Rutte Drie is een zetbazenkabinet

Wynia's WeekWekelijks bericht ik op deze website over mijn laatste publicaties: columns, artikelen, video’s. Soms kunt u gratis doorlinken, soms moet u geregistreerd zijn om het doorgelinkte artikel te lezen. Wilt u automatisch per e-mail op de hoogte worden gehouden van Wynia’s Week? Vul uw e-mailadres in en u krijgt de bevestigingsmail.


rutte - de jonge• Het CDA neemt de meeste afstand van het kabinet
Drie van de vier grondleggers van het kabinet zijn geen minister, zitten niet aan in de ministerraad en sturen toch mee. Dat is ongemakkelijk voor de enige politiek leider die wel in het kabinet zit: Mark Rutte. Op vrijdag vergadert hij in de ministerraad met de zetbazen van de leiders van de coalitiepartijen, die zelf vanuit de Tweede Kamer hun partijbelang in de garen houden. Dat geldt misschien nog wel het meeste voor CDA-leider Sybrand Buma.
Wat verder opvalt aan dit kabinet? Op vier bewindslieden na is iedereen van jongs af aan beroepspoliticus of – eerder – ambtenaar of leraar. En ondanks het geweeklaag zitten er meer vrouwen in dit kabinet dan ooit tevoren.
Als het kabinet het niet lang uitzingt, komt dat omdat je wel een minutieus regeerakkoord kunt schrijven, maar dat houdt nooit rekening met onvoorziene zaken. Eén risico is alvast bekend: Nederland in Europa. Aan Rutte zal het niet liggen, die hobbelt altijd achter Merkel aan. D66 vindt dat prima. Maar hoe denken CDA en CU daar over? En minister Halbe Zijlstra? En de VVD-fractie van Klaas Dijkhoff?
Lees hier mijn reactie op het nieuwe kabinet [premium]
Of via Blendle

Merkel• Duitse kiezers bepalen het Nederlandse immigratiebeleid
Het nieuwe regeerakkoord wil van alles qua immigratie, zoals een herziening van het asielverdrag. Probleempje: Nederland gaat daar al lang niet meer over. Het Nederlandse immigratiebeleid zit verpakt in een web van internationale verplichtingen. Als er al iets verandert, moet dat Europees worden aangepakt. En dat kan alleen met Duitsland. Voor het Nederlandse immigratiebeleid waren de Duitse verkiezingen belangrijker dan de Nederlandse.
Lees mijn column hier [premium]
Of hier, via Blendle

syp_wynia_kleuterschool• De duiven van de kleuterschool
De lagere school in het dorp van mijn jeugd jubileerde een tijdje geleden. Het feestcomité vroeg mij iets te schrijven over mijn schooltijd. Het werd een kort verhaal over de favoriete juf en de professor in de weetnietkunde. En hoe je ook op enkele tientallen kilometers kunt migreren en zomaar een etnische minderheid kunt worden.
Lees het hier [vrij toegankelijk op deze site]

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook.

Lees hier meer recente publicaties →

Geplaatst in Geen categorie

Blijf op de hoogte...

Wilt u op de hoogte blijven van mijn nieuwe publicaties ?

Recente Tweets

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: