Rutte 3 repareert Rutte 1 en Rutte 2

Wynia's WeekWekelijks bericht ik op deze website over mijn laatste publicaties: columns, artikelen, video’s. Soms kunt u gratis doorlinken, soms moet u geregistreerd zijn om het doorgelinkte artikel te lezen. Wilt u automatisch per e-mail op de hoogte worden gehouden van Wynia’s Week? Vul uw e-mailadres in en u krijgt de bevestigingsmail.


regeerakkoord• Nieuwe coalitie trots op terugdraaien van waar oude coalitie trots op was
Het markantste aan het nieuwe regeerakkoord is wel, dat de eerste kabinetten-Rutte Nederland de duimschroeven aandraaiden en het derde kabinet de duimschroeven juist weer loslaat.
Bezuinigen op de ouderenzorg? Rutte Drie trekt 2,5 miljard extra uit. Bezuinigen op defensie? Rutte Drie trekt anderhalf miljard euro extra uit. De lasten verhoogd, vooral voor de Hardwerkende Middeninkomens? Rutte Drie trekt miljarden uit voor dezelfde groep.
Je zou kunnen zeggen dat Rutte Drie de voorgaande kabinetten corrigeert. Maar jojobeleid is het natuurlijk ook. En het aller gekste: dezelfde partijen die vijf jaar geleden de duimschroeven aandraaiden regeren nu met zijn vieren.
Lees mijn analyse hier [premium]
Of hier, via Blendle

Europa• Europa wordt met dreigementen bijeen gehouden
De Catalanen die zich willen afscheiden van Spanje krijgen geen steun uit Brussel, integendeel. Dat is wel een beetje gek, want de regio’s binnen de Europese Unie hebben de afgelopen decennia juist veel steun gekregen uit de Europese hoofdkwartieren. Zodoende fungeerden Schotland en Catalonië ook als propagandisten van de Europese eenwording. Maar nu Catalonië wil doorpakken kiest Brussel vóór ‘Madrid’, en tégen ‘Barcelona’. En: waarom moet Europa altijd met dreigementen bijeen worden gehouden?
Lees mijn column in weekblad Elsevier [premium]
Of hier, via Blendle

den dolder• Den Dolder: een open inrichting
Een Utrechtse studente verdween spoorloos. In een inrichting in Den Dolder werd een verdachte aangehouden, die daar beland was als veroordeelde zedendelinquent. Het publiek viel in de ene verbazing na de andere. Hoe kon het dat deze veroordeelde niet in de gevangenis zat, maar vrij in en uit mocht lopen bij een psychiatrische inrichting?
Even later bleek de verdachte ook nog een relatie had met een (vrouwelijke) begeleider en een collega-patiënt bezwangerde.
Een enkeling herinnerde zich dat ‘Den Dolder’ een halve eeuw geleden ook al de voorpagina’s haalde. En ik haalde een column uit 2004 uit de oude doos. Over een baas van de inrichtingen in Den Dolder, gespecialiseerd in wollige taal. Hij beschouwde het als zijn taak ‘een klimaat te creëren waarin iedereen ruimte krijgt en in zijn waarde wordt gelaten’.
Lees mijn column hier

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook.

Lees hier meer recente publicaties →

Geplaatst in Geen categorie

Blijf op de hoogte...

Wilt u op de hoogte blijven van mijn nieuwe publicaties ?

Recente Tweets

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: