Over Syp Wynia

Ik publiceer over politiek, economie en aanpalende onderwerpen in weekblad Elsevier (sinds juni 2017: Elsevier Weekblad), maandblad Juist en Speciale Edities, vaak in de vorm van columns, commentaren en essays. Onderwerpen waar ik vaak op terugkom zijn het landsbestuur, de verzorgingsstaat, overheidsfinanciën, immigratie, Europa en de euro en het wel en wee in Amsterdam. Regelmatig licht ik mijn bevindingen elders toe, onder meer op radio- en televisie. Incidenteel spreek ik ook bij symposia en andere evenementen. Sinds september 2015 treed ik samen met collega-columnist Arend Jan Boekestijn (‘Boekestijn & Wynia’) ook op in theaters in het land.

Voordat ik in 1997 bij Elsevier begon, was ik achtereenvolgens organisator van culturele evenementen in Groningen (1972-1979), freelance-journalist (1976-1980), redacteur en chef kunst van het Nieuwsblad van het Noorden (1980-1988), chef politiek van Het Parool (1988-1991) en correspondent in en vanuit Brussel, eveneens voor Het Parool (1992-1997).

Voor Elsevier schreef ik aanvankelijk voornamelijk over politiek, Europa en maatschappelijke thema’s. Daar zijn gaandeweg meer economisch getinte onderwerpen bijgekomen. Mijn wekelijkse column in Elsevier Weekblad (sinds voorjaar 2002) gaat bijvoorbeeld over economische thema’s, zij het in de breedste zin. Een eerste bundeling van mijn Elsevier-columns verscheen in 2006 onder de titel Zoetzuur.

In de jaren 2007-2012 maakte ik de videocolumn Wynia’s Week. Radiocolumns maakte ik voor BNR Nieuwsradio (2007) en televisiecolumns voor het zondagse opinieprogramma Buitenhof (2010-2011).
Ik heb, meer incidenteel, ook aan tal van andere programma’s op radio en televisie bijgedragen, zoals TROS Forum en Tros Nieuwsshow, Met het Oog op Morgen, Nieuwsuur en Knevel & Van den Brink. Sinds 2013 ben ik regelmatig te zien in het dagelijkse ontbijtprogramma Goedemorgen Nederland van omroep WNL.

In april 2014 verscheen een bundeling van artikelen, columns en essays die ik voor de uitgaven van uitgeverij Reed Elsevier (later: RELX) maakte over de Europese eenwording, onder de titel Vervlogen Visioenen. In oktober 2014 verscheen een volgend boek van mijn hand: Achter de dijken. Kleine geschiedenis van het moderne Nederland. De twee laatste boeken zijn verkrijgbaar in de (internet-)boekhandel.

Daarnaast heb ik een boek in voorbereiding (Rode Regenten) over de unieke, honderd jaar durende socialistische hegemonie in Amsterdam, waaraan een (voorlopig?) einde kwam in het voorjaar van 2014. Dat boek gaat in wezen over de vraag hoe idealisme zich kan verpoppen in het ideaal van het behoud van macht, geld en banen.

Ik ben op 4 februari 1953 geboren in het Friese dorp Spannum, groeide op in Oudega (gemeente Smallingerland), ging naar de HBS in Drachten en heb in de jaren 1970-1972 even geroken aan de sociologie, aan de Rijksuniversiteit Groningen. Mijn belangstelling voor sociologische thema’s ben ik overigens nooit kwijtgeraakt, zoals aan veel van mijn publicaties te merken is.

Ik woon en werk in Amsterdam en een deel van de tijd ook aan het water en tussen de koeien en de weidevogels in het landelijke Jisp.

Blijf op de hoogte...

Wilt u op de hoogte blijven van mijn nieuwe publicaties ?

Recente Tweets

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: