Jaaroverzicht Wynia’s Week

Wynia's WeekWekelijks bericht ik op deze website over mijn laatste publicaties: columns, artikelen, video’s. Wilt u automatisch per e-mail op de hoogte worden gehouden van Wynia’s Week? Vul uw e-mailadres in en u krijgt de bevestigingsmail.


In deze extra aflevering van Wynia’s Week een greep uit de gratis, vrij beschikbare artikelen die ik in 2017 schreef en de videoproducties waar ik aan meewerkte. Van de verkiezingen tot de lonen, van de immigratie tot de islamisering. En met een korte terugblik op mijn schooljaren. Plus: Wachten op Angela (Merkel) en Lobbyen met Annemarie. Een voorbeeldig 2018 gewenst!

Turken stemmen voor referendum in Nederland• Zonder Turkije waren de Kamerverkiezingen anders verlopen
Mark Rutte en de VVD zouden nog een stuk slechter uit de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 15 maart 2017 zijn gekomen als er niet in het voorgaande weekend een ongekende diplomatieke clash met de Turkse president Erdogan was geweest. Erdogan had er zelf trouwens ook belang bij, bij die ruzie met Rutte.
Lees mijn relaas

gloeilamp• Onze democratie, die kan wel een opfrisser gebruiken
Met redacteuren en cameramensen van omroep WNL maakte ik een documentaire (‘Opiniemakers’) over de stand van de democratie in Nederland. We bezochten een Amsterdamse lampenwinkel en ik sprak met Zuid-Hollandse vissers, de Noord-Hollandse Commissaris des Konings, een PvdA-wetenschapper en een Haarlems raadslid.
Terugkijken kan hier

Nationale Herdenking• Herdenken heeft geen actualiteit nodig
De Dodenherdenking wordt ieder jaar weer – een steeds meer, lijkt het wel – verstoord door activisten en dominees die hun politieke boodschap aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog willen verbinden. De organisatie geeft daar trouwens zelf aanleiding toe.
Lees mijn blog hier

• Crisis voorbij, maar de inkomens blijven achter
Dat de VVD en de PvdA een geweldige verkiezingsnederlaag leden terwijl de economie aantrok is geen toeval. De mensen zijn niet gek. Ze weten ook wel, dat de Rutte-kabinetten de economie niet hebben aangezwengeld, maar eerder hebben afgeknepen. En wie het niet in zijn portemonnee ervaart dat de economie groeit, heeft geen reden het zittende kabinet te belonen.
Lees mijn commentaar

gesprek-Wynia-Walling• Interview: met Geerten Waling over de Nederlandse lobbycratie
Historicus en democratie-kenner Geerten Waling interviewde mij in 2017 voor het internet-videoprogramma Café Weltschmerz. Over hoe de Nederlandse democratie meer op een lobbycratie lijkt. Ondertussen kloppen we ons maar op de borst, omdat we een voorbeeldland zouden zijn. Trek er een uurtje voor uit, het zal u niet teleurstellen.
Kijk hier

kuddedieren• Waarom zijn hoog opgeleiden toch zo vaak van die modieuze kuddedieren?
In 2017 wijdde ik een reeks artikelen aan Hoog Opgeleid Nederland. Waarom Nederland steeds meer hoog opgeleid is, maar ook drogredenen steeds gebruikelijker zijn. Over Hoog Opgeleide Hypocrisie. En waarom hoog opgeleiden vaak zo bang zijn een eigen mening te hebben (doodsbenauwd om uit de politiek correcte mand te vallen).
Lees de aftrap van mijn Hoog Opgeleiden-serie hier

rovendeasielzoekersgroningen• Syriërs bleken niet succesvoller dan andere asielzoekers
In 2015 wisten de BN’ers in de praatprogramma’s het zeker: deze keer was alles anders, de Syrische asielzoekers waren het beste dat Nederland kon overkomen: hoog opgeleid – een onweerstaanbare economische winst hing in de lucht. In 2017 bleken Syriërs gemiddeld net zo vaak werkloos en uitkeringsafhankelijk als de asielzoekers die hen voorgingen. Daarbij wijs ik overigens niet per se naar die Syriërs, maar wel naar de Nederlandse praatjesmakers.
Lees mijn blog hier

naturalisatie• Nederland in 2017: volste land van Europa steeds voller door immigratie
In 2017 deed zich iets unieks voor. In het eerste kwartaal groeide de bevolking van Nederland uitsluitend door immigratie (meer binnenkomers dan emigranten), want de bestaande bevolking verminderde (meer doden dan geboorten). Dat is ons voorland. Nu al neemt het aantal autochtonen af.
Lees het hier

syp_wynia_kleuterschool• De duiven van de kleuterschool
Juffrouw Van der Kooij, juffrouw Bijma, juffrouw Van der Meulen, meester Kloosterman, meester De Jong en meester Ytsma. Zij loodsten mij door de kleuterschool en de lagere school, in het dorp van mijn jeugd, waar de verzuiling nog ongeschonden was.
Lees het hier

• Islamisering, sinds 1951
Ook in 2017 maakte ik weer een update van het doorlopende historische overzicht van de islamisering (en zelfislamisering) van Nederland. In 2018 volgt een nieuwe update.
Lees de update 2017 hier

Angela Merkel• Wachten op Angela
Het Duitse regeerakkoord kan wel eens belangrijker zijn voor Nederland dan het eigen Haagse regeerakkoord.
Mijn essay staat nu ook op Blendle

• De lobby gaat door, ook in de Eerste Kamer
Mijn column kijkt vooruit op 2018. Veel zal het zelfde zijn, zoals de belangenverstrengeling tussen politici en bedrijven.
Nu ook op Blendle

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook.

Lees hier meer recente publicaties →

Geplaatst in Geen categorie

Blijf op de hoogte...

Wilt u op de hoogte blijven van mijn nieuwe publicaties ?

Recente Tweets

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: