Overheid groeide als kool onder Rutte

Wynia's WeekWekelijks bericht ik op deze website over mijn laatste publicaties: columns, artikelen, video’s. Soms kunt u gratis doorlinken, soms moet u geregistreerd zijn om het doorgelinkte artikel te lezen. Wilt u automatisch per e-mail op de hoogte worden gehouden van Wynia’s Week? Vul uw e-mailadres in en u krijgt de bevestigingsmail.


De nieuwe Wynia’s Week. Met: de miljardendans van de Rutte-kabinetten. De ongelijke behandeling van ING. En: de gezinsvisie van Alexander Pechtold.

Rutte en Hoekstra• Per huishouden betaalt Nederland 3000 euro meer aan de overheid dan toen Rutte aantrad
Nederlandse kabinetten geven steevast extra geld uit als het goed gaat en trekken de broekriem aan als het slecht gaat. Geen wonder, dat economische crises in Nederland dieper en de groeiperiodes hoger zijn dan elders. Maar dat wilde we toch niet, zulke grote schommelingen? Toch gebeurt het, steeds weer.
Onder de kabinetten-Rutte groeide de overheid – inclusief de gezondheidszorg en de uitkeringen, vooral die – ook nog eens als kool. Bij Rutte’s aantreden vormden de collectieve lasten 35,9 procent van het nationaal inkomen. Volgend jaar is dat gestegen tot 39 procent. Dat is zo’n 25 miljard euro per jaar meer. Oftewel: Per huishouden is Nederland in de Rutte-jaren meer dan 3000 euro per jaar meer gaan betalen aan belastingen en premies. Geen wonder dat burgers weinig merken van de groeicijfers.
Lees mijn commentaar bij Elsevier Weekblad

ING - Hamers• Voor justitie zijn er twee soorten burgers: de beklaagden en de onderhandelaars
Niet alleen ING, maar allerlei bedrijven en ook rijke particulieren hoeven in Nederland niet voor de rechter te verschijnen, maar mogen met het Openbaar Ministerie onderhandelen over hun straf. Alle mooie praatjes van justitie en het kabinet-Rutte ten spijt: dat is pure klassenjustitie, een rechtsstaat onwaardig. En dat het altijd al zo was en wel altijd zo zal blijven – daar neem ik in ieder geval geen genoegen mee.
Lees mijn column voor Elsevier Weekblad

pechtold• Zijn gebroken gezinnen een ‘verrijking’ (zoals Pechtold zegt)?
Alexander Pechtold staat in de schijnwerpers. Hij wil er zelf niets over zeggen, omdat het een ‘privézaak’ betreft. Dat neemt niet weg, dat de D66-leider wel degelijk opvattingen heeft over zulke privézaken als het gezin. Vier jaar geleden viel hij in de Tweede Kamer het traditionele gezin aan en prees hij ‘de verrijking’ die samen zou hangen met ‘samengestelde’ gezinnen. Ik schreef er een essay over – over de antiburgerlijke genen van een oerburgerlijke partij.
Lees mijn artikel hier, via Facebook

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook.

Lees hier meer recente publicaties →

Geplaatst in Geen categorie

Blijf op de hoogte...

Wilt u op de hoogte blijven van mijn nieuwe publicaties ?

Recente Tweets

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: