Wachten op Angela

Wynia's WeekWekelijks bericht ik op deze website over mijn laatste publicaties: columns, artikelen, video’s. Soms kunt u gratis doorlinken, soms moet u geregistreerd zijn om het doorgelinkte artikel te lezen. Wilt u automatisch per e-mail op de hoogte worden gehouden van Wynia’s Week? Vul uw e-mailadres in en u krijgt de bevestigingsmail.


europees gekeuvel• In Berlijn en Parijs wordt bepaald hoe het Nederland verder vergaat
De onvoltooide kabinetsformatie in Berlijn is bepalender voor Nederland dan de afgeronde Nederlandse kabinetsformatie. Als Angela Merkel samen met haar vermoedelijke coalitiepartner Martin Schulz achter de Franse president Emmanuel Macron gaat aanlopen, kan dat eindigen in een Verenigde Staten van Europa. In Nederland wil slechts een kleine minderheid dat. Maar premier Mark Rutte is halfhartig. Hij probeert in Brussel op het oog wel wat oppositie te voeren, maar wil vooral in het gevlij blijven bij Merkel en Macron.
Lees hier mijn artikel in de volgende editie van Elsevier Weekblad

jorritsma• Annemarie Jorritsma lobbyt ook in de Eerste Kamer
Het is heus niet zo makkelijk, dat werk van verslaggever. Neem nou Annemarie Jorritsma, zij en ik komen heus niet bij elkaar over de vloer, maar ik ken haar toch al wel een jaar of dertig. Ze was onder meer VVD-minister en laatstelijk burgemeester van Almere. Nu is ze voorzitter van de Eerste Kamerfractie van de VVD. Maar, zoals de meeste leden van de Eerste Kamer, heeft ook zij een ander beroep. En net als bij zoveel prominente leden van de Eerste Kamer is dat beroep: lobbyist.
Jorritsma’s hoofdbaan als lobbyist is het voorzitterschap van een private equity-lobbyclub. Dat zijn investeerders, dus. En laat Jorritsma nou net in de Eerste Kamer als VVD-fractievoorzitter publiekelijk opkomen voor investeerders als belanghebbenden bij de hoogst omstreden, zeer politieke afschaffing van de dividendbelasting. Oef!
Als de combi lobbyist en volksvertegenwoordiger al zou deugen (niet) dan deugt het zeker niet als Annemarie Jorritsma de kwestie van de dividendbelasting in de Kamer niet overlaat aan een fractiegenoot. Niet meer doen, Annemarie.
Lees mijn column: Wie weet hoe de hazen lopen, wint ook weer in 2018

wilders in moskou• Dom: niet naar Moskou lopen als je een hekel aan Brussel hebt
De artikelen die ik schreef voor het Kerstnummer van Elsevier Weekblad zijn nu ook te lezen via Blendle. Zoals ook dit verhaal, over Nederlanders met een fascinatie voor Moskou, door de eeuwen heen. Nu gaat Geert Wilders naar Moskou. Waarom toch?
Lees het hier

• Drie keer zoveel kinderen
Ook mijn artikel over bevolkingsgroei in Afrika staat op Blendle. Waarom overal ter wereld het aantal kinderen per vrouw afneemt, maar het ten zuiden van de Sahara maar niet opschiet. Met grote gevolgen: voor daar en voor hier.
Lees hier

• Winterwandeling naar welvaart
Mijn opgewekt getoonzette kerstcolumn staat ook op Blendle. Over wandelen in de Amsterdamse Houthavens. Alsof er nooit crisis is geweest.
Lees hier

• En dan nog dit…
Op de valreep van het nieuwe jaar moet van mijn hart dat 2017 het jaar van de schandpaal en het klikken was. Dat is niet alleen maar slecht. Mannen (mensen) die niet met hun fikken af kunnen blijven van kinderen, meisjes en vrouwen (of van andere mannen) en al helemaal als die van hen afhankelijk zijn, verdienen straf – publiekelijk desnoods. Maar in 2017 gebeurde er meer, in Nederland althans. Het was een echt klikspaanjaar.
Neem nou het klikken over GeenStijl. Die website had iets onaardigs, misschien wel iets smakeloos en suggestiefs over een mevrouw beweerd. Dat was voor een lange rij BN-dames en andere acteurs en tv-presentatoren reden om bedrijven op te roepen niet meer te adverteren in GeenStijl. Dat was dus een verzoek om een concurrerend medium kapot te maken. Het kan. Maar niet alles moet omdat het kan.
Ook in de Tweede Kamer werd het klikken als instrument ingezet, en dan vooral door coalitiepartijen en dan vooral tegen de kleinste oppositiepartij, Forum voor Democratie. Op het schoolplein zouden we gezegd hebben: durf je wel? Maar ja, het kleintje uit de eerste klas had kennelijk een te grote mond tegen de jongens uit de hogere klassen en dus liepen de jongens uit de grote klassen naar de bovenmeester: ‘Meester, meester, Thierry heeft stiekem gespijbeld’.
Als het aan mij ligt is het armoe in de pot als een partij als het CDA – maar in dit geval toch vooral D66 – er een dagtaak van maakt om de aanwezigheidscijfers en de spreekfrequentie van leden van andere fracties in de gaten te houden en zo oppositie te plegen tegen een oppositiepartij. Heeft D66 verder geen boodschap? Zijn het beginselprogramma en het verkiezingsprogramma van D66 echt helemaal uitgevoerd?
Het klikspaanjaar 2017 kreeg een passende bekroning met een actie van politica Sylvana Simons tegen het voetbalprogramma Voetbal Inside (u weet wel, met Johan Derksen). In dat programma wordt wel eens wat gelachen over politiek correcte praat, over vrouwen of homo’s. Je zou dat kunnen beschouwen als een interessante fase, op weg naar de totale emancipatie van alles en iedereen, minderheden van allerlei rang en stand voorop.
Maar Sylvana legde zich daar niet bij neer. Die kopieerde de actie tegen GeenStijl en riep adverteerders op niet meer als sponsor op te treden van Voetbal Inside. Daar liggen ze zich een kriek natuurlijk, want de actie van Sylvana is de bevestiging van wat zij lachenderwijs al aankaartten. Zoals ook GeenStijl, zo komt het mij voor, geen last gehad zal hebben van de BN-klikactie. En Forum voor Democratie mag D66 ook wel dankbaar zijn. Nog even, en Thierry Baudet heeft niet alleen Geert Wilders, maar ook Alexander Pechtold in de peilingen ingehaald. Mede met dank aan het klikgehoon van D66-minister Kajsa Ollongren en het klikgetwitter van de D66-Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma, Kees Verhoeven en Jan Paternotte. Houd er mee op jongens, het misstaat jullie.
Kijk hier Wat Sylvana Wil

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook.

Lees hier meer recente publicaties →

Geplaatst in Geen categorie

Blijf op de hoogte...

Wilt u op de hoogte blijven van mijn nieuwe publicaties ?

Recente Tweets

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: