arabië vorig jaar maar 561 vluchtelingen toeliet.
Hier via Blendle

• D66 nam macht in Amsterdam over en nu moet Asscher op het matje
Na een eeuw werden de sociaal-democraten vorig jaar onttroond in Amsterdam. D66 werd de grote winnaar. Op de achtergrond formeerden Alexander Pechtold en Emile Roemer mee, en zo ontstond er een college van B en W van D66, SP en VVD. Volgens Pechtold smaakt dit naar meer, wellicht ook in Den Haag. Maar eerst willen de nieuwe machthebbers in Amsterdam afrekenen met de vorige. Over enkele weken moet vice-premier Lodewijk Asscher, eerder als plaatselijk PvdA-leider de onderkoning van Amsterdam, op het matje komen bij een raadsenquête over de financiële warboel in de hoofdstad.
Lees hier, via Blendle

• Achter de lobby om cash geld af te schaffen schuilt een dubieuze missie
Banken, politici en economen ijveren voor het volledig afschaffen van baar geld. Vertrouw het niet. Als het er wekelijk van komt, wordt de mensheid een willoos wezen, als was in de handen van banken en overheden.
Lees het hier, via Blendle

Nederland struisvogelt wat af, met de dubbele nationaliteit

Mijn essay uit Elsevier, nu ook via Blendle
Rutte2: eerst afknijpen, nu potverteren
Mijn artikel uit Elsevier, nu ook via Blendle
Duitsland weer oppermachtig in Europa? Welnee, nog steeds bedeesd.
Mijn artikel uit Elsevier nu ook via Blendle
Migratiebeleid op basis van aangrijpende beelden leidt tot chaos
Mijn commentaar uit Elsevier nu ook via Blendle
De BRIC-landen stagneren. En bij ons is het zo beroerd nog niet.
Mijn column uit Elsevier nu ook via Blendle

• Lobbycratie NL, gesprek met Erik de Vlieger (via YouTube)
Tien jaar geleden stemden de Nederlanders de Europese Grondwet weg. In die dagen muntte ik het begrip ‘Lobbycratie’. De Nederlandse democratie is doortrokken van officiële en stilzwijgende invloed van bedrijven, organisaties en pressiegroepen. Nadien schreef ik er zo nu en dan over. Over de Eerste Kamer bijvoorbeeld, waarin veel politici zitten die van beroep lobbyist zijn en van wie je je kunt afvragen of ze wel altijd volksvertegenwoordiger zijn. Het programma ‘Café Weltschmerz’ van de Amsterdamse omroep Salto maakt nu een serie over Lobbycratie NL. In de eerste aflevering wordt ik geïnterviewd door Erik de Vlieger.
De video (35 minuten) is een hitje aan het worden op YouTube.

• Grenzen doen er wel degelijk toe
Het getuigt van een bizar idee van logica: activistische ‘migratiedeskundigen’ van de universiteiten van Maastricht, Nijmegen en Amsterdam die pleiten voor het openzetten van de grenzen van Europa omdat het toch niet lukt iedereen buiten te houden. De feiten gaan trouwens toch al te gemakkelijk op de loop bij aangrijpende beelden van migranten.

• De landen van de toekomst zijn dat misschien niet
Kort na de eeuwwisseling bedacht een functionaris van Goldman Sachs de afkorting BRIC: Brazilië, Rusland, India en China zouden de economische wereldmachten van de toekomst worden. En nu? Brazilië en Rusland verkeren in recessie, in China tuimelen de beurzen en alleen India doet het redelijk. En de landen van de Europese Unie zijn nog steeds veel welvarender dan de BRIC’s. Tijd voor wat meer zelfvertrouwen op het oude continent.

• Duitsland is gewoon nog altijd een bedeesd land
Er wordt al te vaak al te gemakkelijk gedaan alsof Duitsland de macht weer aan het grijpen is in Europa. In werkelijkheid is Duitsland nog altijd doortrokken van schuldgevoel over de Tweede Wereldoorlog – en anders zijn er wel andere landen die Duitsland aan het oorlogsverleden herinneren. Zelfs bij het redden van de euro gedraagt Duitsland zich zeer terughoudend, bang ook om voor machtsbelust door te gaan. En wie betaalt de rekening? Nog steeds Duitsland.

• Struisvogelen over dubbele nationaliteit
In Elsevier staat een uitgewerkte versie van mijn verhaal over misvattingen over dubbele nationaliteit. De korte, gratis toegankelijke, versie staat in de vorige Wynia’s Weekbrief.

• Eerst afknijpen, nu potverteren
Het kabinet-Rutte gaat dit jaar heel anders naar Prinsjesdag dan voorgaande jaren. Toen waren er de bezuinigingen en lastenverzwaringen, nu worden de teugels gevierd. Toen werd de economie in crisis verder afgeknepen en nu het beter gaat krijgt de economie een bestedingsimpuls van 5 miljard. VVD en PvdA bereiden zich dan ook voor op verkiezingen in 2017.

• De EU komt naar u toe in 2016
Mijn Elsevier-verhaal nu ook te lezen via Blendle.

• Willen wij dat wel, de totale euro?
Mijn column in Elsevier nu ook via Blendle

• Nederland struisvogelt wat af met dubbele nationaliteit
Eerst deed Nederland net of het er niet toe deed, dat nieuwe Nederlanders bijvoorbeeld ook nog de Turkse of Marokkaanse nationaliteit mochten houden. Daar denken Turkije en Marokko heel anders over. Nu is de tweede nationaliteit door minister Ronald Plasterk ook nog uit de bevolkingsadministratie geschrapt. Misschien denkt de minister dat de dubbele nationaliteit van 1,3 miljoen Nederlanders daarmee ook weg is, maar dat is natuurlijk niet zo.

• Rutte wordt EU-voorzitter, dus kabinet mag niet vallen
Het zoemt al een tijdje rond in Den Haag: dat het kabinet niet mag vallen, omdat Nederland anders te kijk staat als het begin volgend jaar voorzitter van de Europese Unie is. Dat komt Rutte niet slecht uit, dat er zo over gedacht wordt. Alle EU-bijeenkomsten zijn begin volgend jaar trouwens in Amsterdam, ook het culturele programma van 4 miljoen euro.

• Willen wij dat wel, de totale euro?
De Griekse crisis is tijdelijk bezworen. Allerlei politici en bureaucraten grijpen de gelegenheid aan voor pleidooien om voor het verder stutten van de euro een euro-regering, Europese belastingen, Europese staatsschulden en wat dies meer zij in het leven te roepen. De totale centralisering van de eurozone, kortom. De drijvers achter dit proces gedragen zich als gokkers die hun verlies goed willen maken. Of als wandelaars: de weg kwijt, maar koppig doorlopend op de doodlopende weg.

• Journalistenforum bij BNR Nieuwsradio
Al sinds de eeuwwisseling werk ik regelmatig mee aan programma’s van BNR Nieuwsradio, als debater en (eerder) als columnist. Sinds begin dit jaar neem ik deel aan het Journalistenforum van BNR. Luister hier naar de aflevering van 4 augustus 2015, gepresenteerd door Roelof Hemmen en met Liesbeth Staats (Brandpunt) en Rennie Rijpma (AD). Onderwerpen: de (bijna-)ramp in Alphen aan den Rijn, Duitse journalisten gepakt voor primeur over geheime dienst en de politie-acties. En: waarom willen Afrikanen in Calais per se naar Engeland?

• Zwem niet in de fuik van Erdogan
Mijn Elsevier-commentaar staat nu ook op Blendle.

• Bazen denken vooral aan zichzelf als ze bedrijven overnemen
Mijn Elsevier-column hier op Blendle.

• Erdogan betrekt Navo bij zijn binnenlandse machtsgreep
De Turkse president Erdogan is al bijna 14 jaar aan de macht en steeds meer machtsbelust. Hij wil een soort Poetin-model voor zichzelf creëren. Maar daarvoor had hij idealiter een tweederde meerderheid moeten behalen bij de verkiezingen van begin juni. Dat mislukte. Sterker nog: hij verloor de absolute meerderheid in het parlement. Als de Navo niet oppast, wordt het westerse bondgenootschap meegesleept in Erdogans poging alleenheerser in Turkije te worden.

• Franse president Hollande stapelt fout experiment op het vorige
De eurocrisis is ruim vijf jaar oud en steeds weer zijn er Europese leiders en technocraten die de crisis proberen aan te grijpen om de macht in Europa verder te centraliseren. Griekenland had nog maar net een nieuwe lening van 86 miljard euro toegezegd gekregen, of de Franse president Hollande deed een duit in het zakje: een euro-regering, een euro-parlement, een euro-begroting. Het is het stapelen van een nieuw experiment op de volgende mislukking. Ik werd daarover geïnterviewd op Radio 1.

• Ongelijkheid is niet de oorzaak van jihadisme
Jihadisten trekken niet ten strijde omdat ze arm zijn, of geen kansen krijgen in westerse landen. Veel islamitische terroristen zijn niet arm of slecht opgeleid. En de meeste terroristen komen niet uit Europa, maar uit landen als Marokko en Turkije. Toch blijven politici, ook Nederlandse, vanuit misplaatst westers schuldgevoel proberen jihadgangers te begrijpen.

• CEO’s kopen andere bedrijven, op kosten van aandeelhouder
Het jaar 2015 wordt een recordjaar voor fusies en overnames. Ook Nederlandse bedrijven – Shell, Ahold – laten zich niet onbetuigd. Terwijl toch aangetoond is, dat in de meeste gevallen overnames mislukken. Ik citeer in mijn Elsevier-column recent onderzoek, waaruit blijkt dat overnames vaak het gevolg zijn van egotripperij van CEO’s. De aandeelhouders – en dat kunnen ook pensioenfondsen zijn – betalen de prijs.

• Wie had dat gedacht? Nederlandse staatsschuld blijft stijgen
Uit Den Haag, vooral uit het kabinet en de regeringsfracties, komt uitsluitend goed nieuws over de Nederlandse economie en de overheidsfinanciën. Waar we weinig over horen, is dat de staatsschuld ondertussen gewoon blijft doorstijgen. De overheidsschuld is sinds 2007 bijna verdubbeld. En de stijging ging onder de kabinetten-Rutte, ondanks bezuinigingen en lastenverhogingen. Tussen begin 2014 en begin 2015 liep de schuld weer met 20,7 miljard euro op. De naakte waarheid blijkt uit bijgaand bericht van het Europese statistiekbureau Eurostat.
Lees (gratis toegang) de laatste pagina van het bericht.

• Aboutaleb suggereert dat Wilders zijn ‘minder’ nooit heeft toegelicht
De Rotterdamse PvdA-burgemeester was te gast in het VPRO-programma ‘Zomergasten’ en vertelde dat zijn bejaarde (Marokkaanse) ouders angstig waren geworden door Geert Wilders’ omstreden ‘minder, minder, minder’ uitspraak. Wilders wordt daarvoor strafrechtelijk vervolgd. Maar Aboutalebs suggestie dat Wilders zijn oproep nooit heeft toegelicht of uitgelegd klopt niet.

• Gebroken beloftes, feitelijke onjuistheden
Premier Mark Rutte is niet de beste bron, als het gaat om het redden van de euro. Dan weer gaat het Nederland niets kosten, dan weer is het nodig voor de export – en dan weer niet. En Rutte trekt wel heel luchtig het boetekleed aan, als er toch weer miljarden naar Griekenland gaan.
Lees via Blendle

• Mark Rutte houdt wel erg vaak praatjes voor de vaak
Mark Rutte is nu bijna vijf jaar minister-president van Nederland. In die periode was hij steeds tegen hulp aan Griekenland, maar als die er toch kwam vertelde hij steeds weer dat het zo toch beter was. Volgens Rutte was de hulp aan probleemlanden als Griekenland ook nodig voor onze export, voor onze pensioenen en voor ons spaargeld. En het geld zou vast en zeker terugkomen. Over verbroken beloften, onjuiste argumenten en feitelijke onjuistheden.

• Als het over Griekenland gaat, gaat het over Frankrijk en Duitsland
De crisis over Griekenland markeert een nieuwe fase in de relatie tussen Frankrijk en Duitsland, en daarmee van de Europese eenwording. Sinds begin jaren vijftig domineerde Frankrijk de Europese integratie en uiteindelijk maakte Frankrijk de Duitsers ook hun munt afhandig. Maar de tijd schrijdt voort, de Duitsers laten zich steeds minder aanspreken op hun oorlogsverleden. Frankrijk wil de Grieken er koste wat kost bijhouden in de euro, maar in Duitsland is dat niet vanzelfsprekend meer. Het heden uit het verleden verklaard.
Lees het hier via Blendle

• Waar de meisjes zijn? Niet waar de jongens zijn
De steden – vooral de universiteitssteden – groeien, maar vooral aan de randen van het land loopt de bevolking terug. Het zijn vooral de meisjes en jonge vrouwen die daarvoor verantwoordelijk zijn. Zij doen het beter op school en studeren door, relatief veel jongens doen het slechter en blijven achter op het platteland. De gevolgen zijn opmerkelijk.
Lees hier via Blendle

• China is geen voorbeeld en was het ook nooit
De afgelopen weken stortten de Chinese beurzen in. Nieuwe crises zitten er aan te komen. Toen het jarenlang goed leek te gaan, werd het ondemocratische China verbijsterend vaak de lucht in geprezen, zowel door links als rechts. Maar het Chinese succes was altijd al een piramidespel, dat dreef op de aanvoer van plattelanders die goedkoop gingen werken in fabrieken, vooral aan de kust.
Lees hier via Blendle

• Eten, drinken en nachtbraken. Over vergaderen in Brussel
Lunchen tot middernacht, dineren tot het ochtendgloren. De manier waarop premiers, presidenten en ministers besluiten nemen die voor honderden miljoenen Europeanen van levensbelang zijn is eigenlijk te gek voor woorden.
Lees mijn relaas uit het zomernummer van maandblad Elsevier Juist hier via Blendle

• Ook president Hollande stapelt eurovlucht naar voren op de vorige vlucht
De Franse president Hollande heeft een plan gelanceerd voor een regering voor de Eurozone, met een parlement en een begroting. Andere Franse presidenten gingen hem daarin voor, evenals Brusselse bureaucraten. Maar de euro met teveel en teveel verschillende landen is al een reus op lemen voeten. Wie de reus nog verder belast, laat hem omkieperen.

• Grexit is ook een morele kwestie
Wie wanbeleid beloont, maakt immoraliteit tot de standaard. Dat kan natuurlijk, maar dan kunnen we meteen de zogenaamde waardengemeenschap Europese Unie afschrijven. En ‘solidariteit’ wordt een cynisch begrip.
Lees hier: De euro kan best zonder Griekenland (via Blendle).

• Euroland Griekenland kreeg al 62 miljard subsidie
Er wordt nogal eens vergeten dat Griekenland al voor het de euro kreeg de grootste subsidiespons van Brussel was. In 2000 werd besloten dat Griekenland tot de euro kon toetreden, omdat alles nu prima in orde was. Maar hoe gek: vanaf dat moment ging de jaarlijkse subsidiestroom aan Brussel van gemiddeld (na aftrek van contributie) 4,2 miljard euro per jaar gewoon door. Er gaat jaarlijks netto net zoveel geld van Nederland naar Brussel als van Brussel naar Griekenland.

• Tasjesverbod gaat de vissen niet helpen
Het plastic tasje is de nieuwe gloeilamp. Het verbod op gratis verstrekte tasjes is niet niet te handhaven symboolpolitiek. De plastic soep uit de oceanen komt helemaal niet uit de Europese Unie, en bestaat al helemaal niet uit plastic tasjes van hier. Het plastic waar vissen aan dood gaan komt uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika – of van de koopvaardij.
Lees mijn column uit Elsevier. Hier via Blendle.

• Zou het helpen, een wereld zonder grenzen?
In mijn column ‘De wereld is niet van iedereen’ viel ik de ‘migratiedeskundigen’ aan die de grenzen open willen gooien, omdat ze denken dat er dan geen migratieprobleem meer is. Het Reformatorisch Dagblad organiseerde een debat tussen mij en één van hen, de Amsterdamse hoogleraar Leo Lucassen.

• Mark Rutte gaat internationaal
‘Wat moet jij hier nou?’ vroeg de Amerikaanse president Obama toen hij premier Mark Rutte tegen het lijf liep bij een topconferentie van Amerikaanse staten in het midden-Amerikaanse Panama. Het bleef tot dusver merkwaardig onopgemerkt, maar Mark Rutte is op pad. Tot de Statenverkiezingen van 18 maart bleef de premier zoveel mogelijk op zijn post, in Den Haag. Maar sindsdien liet hij de meeste vrijdagse ministerraden voor wat ze waren (en de voorzittershamer aan Lodewijk Asscher). En Rutte is heus niet alleen weg – naar het buitenland – omdat het niet anders kan.
Lees hier mijn artikel uit weekblad Elsevier, via Blendle.

• Het had nog best wat kunnen worden met de euro
Alle muntunies tussen landen mislukken na verloop van tijd. Dus was het ook wachten, tot de euro in de problemen kwam. Toch had de Economisch Monetaire Unie – de euro dus – best een redelijke kans van slagen. Er was een stevig harnas opgetuigd, van voorwaarden voor deelname aan de euro tot afspraken voor als een land in de problemen kwam. Helaas zijn al vanaf het begin al die afspraken met voeten getreden. Al bij het begin in 1998 voldeed – op Luxemburg na – geen enkel land aan de toetredingsvoorwaarden. De euro had er dus eigenlijk helemaal niet kunnen komen.
Lees mijn column uit Elsevier via Blendle.

• Drugsterrorisme: Zwart geld en bruut geweld
Het Nederlandse drugsbeleid is al veertig jaar gestoeld op goede bedoelingen: harddrugs buiten de deur houden door softdrugs te gedogen. Als dat de volksgezondheid al helpt, dan is het wel desastreus gebleken voor veiligheid en rechtsstaat. De drugssector is een maffiose staat in de staat geworden, tot aan wijdverbreid drugsterrorisme toe.
Lees mijn commentaar over Narcostaat Nederland via Blendle.

• In de Haagse Lobby
In Den Haag pokeren politieke partijen en het kabinet over belastingen. Wie mag de eer opstrijken over lagere belastingen? Wie krijgt de schuld van hogere belastingen? En waarom zouden de milieubelastingen, toch al zo’n beetje de hoogste van Europa, nog verder omhoog moeten? In het radioprogramma De Haagse Lobby op Radio 1 werd ik er uitgebreid over ondervraagd. Daarna discussieerde ik met schrijfster Dorine Hermans en Tweede Kamerlid Kees Verhoeven over de vraag of het geen tijd wordt de koning belasting te laten betalen.

• Asscher luistert naar valse profeten
PvdA-minister Lodewijk Asscher gaat niet alleen over uitkeringen, maar ook over integratie van immigranten. Tot voor kort had hij ruzie met Turkije, omdat moskeeclubs uit die landen de Nederlandse Turken conservatief en Turksgezind houden. Asscher had ruzie met Marokko, omdat dat land weigert mee te werken aan het verlagen van Nederlandse uitkeringen daar. Maar plotseling lijkt alles koek en ei. De Turkse moskeeclubs – waaronder de grootste, die van de Turkse staat zelf – heten bij Asscher nu ‘bondgenoten’. En 45 Marokkaanse staatsimams mogen de Ramadan in Nederland opluisteren, zogenaamd om de ‘radicalisering’ in te tomen. Hier is iets geks aan de hand.
Lees mijn commentaar uit Elsevier hier (via Blendle).

• De pgb’s schiepen hun eigen klandizie
De Tweede Kamer liep te hoop tegen staatssecretaris Martin van Rijn, omdat nogal wat zorgverleners die uit pgb’s (persoonlijke zorgbudgetten) worden betaald op hun geld moeten wachten. Maar eerder was diezelfde Tweede Kamer het er zeer mee eens, dat de Sociale Verzekeringsbank eerst controleert of de betalingen wel terecht zijn. En daar is alle reden voor. Niet alleen werd er veel gefraudeerd met de pgb’s, de pgb’s groeiden ook tegen de klippen op, omdat veel patiënten die zich eerst zelf redden de kans op een pgb niet lieten lopen.
Lees mijn column uit Elsevier hier (via Blendle).

• Tips voor de onafhankelijke journalist
De afgelopen dagen werd een al wat ouder stuk van mijn hand – een lezing, eigenlijk – plotseling weer een hit op internet.
Lees het hier (gratis).

• Wie Rutte niet steunt is ‘onverantwoordelijk’ of ‘wegloper’
De coalitie van VVD en PvdA zit stil en verroert zich niet. De PvdA van Diederik Samsom tekent het eigen doodvonnis als die het kabinet zou laten vallen. VVD-leider Mark Rutte wil ook ongeschonden de Tweede Kamer-verkiezingen van 2017 zien te halen. Er is dan wel beloofd de belastingen te hervormen en te verlagen (VVD) of te verschuiven (PvdA), maar daar komen ze samen niet uit.
Rutte heeft een rookgordijn opgetrokken om de impasse in de coalitie te verbloemen. Hij draait de zaken om. Hij vindt dat CDA en D66 (maar ook GroenLinks en SP) zich ‘verantwoordelijk’ moeten tonen en buiten het zicht van de camera’s met de coalitie een deal moeten sluiten over het belastingplan en dat vervolgens in de Kamer moeten toejuichen. Maar als ze dat doen, worden ze de nieuwe gedogers, en wel tot 2017. Want wie gedoogsteun aan Rutte intrekt, die heet een ‘wegloper’.
Lees mijn analyse uit weekblad Elsevier hier via Blende.

• Defensie is een zeer onrendabele wapenhandel
In mijn column in weekblad Elsevier stel ik dat het uittrekken van nieuwe miljarden weinig zinvol is, als er niet eerst paal en perk wordt gesteld aan een al decennia aanhoudende praktijk bij Defensie: de modernste wapens inkopen en die – ongebruikt, nauwelijks gebruikt – met groot verlies weer verkopen. Ik noem onder meer de 57 panserhouwitsers die in het voorjaar van 2002 werden besteld en die een nieuw kabinet een paar maanden later al weer – vergeefs – probeerde door te verkopen. De kosten zijn inmiddels opgelopen tot een half miljard.
Lees mijn column via Blendle.

• Geld wilden ze, en een beetje snel
Het is mij gelukkig zelden overkomen, maar een enkele keer kun je een interessant verhaal niet kwijt, omdat de redactie van je medium andere dingen aan het hoofd heeft. Dat overkwam mij in de eerste maanden van 1992. Ik was in die dagen correspondent van het dagblad Het Parool in Brussel en kreeg een prachtkans om (samen met één andere verslaggever, van het persbureau Reuters) een week mee te reizen met de vice-president van de Europese Commissie, Frans Andriessen, die namens ‘Europa’ poolshoogte kwam nemen in de voormalige, pas uiteengevallen Sovjet-Unie.
De reis ging via Wit-Rusland, Oekraïne en Oezbekistan naar Kazachstan. Overal zaten de apparatsjiks die daar eerder de Communistische Partij hadden geleid te doen alsof ze plotseling democraten en liberalen waren geworden. Van de Europese eenwording, daar hadden de nieuwe oude dictators niet zo’n idee. Toen bleek dat Andriessen geen geld had meegebracht, maar wel zat te zeuren over zulke zaken als mensenrechten, nam de belangstelling voor de bezoekers uit ‘Europa’ al snel af.
Later zou blijken dat niet alleen de nieuwe Russische leiders, maar ook hun evenknieën in de kleinere, voormalige Sovjet-republieken gewoon autocraten en oligarchen waren. De in 1992 nog nieuwe president van Kazachstan, Nursultan Nazarbajev, zit er trouwens nog. Zijn familie runt het land en de economie. En nog steeds werkt hij nauw samen met Moskou, nu het Moskou van Poetin.
Door een rare speling van het lot is mijn reportage over die toch beste opmerkelijke reis van Brussel naar het Wilde Oosten nooit verschenen. Dienstdoende redacteuren van Het Parool in Amsterdam mompelden dat er net nog iemand van de redactie in Rusland was geweest. Je kunt dan wel met deuren slaan, maar dat is op zo’n afstand ook niet echt effectief.
Lees daarom mijn reisverhaal uit 1992, net gepubliceerd in het maandblad Elsevier Juist van juni, via Blendle.

• Asscher luistert naar valse profeten
PvdA-minister Lodewijk Asscher gaat niet alleen over uitkeringen, maar ook over integratie van immigranten. Tot voor kort had hij ruzie met Turkije, omdat moskeeclubs uit die landen de Nederlandse Turken conservatief en Turksgezind houden. Asscher had ruzie met Marokko, omdat dat land weigert mee te werken aan het verlagen van Nederlandse uitkeringen daar. Maar plotseling lijkt alles koek en ei. De Turkse moskeeclubs – waaronder de grootste, die van de Turkse staat zelf – heten bij Asscher nu ‘bondgenoten’. En 45 Marokkaanse staatsimams mogen de Ramadan in Nederland opluisteren, zogenaamd om de ‘radicalisering’ in te tomen. Hier is iets geks aan de hand.
Lees mijn commentaar uit Elsevier hier (via Blendle).

• De pgb’s schiepen hun eigen klandizie
De Tweede Kamer liep te hoop tegen staatssecretaris Martin van Rijn, omdat nogal wat zorgverleners die uit pgb’s (persoonlijke zorgbudgetten) worden betaald op hun geld moeten wachten. Maar eerder was diezelfde Tweede Kamer het er zeer mee eens, dat de Sociale Verzekeringsbank eerst controleert of de betalingen wel terecht zijn. En daar is alle reden voor. Niet alleen werd er veel gefraudeerd met de pgb’s, de pgb’s groeiden ook tegen de klippen op, omdat veel patiënten die zich eerst zelf redden de kans op een pgb niet lieten lopen.
Lees mijn column uit Elsevier hier (via Blendle).

• Tips voor de onafhankelijke journalist
De afgelopen dagen werd een al wat ouder stuk van mijn hand – een lezing, eigenlijk – plotseling weer een hit op internet.

• De nieuwe WAO-crisis zit er aan te komen
Tien jaar geleden leek eindelijk het gevaar afgewend dat Nederland een miljoen uitkeringen zou tellen vanwege arbeidsongeschiktheid. Maar als je even niet oplet, loopt de teller weer op. Strenger bijstandbeleid zorgde voor een kwart miljoen Wajong’ers. En binnenkort zorgt de verhoging van de pensioenleeftijd voor een nieuwe instroom van arbeidsongeschikten. Het miljoen arbeidsongeschikten is weer in beeld.
Lees hier mijn column uit Elsevier, via Blendle.

• Miljardenlobby voor schaap met vijftien poten
Rusland en het Midden-Oosten zorgen voor nieuwe waakzaamheid. Wat kunnen we nog, met onze kapotbezuinigde Defensie? Maar voordat de door Defensie en Buitenlandse Zaken ingezette lobby voor meer geld zijn zin krijgt, is het wel zo nuttig eerst eens te kijken wat we voor de Nederlandse buitenlandse veiligheid eigenlijk nodig hebben. Lukraak met geld smijten heeft immers geen enkele zin. Bovendien werd Defensie de afgelopen jaren al te vaak ingezet voor zaken die niets met de veiligheid van Nederland van doen hebben.
Lees mijn column uit Elsevier via Blendle.

• De taxiwereld kan wel een beetje ontregeling gebruiken
Eerst was de taxi-wereld volledig dichtgeregeld en deugde de service niet. Daarna kwam de liberalisering, die soms leidde tot chaos. Nu is er de dreiging van Uber en UberPop en wil het kabinet verdere deregulering. Die kant moeten we op.
Mijn commentaar uit Elsevier hier via Blendle.

• Hoe duurzaam is de kosmopoliet?
Veel betrokken wereldburgers vliegen de wereld over, soms ook om vrijwilligerswerk te doen of de biodiversiteit te dienen. Maar hoe zit het eigenlijk met de ecologische voetafdruk van de progressieve jetsetter? Wie natuur, milieu en klimaat niet wil belasten kan beter thuisblijven.
Lees mijn essay uit maandblad ElsevierJuist hier, via Blendle.

• Ontwikkelingshulp helpt ook al niet tegen bootjesmigratie
Premier Mark Rutte denkt dat ontwikkelingshulp helpt om Afrikaanse migranten te bewegen thuis te blijven, in plaats van veel geld te betalen en grote risico’s te lopen met een reis naar Europa. Dat berust op een denkfout. Volgens zijn partij zorgt hulp niet voor economische groei en dus ook niet voor werk. En als het wel zou helpen, verschaft het arme Afrikanen juist het geld om de oversteek te wagen.
Lees mijn column uit weekblad Elsevier hier, via Blendle.

• Emigratie is lucratieve handel, altijd geweest
Wie mocht denken dat het uniek is, dat stammen, milities, maffiosen en overheden – corrupt of niet – beter worden van emigratie via Libië en Turkije heeft het fout. In mijn column in Elsevier van deze week schets ik hoe ook Nederlandse zakenlieden en overheden in de 19e en de 20ste eeuw hun landgenoten het land uitwerkten om er beter van te worden of de economie een handje te helpen.

• Je kunt een crisis bezweren, maar daarom is ‘ie nog niet weg
VVD en PvdA vonden een onnavolgbare bezweringsformule om hun onderlinge meningsverschillen over de illegalenopvang te beslechten. Maar dat wil niet zeggen dat de cohesie in de coalitie terug is. Bovendien is er irritatie in de VVD over de samenwerking met de PvdA en de al te flexibele premier Mark Rutte.

• Nederland schaadt zichzelf met cijferijver
Het Centraal Bureau voor de Statistiek is ijveriger in het opsporen van economische activiteit dan in andere Europese landen het geval is. Nederlanders betalen daar een hoge prijs voor. Voor het kabinet-Rutte heeft het ook een voordeel: zo lijkt het of het beter gaat met de economie en de overheidsfinanciën.

• Halbe wilde niet nog eens voor Diederik door de pomp
Mark Rutte ging twee keer akkoord met het versoepelen van het illegalenbeleid. Eerst gunde Rutte Samsom het kinderpardon. Vervolgens trok Rutte het beboeten van illegalen in, nu in ruil voor wat minder nivellering. Maar alle illegalen onderdak verschaffen, dat ging VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra toch echt te ver. En verder verandert er weinig door de illegalendeal tussen VVD en PvdA.

• Rutte en Dijsselbloem houden burgers èn Brussel voor het lapje
Het kabinet moet voor 1 mei de hoofdlijnen van de begroting voor volgend jaar naar Brussel sturen. Maar kijk, hoe vreemd: in die begroting staat helemaal niet dat het kabinet van plan is de Groningse gaskraan deels dicht te draaien, en evenmin dat er lastenverlichting komt.
Lees hier mijn column uit Elsevier via Blendle.

• Brexit is drama voor Nederland
Philips-baas Frans van Houten dreigt zich terug te trekken uit het Verenigd Koninkrijk, als dat land uit de Europese Unie zou stappen. Dat is nogal aanmatigend, voor een bedrijf dat in het VK een betrekkelijk kleine werkgever is. Het is nogal prematuur, ook. Dat neemt niet weg dat het vooral voor Nederland heel vervelend zou zijn als het daadwerkelijk tot een ‘Brexit’ komt.
Lees hier mijn commentaar uit Elsevier via Blendle.

• Een smakeloos volksgericht
In de Tweede Kamer werd hoog van de toren geblazen en met afschuw gesproken over de immoraliteit van de bankiers van ABN Amro. Maar hoe moreel superieur waren die Kamerleden zelf eigenlijk? Ik gooi een steen in de morele vijver in mijn column in Elsevier.
Hier te lezen via Blendle.

• Niets ‘open en bloot’
Weinigen zullen het zich herinneren, maar als beginnend premier gaf Mark Rutte hoog op over de open en eerlijke regeerstijl die hij nastreefde. Inmiddels grijpt zijn kabinet herhaaldelijk naar gezochte argumenten om van alles geheim te houden.
Hier mijn commentaar uit Elsevier via Blendle.

• Het gevecht van Diederik Samsom voor zijn politieke leven
De PvdA is binnenkort in de Eerste Kamer slechts de zesde partij. Verwoed probeert de PvdA van Samsom zichzelf wat kleur op de kaken te bezorgen, met onder meer de crisis over de illegalenopvang tot gevolg. Het is niet voor het eerst dat Samsom juist bij afgewezen asielzoekers en andere illegalen hoog spel speelt en de VVD is er klaar mee.

• Wie anderen verwijt ‘factfree’ te zijn, moet wel de feiten kennen
Liesbeth van Tongeren, Tweede Kamerlid van GroenLinks, verweet columnist Martin Sommer van de Volkskrant ‘feitenvrij’ te zijn, omdat hij haar liefde voor gesubsidieerde windmolens niet deelt. Columnist Max Pam schoot Sommer te hulp. Een beetje geïnspireerd door deze controverse staat mijn twee jaar oude essay over de snelle opkomst en de snelle ondergang van het ‘factfree’-verwijt nu online.

• Gezellig, ook Albanië in de euro
Het ene probleemland er uit, terwijl er nieuwe staan te wachten. Terwijl Griekenland wankelt, worden nieuwe lidstaten van de Europese Unie en ook kandidaat-landen als Kosovo, Servië (en Turkije) nog steeds geacht hun best te doen om euroland te worden.
Mijn column uit weekblad Elsevier nu te lezen via Blendle.

• De week van ABN Amro, de commissarissen en Dijsselbloem
In het tv-programma WNL Vandaag blikte ik vooruit op weer een week ABN Amro, met commissarissen in een hoorzitting van de Tweede Kamer en een debat met minister Jeroen Dijsselbloem.

• Geldboom van Poelmann en Van den Ende heeft iedereen in de zak
De afgelopen kwart eeuw verwierf Boudewijn Poelmann, de bedenker van de Postcodeloterij, met medewerking van Joop van den Ende een onaantastbare positie in de wereld van loterijen en Goede Doelen. Om dat zo te houden hebben zij niet alleen BN’ers en Goede Doelen, maar ook politici en leden van de Koninklijke Familie aan hun zegekar weten te binden.
Mijn column uit Elsevier, hier te lezen via Blendle

• Top ABN Amro en kabinet-Rutte schaden samen belastingbetalers
Als ABN Amro alsnog naar de beurs gaat, is de kans groot dat de opbrengst lager wordt door de spanningen tussen de top van de staatsbank en PvdA-minister Dijsselbloem over de beloning van de directie. En dat terwijl de bank toch al miljarden minder gaat opbrengen dan die heeft gekost.

• Kamerleden zijn geen lijfeigenen van hun partij
Er is veel ophef over VVD’er Johan Houwers, die tegen de zin van de VVD terugkwam in de Tweede Kamer, door de VVD geroyeerd werd en noodgedwongen zijn eigen fractie begon. De VVD-top en PvdA-minister Plasterk willen dergelijke ‘zetelroof’ nu voorkomen. Maar volksvertegenwoordigers vertegenwoordigen het volk, niet hun partij.
Uit Elsevier, hier via Blendle.

• Gezellig, straks ook Albanië in de euro
Alsof probleemland Griekenland al niet voor genoeg problemen zorgt, worden nieuwe lidstaten van de Europese Unie verplicht zich in te zetten om ook toe te treden tot de groep van eurolanden. Dat zijn ook nog eens allemaal kandidaat-probleemlanden en – net als Griekenland – Balkanlanden bovendien.

• De ‘Geldboom’ van de Goede Doelen is een staat in de staat
Zo’n beetje alle Goede Doelen in Nederland hangen aan het infuus van het bedrijf Novamedia, dat een bijna-monopolie heeft op loterijen voor dergelijke bestemmingen. Die Goede Doelen lobbyen weer voor Novamedia. En zij niet alleen, BN’ers en politici ook.

• Hoe lang nog?
Het is goed denkbaar dat het kabinet na de verkiezingen voor de Eerste Kamer gewoon kan doorregeren. Toch is er wat veranderd, sinds de Statenverkiezingen. Voor 18 maart hielden de regeringspartijen zorgvuldig elkaars hand vast, maar sindsdien niet meer. Hoe erg is het eigenlijk, als het kabinet zou vallen?
Lees mijn reactie in weekblad Elsevier via Blendle.

• Rutte’s rubberen regeerstijl
Mark Rutte heeft het imago van een aimabele jongeheer. Maar hij is zeker ook een geraffineerd machtspoliticus. Het optimisme is zijn ideologie en zijn premierschap een doel op zich.
Lees mijn mini-portret van de premier via Blendle.

• Domme digitalisering is niet zuinig, maar duur
In mijn column in weekblad Elsevier beschrijf ik hoe managers in blinde adoratie modieuze digitaliseringen doorvoeren die hun organisatie of bedrijf juist op kosten jagen. Er is veel kantoorleed. Secretaresses worden ontslagen en hun dure bazen moeten hun werk er bij doen.
Lees deze column via Blendle

• De vooruitgang komt met gebreken
Dit essay uit maandblad Elsevier Juist gaat over een Publiek Geheim: Nederlanders zijn helemaal niet zo handig met computers en smartphones, maar durven het niet te laten blijken om niet te kijk te staan. En ook in dit stuk: digitalisering is vaak eerder achteruitgang dan vooruitgang.
Lees via Blendle

• Mogen parlementariërs betaald lobbyen?
In het ontbijtprogramma WNLVandaag reageerde ik op VVD-kamerleden die moesten opstappen. Maar waarom mogen Eerste Kamerleden eigenlijk, qua integriteit, wat Tweede Kamerleden niet mogen?

• D66 ging geleidelijk voor links verloren
Ten tijde van Hans van Mierlo was D66 doorgaans een bijwagen van de PvdA, al was de liefde nogal eenzijdig. Maar geleidelijk schoof D66 op en onder Alexander Pechtold wil D66 nog wel progressief zijn, maar niet meer links.
Lees mijn essay uit weekblad Elsevier via Blendle.

• Hoe publiek geld zomaar privégeld kan worden
Er verdween een miljard euro aan pensioengeld in een particulier vehikel en een half miljard aan werknemerspremies in een ander privéfonds. Wat gaat er gebeuren met de 10 miljard die de zorgverzekeraars aan premiegeld hebben opgepot?
Lees via Blendle mijn column uit weekblad Elsevier.

• Coalitie pocht ten onrechte. ‘Herstel’ komt niet door kabinet.
VVD en PvdA beweren dat de licht aantrekkende economie (goeddeels) te danken is aan het kabinetsbeleid. Het ‘herstel’ kwam er echter eerder ondanks dan dankzij het beleid het beleid van de kabinetten-Rutte.
Lees mijn reactie uit weekblad Elsevier via Blendle.

• Statenverkiezingen: klap voor links
Ik gaf, samen met Annabel Nanninga, meteen nadat de stemmen waren geteld, op de televisie commentaar op de uitslag van de Statenverkiezingen die doorwerken in de samenstelling van de Eerste Kamer.

• Olie of gas? Armoede en dictatuur
Het bezit van veel bodemschatten leidt lang niet altijd – of juist helemaal niet – tot Bruto Nationaal Geluk. Dat geldt voor een land als Nigeria, maar eigenlijk ook voor Nederland.
Lees mijn column uit weekblad Elsevier via Blendle.

• Dan moet Griekenland ook maar Schengen uit
Griekse bewindslieden dreigen de grenzen van Europa open te zetten, ook voor terroristen, als collega-eurolanden niet snel over de brug komen. Met degelijke dreigementen zit er niets anders op dat het land niet alleen de euro kwijtraakt, maar ook het vrij reizen.

• Ongelijkheid is niet de voedingsbodem voor jihadisme
Jan Peter Balkenende deed het al en Alexander Pechtold nu ook: het verzinnen van ‘voedingsbodems’ voor islamitisch terrorisme. Balkenende dacht dat ontwikkelingshulp zou helpen, Pechtold wil het met onderwijs.

• Gedoogbeleid zorgde voor Narcostaat, die leidde tot Teevendeal
Opstelten en Teeven zijn niet de eerste bewindslieden die moeten aftreden vanwege de bestrijding van drugscriminaliteit. Crimefighters hebben het lastig in gedoogland Nederland.
Lees mijn commentaar uit weekblad Elsevier via Blendle.

• Tot drie keer toe leed ijverig Nederland schade door euro
Zowel in 2003, in 2008 als in de jaren 2013-2014 was Nederland het braafste jongetje van de klas in Brussel, met aanzienlijke schade voor de Nederlandse economie tot gevolg.
Lees mijn column uit weekblad Elsevier via Blendle.

• ‘Sociale partners’ ondermijnen democratie
De lobby’s van vakbonden en ondernemers kunnen samen besluiten nemen tegen de wens van de parlementaire meerderheid en de kosten doorschuiven naar de burgers.

• De PvdA koerst af op een rol in de marge
Zeventig jaar lang was de PvdA een factor van belang in de Nederlandse politiek. Maar na de Statenverkiezingen van 2015 dreigt een jarenlange rol aan de zijkant.

• Ongelijkheid is geen voedingsbodem voor jihadisme
Jan Peter Balkenende deed het al, Alexander Pechtold doet het nu ook: ‘voedingsbodems’ verzinnen als vermeende bron voor islamitisch geweld.
Lees hier mijn commentaar uit weekblad Elsevier via Blendle

• Max Havelaar misbruikt de tere kinderziel
Organisaties als Max Havelaar gebruiken gemeenten en ook scholen om hun voortreffelijkheid aan de man te brengen. In werkelijkheid is de handel in keurmerken voor eerlijke handel niet zo eerlijk.
Lees mijn column in weekblad Elsevier via Blendle

• ‘Niet van deze tijd’ is onzin
Het kabinet-Rutte bedient zich voortdurend van de drogreden ‘niet van deze tijd’ om nieuw beleid aan de man te brengen. Wie geen beter argument heeft, heeft kennelijk geen argument.
Lees mijn essay in maandblad Elsevier Juist via Blendle

• Eerst viswinkels, nu een bordeel
De gemeente Amsterdam gaat nu zelf een bordeel exploiteren. Het is een uitvloeisel van beleid van voormalig wethouder Lodewijk Asscher, dat voortborduurt op honderd jaar socialistisch beleid in Amsterdam.

• Volkspartij zonder Volk
Bijna zeventig jaar was de PvdA een belangrijke machtsfactor in Nederland. Dat kan binnenkort zomaar voorbij zijn, en mogelijk voor langere tijd.
Lees mijn artikel uit weekblad Elsevier via Blendle

• Wet tegen laagbetaalde Polen helpt niet
Op aandrang van de vakbonden heeft het kabinet-Rutte een ingewikkelde wet gemaakt om te voorkomen dat Oost-Europeanen onder het minimumloon worden betaald. Het is de vraag of het werkt. De Nederlandse uitkeringen en minimumlonen zijn niet bestand tegen het vrije verkeer van arbeid in Europa.

• Hoe bonden en werkgevers de baas spelen
De ondernemerslobby VNO-NCW slikt een eis van de vakbonden van FNV om de ww weer te verlengen tot drie jaar, de vakbonden eigen arbeidsbureaus op te laten richten en de kosten bij de werknemers van Nederland neer te leggen.
Lees mijn commentaar in weekblad Elsevier via Blendle

• We hebben Griekse schuld al goeddeels cadeau gedaan
Er is de afgelopen jaren vaak geroepen dat de rest van de eurolanden de Griekse schuld moeten afstempelen. Verrassend: we hebben de Griekse schuld al voor 40 procent cadeau gedaan.

• Waarom zijn haatimams nodig voor ‘feestje’?
Dat het kabinet-Rutte visa verstrekt voor haatpredikers uit het Midden-Oosten is al gek. Maar nog gekker is het dat organisatoren steevast dergelijke sprekers als topattractie van feestelijke islamitische bijeenkomsten voor Marokkaanse Nederlanders uitnodigen.

• In Amsterdam begint de gemeente een bordeel
In mijn column in Elsevier beschrijf ik hoe socialistische wethouders in Amsterdam steevast probeerden onroerend goed in gemeentehanden te handen te krijgen en de middenstand te elimineren of te reguleren. Dat de gemeente nu een eigen bordeel begint past in honderd jaar geleden ingezet beleid.
Lees de column uit weekblad Elsevier, voor 29 cent via Blendle.

• Wie gaat het dichtdraaien van de Groningse gaskraan betalen?
Een jaar geleden werden de aardbevingen in Groningen elders in het land nog als Gronings gezeur gezien. Dat is nu wel voorbij. Maar hoe moeten de miljarden aan lagere aardgasbaten en hogere schadekosten worden gefinancierd? Het Groningse gas is een Haagse splijtzwam aan het worden.
Lees mijn artikel uit weekblad Elsevier voor 29 cent via Blende.

• Schatkist op orde? Belastingverhogingen terugdraaien!
Het Nederlandse begrotingstekort vliegt naar beneden, ook al omdat minister Dijsselbloem steeds minder rente hoeft te betalen. Tijd voor het kabinet om de 20 miljard aan belastingverhogingen terug te draaien.
Mijn commentaar uit Elsevier voor 29 cent via Blendle

• De staat wil maar niet afkicken van het Groningse gas
De Nederlandse staat voert al een halve eeuw wanbeleid door de Groningse bodem leeg te pompen en de opbrengst nogal roekeloos uit te geven. Over tien of vijftien jaar is het op, maar de staat kan maar niet afkicken van het Groningse gas.

• We hebben onze leningen aan Griekenland al lang afgestempeld
Er zijn nogal wat mensen die vinden dat landen als Nederland de noodleningen aan Griekenland moeten wegstrepen en Griekenland een nieuwe start moeten gunnen. Wat weinigen weten is dat we al veertig procent van die schuld hebben afgestempeld.
Lees mijn column uit Elsevier voor 29 cent via Blendle

• De deeleconomie? Dat is de nieuwe belastingontwijking!
Hoe hoger de belastingen, hoe aantrekkelijker het is om die belasting te mijden of te ontduiken. Ik poneer in deze column uit Elsevier de stelling dat de o-zo progressieve ‘deeleconomie’ in feite ook belastingontwijking is.
Lees de column voor 19 cent via Blendle