Voor een ton energieneutraal

Wynia's WeekWekelijks bericht ik op deze website over mijn laatste publicaties: columns, artikelen, video’s. Soms kunt u gratis doorlinken, soms moet u geregistreerd zijn om het doorgelinkte artikel te lezen. Wilt u automatisch per e-mail op de hoogte worden gehouden van Wynia’s Week? Vul uw e-mailadres in en u krijgt de bevestigingsmail.


Aardgas• Waarom moeten onze huizen van het gas af?
95 procent van de bijna 8 miljoen Nederlandse woningen is aangesloten op aardgas. 85 procent van de woningen heeft een gasgestookte cv-ketel. Als het aan Rutte Drie ligt, wordt in enkele decennia echter de hele Nederlandse woningbouwvoorraad ‘duurzaam’. Dat komt doorgaans neer op aansluiting op een warmtenet, koken op inductie of warmte uit de bodem of de lucht. De kosten? Van 30.000 tot 100.000 per woning, in euro’s van 2017.
Ondertussen is de Nederlandse staat net zo makkelijk ook groothandelaar in aardgas en ook eigenaar van gasnetten in en naar Duitsland. Nederlandse woningen moeten van het gas, maar Nederlandse fabrieken niet. Wereldwijd is aardgas juist in opmars, juist omdat het schoner is – ook voor het klimaat – dan kolen en olie. Voor Elsevier Weekblad beschreef ik de onnavolgbare Haagse wereld van de Grote Gas-afkick.
Lees dat artikel hier [premium]

kamerdebat• Nederland wordt ‘op gevoel’ geregeerd
De nieuwe coalitie moest alle zeilen bijzetten om de dividendbelasting te kunnen schrappen. Daar leerde Nederland veel van. Dat we ‘op gevoel’ geregeerd worden, met name. Mark Rutte voelt tot in zijn vezels dat het voor de toekomst van Nederland nodig is om de dividendbelasting te schrappen. Voor Sybrand Buma appelleert dat aan ‘een stukje nationaal gevoel’. En Alexander Pechtold vindt het net zoiets als ontwikkelingshulp: je weet niet of het werkt. Maar: ‘Je hebt wel het gevoel dat het voor een rijk land goed is om dat soort dingen te doen.’
Mijn column voor Elsevier Weekblad staat hier [premium]

Syp Wynia in WNL• Goedemorgen Nederland, een klaarwakker programma
Voor het vijfde achtereenvolgende seizoen ben ik vrijwel wekelijks te gast in het veelbekeken tv-ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland, van omroep WNL. Het programma is, zo lang het nieuws daar geen aanleiding toe geeft, niet op zwaar op de hand.
Zo’n tv-optreden vergt wel enige discipline. Om half zes ’s ochtends opstaan, om kwart over zes staat de taxi voor de deur, om kwart voor zeven naar de opmaak, om vijf voor zeven in de studio en meteen daarna live, twee uur lang. Deze keer ging het onder meer over tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen en over een mislukte poging van 50Plus en de PVV om de belastingwet-Hillen te behouwen. Op de foto: van links naar rechts de presentatrices Maaike Timmerman, Leonie ter Braak en Roos Moggré. En verder behalve uw verslaggever een andere Vaste Gast, ‘media-expert’ Mark Koster.
Hier de gemiste uitzendingen van Goedemorgen Nederland

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook.

Lees hier meer recente publicaties →

Geplaatst in Geen categorie

Blijf op de hoogte...

Wilt u op de hoogte blijven van mijn nieuwe publicaties ?

Recente Tweets

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: