Geert Wilders moet beter zijn best doen

Wynia's WeekWekelijks bericht ik op deze website over mijn laatste publicaties: columns, artikelen, video’s. Soms kunt u gratis doorlinken, soms moet u geregistreerd zijn om het doorgelinkte artikel te lezen. Wilt u automatisch per e-mail op de hoogte worden gehouden van Wynia’s Week? Vul uw e-mailadres in en u krijgt de bevestigingsmail.


wilders-neus• De PVV moest maar eens volwassen worden
Dertien jaar geleden stapte Geert Wilders uit de VVD. Het officiële breekpunt was Turkije: VVD-fractievoorzitter Jozias van Aartsen wilde dat Turkije lid werd van de Europese Unie, Wilders wilde dat niet – en mocht dat niet vinden van de VVD. Even later moest Wilders zwaar beveiligd worden. Toch slaagde hij er in, een eigen partij op te richten. Aanvankelijk had dat een conservatief-liberale partij zullen worden: lage belastingen, strikt op immigratie, prioriteit bij veiligheid.
Allengs werd de Partij voor de Vrijheid in economisch opzicht linkser en steeds feller gekant tegen de islam. De successen van de PVV worden echter vooral gevoed door de afkeer bij de bevolking tegen ‘de elite’, die steeds minder antenne lijkt te hebben voor wat er onder brede lagen van de bevolking leeft. In die zin is de PVV vooral een protestpartij.
Maar zelfs de fanatiekste aanhangers van Geert Wilders vinden het te weinig, dat Wilders alleen maar opponeert, maar zelden met iets bruikbaars komt. Bij de laatste Kamerverkiezingen meed de leider van de PVV de campagne en deed hij slechts aan een enkel debat mee. Dat is te weinig, zoveel is wel duidelijk. Een politicus moet moeite doen voor zijn kiezers, anders lopen die kiezers weg. Ik schreef er een uitvoerig essay over voor weekblad Elsevier.
Lees het hier

hoger opgeleiden• De nieuwe gelovigheid van de hoger opgeleide
Het land is steeds beter opgeleid, maar logisch redeneren is een steeds schaarser goed. Raakt een mens zijn zicht op de werkelijkheid kwijt bij een lang verblijf onder collega-academici? Is de behoefte om er bij te horen belangrijker dan je gezond verstand gebruiken? Ik schreef voor de website van Elsevier een essay over deze zorgelijke zaak. Het is nu ook beschikbaar via Blendle.
Lees het hier

Hugo Borst• Sinds wanneer gaat Hugo Borst over de staatskas?
Drie jaar lang liep het tweede kabinet-Rutte amechtig achter Brussel aan. Het enige dat er toe deed, was het begrotingstekort: dat moest richting nul. De bejaardenzorg werd stevig aangepakt, want daar viel veel geld te halen. Maar de laatste twee jaar sloeg het sentiment toe. Voetbalverslaggever Hugo Borst leverde daar een stevige bijdrage aan, met een manifest waarin werd gesuggereerd dat de verpleeghuizen ondermaats zouden zijn. Heel Den Haag ging om, premier Mark Rutte incluis. Met als gevolg dat de bezuinigingen van de jaren 2012-2014 ongedaan zijn gemaakt. En met gevolg dat Nederland op de duur weer op begrotingstekorten afstevent.
Lees mijn column voor weekblad Elsevier

• De loongolf begint op de basisschool
De leraren krijgen er geld bij en daar begint het pas mee. Er komt anderhalf miljard bij voor Defensie, maar twee derde gaat naar lonen en pensioenen van militairen. Er staat Nederland een loongolf te wachten. Zo gek is dat ook weer niet, want de lonen zijn wel heel lang gedrukt en de belastingen te lang omhoog gegaan.
Lees mijn column voor weekblad Elsevier, nu ook via Blendle

U kunt een abonnement nemen op deze weekbrief (gratis, simpel), en mij volgen op Twitter @sypwynia of via Facebook.

Lees hier meer recente publicaties →

Geplaatst in Geen categorie

Blijf op de hoogte...

Wilt u op de hoogte blijven van mijn nieuwe publicaties ?

Recente Tweets

Follow

Get the latest posts delivered to your mailbox: