NL is dol op Amerika, voor zover gay en gender

Wynia's WeekWekelijks bericht ik op deze website over mijn laatste publicaties: columns, artikelen, video’s. Soms kunt u gratis doorlinken, soms moet u geregistreerd zijn om het doorgelinkte artikel te lezen. Wilt u automatisch per e-mail op de hoogte worden gehouden van Wynia’s Week? Vul uw e-mailadres in en u krijgt de bevestigingsmail.


New York• We kijken alles van de Amerikanen af
In de jaarlijkse ‘Pride’-week schreef ik een verhaal over Nederland en de Verenigde Staten. We hebben een rare relatie met dat land. ‘Amerikaanse toestanden’ worden hier absoluut niet op prijs gesteld. Maar ondertussen kopiëren we alles wat in Amerika is bedacht, tot aan de moeizame verwerking van het Amerikaanse slavernijverleden toe. Nu kopiëren we weer alles wat genderneutraal moet zijn, zodat minieme minderheden het gedrag van de rest kunnen voorschrijven. Want: ook de politieke correctness komt uit de Verenigde Staten.
Lees mijn essay hier [vrij toegankelijk, kostenvrij]

naturalisatiedag• Het volste land wordt door immigratie steeds voller
De bevolking van Nederland groeit vrijwel niet meer, de autochtone bevolking al helemaal niet. Ondertussen neemt het aantal Nederlandse ingezetenen wel degelijk fors toe, vrijwel uitsluitend door immigratie. Er is altijd wel een groeifactor: is het niet de gastarbeid, dan is het wel de gezinsmigratie. Zijn het niet de asielzoekers, dan zijn het wel de nareizigers. Van een krimpend Nederland is dus geen sprake. Wat niet wil zeggen dat we altijd blij moeten zijn, met al die immigranten. Per saldo kost de immigratie namelijk veel geld.
Lees mijn blog voor Elsevier [vrij toegankelijk, kostenvrij]

hollandse_zaken• Bij Hollandse Zaken: de les van Nouri
Ik was te gast in het tv-programma ‘Hollandse Zaken’, gepresenteerd door Cees Grimbergen. Het programma had de boodschap van de familie van de in coma geraakte Ajax-voetballer Abdelhak ‘Appie’ Nouri centraal gesteld: ‘de les van Nouri’. De innemende Ajax-jongeling zou model moeten staan voor een soepel functionerende multiculturele samenleving. Ik had de ondankbare taak – zonder tegenzin, verder – duidelijk te maken dat ook Nouri de multiculturele samenleving niet kan redden. Immigratie, islam en integratie zijn niet zonder reden de meest besproken maatschappelijke thema’s van de laatste decennia.
Kijk hier

mark rutte, formatie overleg

• De bedrijvenlobby bezorgde Nederland ‘topsectoren’-debacle
In de zomer van 2010 draaide de bedrijvenlobby van VNO-NCW plotseling als een blad aan de boom. Tot dan toe was VNO steeds furieus tegenstander van Geert Wilders geweest, maar in die formatiezomer ijverde VNO juist voor Wilders als gedoogpartner. Waarom? Omdat er alleen zo een VVD-CDA-kabinet kon komen. En daar had de bedrijvenlobby alle belang bij. Zo kon er ondermeer een jaarlijkse subsidie van 1 miljard euro voor ‘topsectoren’ worden losgeweekt. Achteraf blijkt dat een debacle.
Lees mijn column voor weekblad Elsevier hier [premium]

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook.

Lees hier meer recente publicaties →

Geplaatst in Geen categorie

Blijf op de hoogte...

Wilt u op de hoogte blijven van mijn nieuwe publicaties in Elsevier of op deze website?

Archief

Recente Tweets

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: